Boom - ETT header

European Tree Technician | Opleiding (ETT)

Kies een onderdeel

Algemeen

De European Tree Technician (ETT) is de boomadviseur die allround inzetbaar is bij vraagstukken omtrent bomen. Als ETT kan je in Nederland en andere Europese landen ingezet worden voor uitdagende functies zoals boomadviseur, onderzoeker, boombeheerder, coördinator en/of toezichthouder op de realisatie van werkzaamheden aan en rondom bomen.

Om goed voorbereid aan het ETT-examen deel te nemen en je slagingskans te vergroten, kan je deelnemen aan de ETT-opleiding. Voorafgaand aan de opleiding krijg je een persoonlijk intake gesprek waarbij een persoonlijk opleidingsplan wordt samengesteld zodat je optimaal bent voorbereid voor het examen en het werken als ETT in de praktijk.

Hercertificering

De European Tree Technician (ETT) moet zich, net zoals de European Tree Worker, hercertificeren. Met ingang van 2022 is het certificaat drie jaar geldig (t/m december 2025). Wil je ETT blijven, dan dien je 45 uur aan bijscholing te volgen. 

Start april 2025

Instromen in de opleiding is mogelijk, vraag naar de mogelijkheden

De European Tree Technician opleiding bij IPC Groene Ruimte start jaarlijks in april. Instroom in de opleiding is in veel gevallen mogelijk. Neem voor meer informatie contact op met Mark van Essen, tel. 026-3550100

Dit zijn jouw voordelen

 • Ervaren praktijktrainers
 • EAC-Certificaat
 • Europees erkend
 • Training op A-locatie
 • Omgevingswet-proof

Meer informatie

De trainingsdagen bij IPC Groene Ruimte worden verzorgd door vakspecialisten die werkzaam zijn in de sector. Je krijgt daardoor actuele kennis en leert de kneepjes van het vak. Tijdens de trainingen wordt er ruim aandacht besteed aan de praktijk. Na de opleiding moet je immers zelfstandig onderzoek kunnen uitvoeren en advies kunnen geven. Naast vakinhoud wordt er tijdens de opleiding uitgebreid aandacht besteed aan het ontwikkelen van jouw communicatieve vaardigheden. Een ETT-er heeft immers veelal te maken met verschillende partijen en vaak hebben deze partijen ook nog verschillende belangen.

De volgende onderdelen komen aan bod :

 • Kwaliteit en eigenschappen van bomen
 • Boombeheer en boombeleid
 • Contracteren van werkzaamheden aan bomen
 • Toezicht houden op werkzaamheden aan en rondom bomen
 • Organiseren van boomprojecten
 • Groeiplaats onderzoek en verbetering
 • Boom effect analyse
 • Boomveiligheidsonderzoek
 • Boombescherming

Het ETT certificaat wordt uitgegeven door de European Arboricultural Council (EAC).Op basis van de Europese standaard heeft de boomverzorgende sector samen met IPC een Nederlandse examenstandaard uitgewerkt. Op basis van deze standaard organiseert IPC Groene Ruimte 2x per jaar het ETT-examen.

IPC Groene Ruimte gelooft in kwaliteit boven kwantiteit. Daarom hanteert IPC een (gratis) adviesgesprek voor cursisten die zich aanmelden. In het gesprek wordt uw kennisniveau vastgesteld en een persoonlijk opleidingsplan voor u samengesteld.

Het ETT certificaat wordt uitgegeven door de European Arboricultural Council (EAC).Op basis van de Europese standaard heeft de boomverzorgende sector samen met IPC een Nederlandse examenstandaard uitgewerkt. Op basis van deze standaard organiseert IPC Groene Ruimte 2x per jaar het ETT-examen.

Inclusief:

-Adviesgesprek
-Opleidingsplan en offerte

Exclusief:

Aanmelding, deze wordt definitief na het intake / adviesgesprek. Zie informatie onderaan deze pagina.

Tijdens onze opleidingen en trainingen maken we gebruik van verschillende leervormen, zoals onze Elektronische Leeromgeving (ELO) waar video, audio en tekst elkaar op interactieve wijze ontmoeten. We stimuleren van elkaar te leren, wat in de praktijk leidt tot veel groepsinteractie. We ervaren dat deelnemers onderling kennis en ervaringen delen, wat waardevol kan zijn voor jouw dagelijkse praktijk. Ook hechten we veel belang aan de didactische vaardigheden van onze trainers en experts. Van hen kan je dan ook verwachten dat ze werken vanuit het motto ‘leren door te doen’.

Maximaal 16 personen

We beperken de groepsgrootte zodat je je veilig voelt in de groep om interactief deel te nemen. Ook waarborgen we op deze manier de kwaliteit van de training/opleiding, zodat je het geleerde goed in de praktijk kan toepassen.

Referenties

Hebben jij en je collega's dezelfde opleidingsbehoefte?

Of heb je liever dat IPC Groene Ruimte naar jouw bedrijfslocatie komt voor de training? Misschien is de opleidings- of trainingsbehoefte nét iets anders dan wat we aanbieden op onze website. Dan is een incompany training bij IPC Groene Ruimte de perfecte oplossing voor jou.

