Groen - groene daken en gevels header

Veilig werken op hoogte voor dakbegroeners

Kies een onderdeel

Algemeen

Voor het werken op groene daken en gevels moet je goed weten hoe je veilig werkt op hoogte. Dat is namelijk echt iets anders dan werken op de grond. Voer jij aanleg- of onderhoudswerkzaamheden uit op groene daken of gevels, of wil je dat in de toekomst gaan doen? Dan is de training Werken op hoogte voor jou een must. In deze training worden de eisen behandeld met betrekking tot werken op hoogte zoals die gesteld zijn in de Arbowet.

De training bestaat uit een theoriedeel en diverse praktijkcases en wordt afgesloten met een examen, conform de gestelde eisen van Groenkeur.

Met deze training toon je aan dat je weet hoe je veilig werkt op groene daken en gevels. Deze training is een onderdeel van de leerlijn Groene daken. Na deze training kun je doorstromen naar vervolgtrainingen bij IPC Groene Ruimte. Zie Leerlijnen.

De training sluit aan op de verschillende certificeringsystemen, zoals VCA en ISO 45001.

Programma

Tijdens deze training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Theorie van de arbeidsomstandighedenwet (Arbowet, Arbocatalogus)
 • Theorie van risicodenken en de bijbehorende oplossingen, zoals noodprocedures (BHV), fysische factoren, enz.
 • Algemene veiligheidshulpmiddelen (veiligheid & gezondheid) bij werken op hoogte, zoals ankerpunten op een dak
 • Werken met persoonlijke hulpmiddelen/PBM’s, zoals een valbeveiligingsharnas, gordelshock, valdempers, enz.
 • Werken met een (tijdelijke) dakrandbeveiliging
 • Opstellen van een ladder
 • Veilig betreden van een dak.
 • Praktijkcases: veilig klimmen en gebruik hulpmiddelen

* LET OP! Tijdens deze training dienen deelnemers zelf zorg te dragen voor hun PBM’s: helm, valbeveilingsgordel, handschoenen, veiligheidsschoenen zijn minimale vereisten.


Dit zijn jouw voordelen

 • Veilig en verantwoord werken
 • Arbowet
 • Aantoonbaar vakbekwaam
 • 1 dag
 • Start op: 10 okt. 2024
 • IPC Groene Ruimte
 • 570,00
Nog 11 plekken beschikbaar

Meer informatie

Voor het werken op groene daken en gevels moet je goed weten hoe je veilig werkt op hoogte. Dat is namelijk echt iets anders dan werken op de grond.

Voer jij aanleg- of onderhoudswerkzaamheden uit op groene daken of gevels, of wil je dat in de toekomst gaan doen? Dan is de training Werken op hoogte voor jou een must.

In deze training worden de eisen behandeld met betrekking tot werken op hoogte zoals die gesteld zijn in de Arbowet. De training bestaat uit een theoriedeel en diverse praktijkcases en wordt afgesloten met een examen.

Er is geen specifieke voorkennis of vooropleiding vereist.

Na het volgen van de training:

 • heb je kennis van de eisen die gesteld worden voor werken op hoogte vanuit de Arbowet en de Arbocatalogus;
 • kun je de eisen die gesteld worden bij het onderdeel werken op hoogte in de Arbeidsomstandighedenwetgeving benoemen;
 • kun je de bijkomende risico’s inschatten en daar conform de voorkeursstrategie (Arbowet) benoemen;
 • kun je de eisen gesteld in de Arbowet (theorie) vertalen naar praktische handelingen. Bijvoorbeeld gebruik en afstellen van een valbeveiligingsharnas, plaatsen van een tijdelijke valbeveiligingshek, werken aan een aankoppelingslijn.

Inclusief

koffie, thee en lunch

examen

Tijdens onze opleiding maken we gebruik van verschillende leervormen, zoals onze Elektronische leeromgeving (ELO) waar video, audio en tekst elkaar op interactieve wijze ontmoeten. We stimuleren van elkaar te leren, wat in de praktijk leidt tot veel groepsinteractie. We ervaren dat deelnemers onderling kennis en ervaringen delen, wat waardevol kan zijn voor jouw dagelijkse praktijk. Ook hechten we veel belang aan de didactische vaardigheden van onze trainers en experts. Van hen kan je dan ook verwachten dat ze werken vanuit het motto 'leren door te doen.

Maximaal 12 personen

We beperken de groepsgrootte zodat je je veilig voelt inde groep om interactief deel te nemen. Ook waarborgen we op deze manier de kwaliteit van de training, zodat je het geleerde goed in de praktijk kan toepassen

Deze training is onderdeel van de leerlijn Groene daken en gevels

Het theorie- en praktijkexamen wordt afgenomen door en onder verantwoording van Examenservices van stichting Groenkeur het examenreglement van Examenservices is hier van toepassing. Het theorie-examen wordt digitaal en het praktijkexamen in de praktijkomgeving afgenomen.

Tijdens deze training dienen deelnemers zelf zorg te dragen voor hun PBM’s: helm, valbeveilingsgordel, handschoenen, veiligheidsschoenen zijn minimale vereisten.

