Banner ipc website

Nieuws Nieuwe opleiding tot toekomstgerichte groenvoorziener bij IPC Groene Ruimte

Onderwerpen
OTG
6 juli 2023
Banner 06

In gesprek met bedenkers Joris van Gorp en Nick van Oort 

De groensector is volop in beweging. Factoren als droogte en afname van biodiversiteit vraagt om een andere aanpak. Om daarop in te spelen lanceert IPC Groene Ruimte de fonkelnieuwe opleiding Toekomstgericht Groenvoorziener, waarin klimaatadaptatie, biodiversiteit en duurzame toepassingen centraal staan. IPC-collega`s Joris van Gorp en Nick van Oort hebben een groot aandeel in de ontwikkelen van de opleiding en vertellen over de totstandkoming.

Waar kwam het idee vandaan om deze opleiding op poten te zetten?

Joris van Gorp: "Sinds de coronaperiode zien we dat mensen kiezen voor een ander vakgebied. Met name medewerkers vanuit de horeca die de groene sector in willen. Die mensen willen we uiteraard ook de mogelijkheid bieden om zich op te leiden of om te scholen.'' 

Nick van Oort: "We zien inderdaad steeds vaker zij-instromers deelnemen aan onze trainingen. Tijdens de voorstelronde hoor je af en toe de meest bizarre verhalen en achtergronden. Omdat bij deze mensen bepaalde kennis ontbreekt, kwamen we op het idee om deze opleiding op poten te zetten." 

Joris van Gorp: ''Er zijn natuurlijk al veel groene opleidingen die traditioneel onderwijs aanbieden. Leerlingen leren over de verschillende plantensoorten, de aanleg en het onderhoud ervan, maar hoe zich dat verhoudt tot klimaatadaptatie en het vergroten van biodiversiteit, ontbreekt. Omdat onze buitenruimte en manier van werken verandert, is het nodig om een opleiding aan te kunnen bieden die inspeelt op de toekomst, en die toekomst begint morgen al.'' 

Joris van Gorp

Wat onderscheidt deze opleiding van de rest? 

Nick van Oort: ''De opleiding onderscheidt zich door een andere manier van denken. Bij een basisopleiding focust de student zich voornamelijk op het eindbeeld. Daarbij ligt de focus op wat mooi is, en niet op wat het toevoegt aan de leefomgeving. Zo kan je een bloem importeren uit Italië, maar dan is het maar de vraag of die groeit en of we niet continu druk zijn met dat plantje in leven te houden. Terwijl die plant denkt: ik vind het helemaal niet comfortabel in dit Nederlandse klimaat."  

"Als je kijkt naar hoe de natuur werkt, is het logischer om vegetatie aan te brengen die hier van nature groeit. Daarmee wordt het onderhoud ook een stuk makkelijker. De kans dat die plant hier gaat floreren, is immers veel groter. Met deze opleiding willen we laten zien dat je zowel biodiversiteit als klimaatadaptatie prima kan implementeren. Ook binnen de huidige kaders, bijvoorbeeld door het beheer aan te passen en daarmee aan de slag te gaan als het groen vervangen of aangepast moet worden."

Joris van Gorp: ''De beslissingen die we maken werken lang door. Zo zien we dat het in Nederland steeds droger wordt en daarom is het essentieel na te denken welke vegetatie we aanbrengen. Bij een plant die veel extra water nodig heeft, moet je je afvragen in hoeverre dat een verstandige keuze is. Het uitgangspunt is daarbij een natuurlijk eindbeeld creëren dat aanzienlijk meer waarde heeft en zodoende bijdraagt aan onze leefomgeving."  

"Gericht op de toekomst, zo gaan we vooruit. "
- Joris van Gorp

Dat houdt in dat deelnemers aan de slag gaan met een andere manier van denken, om op die manier een positieve bijdrage te leveren aan ons veranderend leefklimaat. Ook houden deelnemers zich bezig met het efficiënt gebruik van personeel, materiaal en middelen bij het beheer en de aanleg van openbare groenvoorzieningen en waterhuishoudingssystemen in de openbare ruimte. 

Meer weten? Kijk dan op de opleidingspagina. 

Terug naar overzicht