Wat hebben biodiversiteit en onze gezondheid met elkaar te maken? Meer dan je misschien denkt. Tijdens een symposium van het Longfonds in Naturalis Leiden stond deze vraag centraal. De boodschap was helder: een gezonde natuurlijke omgeving helpt bij het voorkomen van astma en allergieën. Lieke Willems, Business Developer Biodiversiteit van IPC Groene Ruimte, woonde het symposium bij en deelt in dit artikel de belangrijkste inzichten.
Biodiversiteit & klimaat Buiten maakt binnen beter: biodiversiteit als bondgenoot tegen astma

Buiten maakt binnen beter: biodiversiteit als bondgenoot tegen astma
Dokter Tari Haahtela van het Fins Universitair Medisch Centrum trapte af met een krachtige uitspraak: "We worden beschermd door twee lagen van biodiversiteit: de buitenste laag, onze natuurlijke omgeving, en de binnenste laag, het microbioom in onze darmen." Dit microbioom - de verzameling bacteriën in ons lichaam - speelt een belangrijke rol in onze weerstand.
Wereldwijd meest voorkomende chronische ziekte
Astma is wereldwijd de meest voorkomende chronische ziekte. In Nederland hebben ongeveer 80.000 mensen er last van en jaarlijks belanden 3000 kinderen in het ziekenhuis door deze aandoening. Finland besloot daarom al in 2008 om het ‘Allergieprogramma’ te starten, gebaseerd op de biodiversiteitshypothese. De kern: hoe meer contact met diverse natuurlijke omgevingen, hoe sterker ons immuunsysteem.
De biodiversiteitshypothese stelt dat contact met diverse micro-organismen in de natuur ons immuunsysteem traint. Juist dit natuurlijke contact zou beschermen tegen allergieën, astma en andere immuunziekten.
En met succes. Studies tonen aan dat het aantal astma- en allergiepatiënten in Finland sindsdien aanzienlijk is gedaald. Bovendien bespaart dit gezondheidsprogramma enorm veel kosten in de zorg.
Lees: ‘In Finland keldert het aantal astmapatiënten, wroeten in de aarde helpt’ via NOS.

Károlly Illy, directeur Longfonds en Tari Haahtela van Helsinki University Hospital
Microben als bondgenoten
In de middag nam Marco van Es van Bac2Nature de zaal mee in de wereld van microben. Hij benadrukte dat onze darmen meer bacteriën bevatten dan menselijke cellen. Hoe diverser deze bacteriegemeenschap, hoe beter ons lichaam voedingsstoffen kan opnemen en hoe sterker onze weerstand. Kortom: biodiversiteit, zowel binnen als buiten ons lichaam, is essentieel voor onze gezondheid. Het credo van deze lezing luidde dan ook: je bent wat eet. Of nog beter: wat je binnen krijgt.
De belangrijkste inzichten op een rij
Het symposium bood een aantal essentiële lessen. Zoals:
- Laat kinderen vaker buiten spelen en in contact komen met de bodem en natuur. Dit helpt bij het opbouwen van een sterk immuunsysteem. Modder is geen vijand, maar een bondgenoot.
- Voor volwassenen helpt (moes)tuinieren om een divers microbioom op te bouwen – ook door af en toe iets te eten met ‘vieze, modderige handen’.
- Vroege blootstelling aan allergenen verkleint de kans op allergieën later in het leven. Wees dus niet bang om kinderen of jezelf hiermee in contact te laten komen.
- Hoe rijker en diverser onze leefomgeving, hoe beter voor onze gezondheid.
Oftewel: hup, ga naar buiten! Want buiten maakt binnen beter.
Opleidingsaanbod biodiversiteit bij IPC Groene Ruimte
In de opleidingen en trainingen van IPC Groene Ruimte staat het gezonder maken van de fysieke leefomgeving centraal - voor zowel het ecosysteem als de mens. Biodiversiteit speelt hierin een cruciale rol. Door biodiversiteit te herstellen en te versterken, draag je direct bij aan een veerkrachtige en gezonde leefomgeving. Wil jij gereedschap in handen krijgen om hieraan bij te dragen? Hieronder vind je ons opleidingsaanbod gericht op biodiversiteit.
Training Biodiversiteit in de Praktijk (2 dagen)
Leer hoe natuurlijke processen biodiversiteit beïnvloeden en ontdek praktische richtlijnen om biodiversiteit in jouw omgeving te bevorderen.
Opleiding Adviseur Biodiversiteit & Klimaat (16 dagen)
In 16 praktijkgerichte lesdagen leer je hoe je een leidende rol speelt in biodiversiteit- en klimaatbeleid, ongeacht je achtergrond.
Over de auteur
Als opgeleide architect weet Lieke als geen ander hoe de gebouwde omgeving ons welzijn beïnvloedt. Na jaren bezig te zijn geweest met de binnenruimte - hoe planten bijdragen aan gelukkige, gezonde mensen - richt ze zich nu op het grotere plaatje: hoe maken we de stedelijke omgeving biodiverser, leefbaar en toekomstbestendig? Bij IPC Groene Ruimte vertaalt ze deze visie naar opleidingen en trainingen als Business Developer Biodiversiteit.
