Wat onderscheidt deze opleiding van de rest?
Nick van Oort: ''De opleiding onderscheidt zich door een andere manier van denken. Bij een basisopleiding focust de student zich voornamelijk op het eindbeeld. Daarbij ligt de focus op wat mooi is, en niet op wat het toevoegt aan de leefomgeving. Zo kan je een bloem importeren uit Italië, maar dan is het maar de vraag of die groeit en of we niet continu druk zijn met dat plantje in leven te houden. Terwijl die plant denkt: ik vind het helemaal niet comfortabel in dit Nederlandse klimaat."
"Als je kijkt naar hoe de natuur werkt, is het logischer om vegetatie aan te brengen die hier van nature groeit. Daarmee wordt het onderhoud ook een stuk makkelijker. De kans dat die plant hier gaat floreren, is immers veel groter. Met deze opleiding willen we laten zien dat je zowel biodiversiteit als klimaatadaptatie prima kan implementeren. Ook binnen de huidige kaders, bijvoorbeeld door het beheer aan te passen en daarmee aan de slag te gaan als het groen vervangen of aangepast moet worden."
Joris van Gorp: ''De beslissingen die we maken werken lang door. Zo zien we dat het in Nederland steeds droger wordt en daarom is het essentieel na te denken welke vegetatie we aanbrengen. Bij een plant die veel extra water nodig heeft, moet je je afvragen in hoeverre dat een verstandige keuze is. Het uitgangspunt is daarbij een natuurlijk eindbeeld creëren dat aanzienlijk meer waarde heeft en zodoende bijdraagt aan onze leefomgeving."