Startdata

Veilig werken op hoogte voor dakbegroeners

Kies een datum om je in te schrijven.

10 okt.
IPC Groene Ruimte
van 10 okt. tot 10 okt. 09:00 - 16:00
30 jan.
IPC Groene Ruimte
van 30 jan. tot 30 jan. 09:00 - 16:00

Referenties

Gerelateerde berichten

Er zijn geen gerelateerde berichten gevonden.

Hebben jij en je collega's dezelfde opleidingsbehoefte?

Of heb je liever dat IPC Groene Ruimte naar jouw bedrijfslocatie komt voor de training? Misschien is de opleidings- of trainingsbehoefte nét iets anders dan wat we aanbieden op onze website. Dan is een incompany training bij IPC Groene Ruimte de perfecte oplossing voor jou.

De voordelen van een incompany training bij IPC Groene Ruimte

Voordeliger: Een incompany training of opleiding is per deelnemer in de meeste gevallen voordeliger dan een open inschrijving. Je bespaart ook op reistijd, reiskosten en verloren arbeidsuren.

Maatwerk: We stemmen het traject af op jouw organisatie en bedrijfsspecifieke omstandigheden, zodat de training naadloos aansluit op jullie behoeften.

Locatie naar keuze: Of het nu bij jou op kantoor is of op onze trainingslocatie in Arnhem, de keuze is aan jou.

Erkend resultaat: Na het succesvol volgen van het maatwerktraject ontvangen jij en je collega's een verklaring van deelname, certificaat of diploma.

Teamspirit: Gezamenlijk leren draagt bij aan de onderlinge interactie en zorgt voor een betere opname en toepassing van de opgedane kennis en kunde.

Incompany op maat in 4 stappen:

 1. Overleg met onze trainers of opleidingsadviseurs: Bespreek situaties uit de werkpraktijk zodat de trainer hiermee aan de slag kan tijdens het traject.
 2. Combineer trainingen: Kies of je verschillende trainingen met elkaar wilt combineren.
 3. Bepaal de duur: Stel de duur per trainings- of opleidingsdag vast.
 4. Aan de slag: Je incompany traject is beklonken. Tijd om te beginnen!

Klaar om samen met je team een op maat gemaakte training te volgen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van een incompany traject bij IPC Groene Ruimte.

Medewerker Groene daken en gevels Aanleg

training Groene daken en gevels zijn niet meer weg te denken uit het stedelijk gebied. De afgelopen jaren zijn verschillende projecten met uiteenlopende oppervlaktes en technieken gerealiseerd waarbij deze daken in toenemende mate multifunctioneel worden toegepast. Hierdoor leveren ze een belangrijke bijdrage aan een gezonde fysieke leefomgeving. Zo spelen ze een belangrijke rol in het afvangen van fijnstof, verbeteren van de biodiversiteit en klimaatadaptatie. Daarmee helpen de groene en steeds vaker multifunctionele daken ons bij de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en een veilige bebouwde woon- en leefomgeving. In de markt is die tendens al duidelijk merkbaar; groenvoorzieningsbedrijven krijgen steeds vaker de opdracht om dit soort projecten uit te voeren. Het goed en duurzaam aanleggen van deze daken is dan ook belangrijk en vraagt om professionals met de juiste kennis en ervaring. Deze training is daar dan ook speciaal voor ontwikkeld. Op moment dat je deze training succesvol afrondt, is het mogelijk om door te leren in de leerlijn Groene Daken en Gevels.  Let op: Per 1 januari 2023 wordt het examen door en onder verantwoording van Examenservices van stichting Groenkeur afgenomen (zie voor de voorwaarden het onderdeel 'Examen doen'). 570,00

Medewerker Groene daken en gevels Onderhoud

training Groene daken en gevels zijn niet meer weg te denken uit het stedelijk gebied. De afgelopen jaren zijn verschillende projecten met uiteenlopende oppervlaktes en technieken gerealiseerd waarbij deze daken in toenemende mate multifunctioneel worden toegepast. Hierdoor leveren ze een belangrijke bijdrage aan een gezonde fysieke leefomgeving.  Zo spelen ze een belangrijke rol in het afvangen van fijnstof, verbeteren van de biodiversiteit en klimaatadaptatie. Daarmee helpen de groene en steeds vaker multifunctionele daken ons bij de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en een veilige bebouwde woon- en leefomgeving. In de markt is die tendens al duidelijk merkbaar; groenvoorzieningsbedrijven krijgen steeds vaker de opdracht om dit soort projecten uit te voeren. Het goed en duurzaam onderhouden van deze daken is dan ook belangrijk en vraagt om professionals met de juiste kennis en ervaring. Deze training is hier dan ook speciaal voor ontwikkeld.  Op moment dat je deze training succesvol afrondt, is het mogelijk om door te leren in de leerlijn Groene Daken en Gevels. .  Let op: Per 1 januari 2023 wordt het examen door en onder verantwoording van Examenservices van stichting Groenkeur afgenomen (zie voor de voorwaarden het onderdeel 'Examen doen'). 570,00