De voordelen van een incompany training bij IPC Groene Ruimte

Voordeliger: Een incompany training of opleiding is per deelnemer in de meeste gevallen voordeliger dan een open inschrijving. Je bespaart ook op reistijd, reiskosten en verloren arbeidsuren.

Maatwerk: We stemmen het traject af op jouw organisatie en bedrijfsspecifieke omstandigheden, zodat de training naadloos aansluit op jullie behoeften.

Locatie naar keuze: Of het nu bij jou op kantoor is of op onze trainingslocatie in Arnhem, de keuze is aan jou.

Erkend resultaat: Na het succesvol volgen van het maatwerktraject ontvangen jij en je collega's een verklaring van deelname, certificaat of diploma.

Teamspirit: Gezamenlijk leren draagt bij aan de onderlinge interactie en zorgt voor een betere opname en toepassing van de opgedane kennis en kunde.

Incompany op maat in 4 stappen:

 1. Overleg met onze trainers of opleidingsadviseurs: Bespreek situaties uit de werkpraktijk zodat de trainer hiermee aan de slag kan tijdens het traject.
 2. Combineer trainingen: Kies of je verschillende trainingen met elkaar wilt combineren.
 3. Bepaal de duur: Stel de duur per trainings- of opleidingsdag vast.
 4. Aan de slag: Je incompany traject is beklonken. Tijd om te beginnen!

Klaar om samen met je team een op maat gemaakte training te volgen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van een incompany traject bij IPC Groene Ruimte.

European Tree Technician examen (ETT)

Examen De European Tree Technician (ETT) is de boomadviseur die allround inzetbaar is bij vraagstukken omtrent bomen. Als ETT-er kan je in Nederland en andere Europese landen ingezet worden voor uitdagende functies zoals boomadviseur, onderzoeker, boombeheerder, coördinator en/of toezichthouder op de realisatie van werkzaamheden aan en rondom bomen. Let op! Het examen vindt in maart 2025 plaats, aanmelden kan tot 1 februari 2025 via via dit document. 0,00

ETT Examentraining Boomonderzoek en Advies

cursus Tijdens de examentraining word je optimaal voorbereid op simulatie 2 van het examen: het Boomtechnisch onderzoek en (mondeling) advies. Gedurende de 2 dagen worden de opzet van dit examenonderdeel duidelijk. Je krijgt de handvatten voor een gestructureerde aanpak:welk resultaat wordt er gevraagd en er worden oude examencasussen behandeld. Tijdens de examentraining krijgt ook het theorie examen aandacht. Welke opzet heeft dit examen onderdeel en welk type vragen kan je verwachten. Daarnaast worden ook enkele examenvragen behandeld. 0,00

European Tree Manager | Opleiding (ETM)

cursus Het bomenvak is volop in beweging en dat betekent onder andere dat van jou als professional steeds meer wordt verwacht. Daar waar in het verleden boombeheer vooral gericht was op kostenbeheersing en veiligheid zijn nu biodiversiteit, klimaatbeheersing en duurzaamheid de kernwoorden van het toekomstige boombeheer. En dan hebben we het nog niet eens over vaardigheden op het gebied van communicatie, onderhandelen en leidinggeven. Na de opleidingen tot European Tree Worker en European Tree Technician ontwikkelt IPC Groene Ruimte nu een opleiding tot EuropeanTree Manager. Vanwege de toegenomen aandacht voor duurzaamheid en klimaat wordt van beleidsmakers een visie op het lokale of regionale bomenbestand verwacht. Deze kennis is er niet altijd, dus besloot IPC Groene Ruimte hiervoor in samenwerking met overheid en het bedrijfsleven een opleiding in te richten; European Tree Manager. AlgemeenAls European Tree Manager ga je aan het werk bij een gemeente, provincie, waterschap of een andere (groot) terrein eigenaar. Vaak maak je deel uit van een team dat verantwoordelijk is voor het beheer van de openbare ruimte dat naast bomen ook ander groen, water, riolering, straatverlichting, bos, natuur, landschap en verkeerswegen onderhoud. Samenwerking is binnen deze rol erg belangrijk en een onmisbare eigenschap van de ETM’er. De uitdagingDe primaire taak als ETM’er is het beheren van boombestanden van overheden en andere groot terrein eigenaren. Je zorgt voor een gezond en divers bomenbestand, schrijft beheer- en beleidsplannen en bent binnen de organisatie hét aanspreekpunt op het gebied van bomen. Tevens ben je goed in het communiceren zowel intern als met burgers en andere belanghebbenden. Daarnaast heb je gedegen kennis van andere, aan bomen en groen gerelateerde, werkvelden. De ETM’er is verantwoordelijk van het beheer van alle bomen en houtige opstanden binnen het beheergebied, van enkele boom tot bosopstanden. Dit betekent dat je ook op het gebied van bosbeheer de nodige kennis moet hebben. 0,00