Fauna - faunacontroleur faunainspecteur

Wettelijke Natuurbescherming Bestendig Beheer niveau 2

Kies een onderdeel

Algemeen

Bestendig beheer (BB) en onderhoud van de buitenruimte wordt gereguleerd door de Omgevingswet.

Wanneer je onderhoudswerkzaamheden aanstuurt, is het noodzakelijk om alle risico’s te kennen van uw handelen voor beschermde flora en fauna. Het is belangrijk te weten wanneer jouw medewerkers in een risicovolle situatie werken en hoe u schade aan flora en fauna kunt voorkomen en beperken voor uw medewerkers.

Wanneer je op operationeel niveau aanstuurt en/of controleert in bestendig beheer, krijg je te maken met de wettelijke regels ter bescherming van de flora en fauna en hun rust- en verblijfplaatsen. Dit moet je toepassen in uw werkplanning, werkinstructies, begeleiding en uitvoering van bestendig beheer.

Ook is het belangrijk om alle risico’s te kennen van jouw handelen voor de aanwezige flora en fauna en hun rust- en verblijfplaatsen.

Voor zorgvuldig handelen Wettelijke natuurbescherming niveau 2 Bestendig Beheer leer je als opzichter of uitvoerder bestendig beheer elke onderhoudsmaatregel te managen conform de regels van de Omgevingsgwet. Dit wordt aantoonbaar zorgvuldig handelen genoemd

Per 1 januari 2024 is de Wettelijke natuurbescherming opgegaan in de Omgevingswet. De nieuwe wetgeving brengt verschillende veranderingen met zich mee. Dit betekent dat er wordt gewerkt met nieuwe lijsten van beschermde soorten. In de nieuwe wet worden ook gebieden en houtopstanden beschermd.

Dit zijn jouw voordelen

  • Stadswerk certificaat
  • Ervaren praktijktrainers
  • Omgevingswet proof
  • 2 dagen
  • Start op: 19 sep. 2024
  • IPC Groene Ruimte
  • 445,00
Nog 1 plekken beschikbaar

Meer informatie

Voor zorgvuldig handelen Wettelijke natuurbescherming niveau 2 BB leer je als opzichter of uitvoerder bestendig beheer elke praktische Bestendig Beheer situatie te managen conform de regels van de Wettelijke natuurbescherming.

De volgende onderwerpen komen aan bod;

  • Belangrijkste punten uit de Omgevingswet voor uitvoerende medewerkers
  • Herkennen van 25 soorten flora en fauna en hun rust- en verblijfplaatsen
  • Beschermde soorten en rust- en verblijfplaatsen
  • Verboden en geboden binnen de huidige wetgeving
  • Type rust- en verblijfplaatsen en gebruik
  • Zorgvuldig handelen
  • Vrijstelling, gedragscode en ontheffing
  • Aantoonbaar zorgvuldig handelen in een schriftelijke werkinstructie
  • Communicatie en werkproces

Deze training is bedoeld voor diegene die op operationeel niveau werkzaam zijn in de buitenruimte en een leidinggevende, aansturende of toezichthoudende functie vervullen. Voor onze opzichters/toezichthouders bij opdrachtgevers en uitvoerders bij opdrachtnemers

Deelname aan de basiscursus is relevant wanneer je nog geen certificaat hebt behaald en wel actief bent in de groene en grijze buitenruimte. Voor diegene die hun kennis willen opfrissen ten aanzien van de nieuwe wetgeving, of in aanmerking komen voor hercertificering, zijn de reguliere kennisbijeenkomsten geschikt.

Er zijn geen specifieke vooropleidingseisen. 

Bij voldoende resultaat voor het examen ontvangt u een landelijk erkend Stadswerk certificaat met een geldigheid van 5 jaar.

Voor ETW-ers levert deze training 14 kennisuren op binnen de volgende categorie(ën):

Bomen en wet 14  kennisuren

Tijdens onze opleidingen en trainingen maken we gebruik van verschillende leervormen, zoals onze Elektronische Leeromgeving (ELO) waar video, audio en tekst elkaar op interactieve wijze ontmoeten. We stimuleren van elkaar te leren, wat in de praktijk leidt tot veel groepsinteractie. We ervaren dat deelnemers onderling kennis en ervaringen delen, wat waardevol kan zijn voor jouw dagelijkse praktijk. Ook hechten we veel belang aan de didactische vaardigheden van onze trainers en experts. Van hen kan je dan ook verwachten dat ze werken vanuit het motto ‘leren door te doen’.

Maximaal 16 personen

We beperken de groepsgrootte zodat je je veilig voelt in de groep om interactief deel te nemen. Ook waarborgen we op deze manier de kwaliteit van de training/opleiding, zodat je het geleerde goed in de praktijk kan toepassen.

  • Vereniging Stadswerk Nederland is de vertegenwoordiger van gemeentelijke opdrachtgevers
  • Vereniging Stadswerk Nederland heeft de gemeentelijke gedragscode samen met opdrachtgevers en opdrachtnemers ontwikkelt.
  • Kwaliteitsborging is landelijk geregeld
  • IPC Groene Ruimte ondersteunt Stadswerk bij het beheren en ontwikkelen van de gedragscode en heeft directe lijnen met Rijksoverheid,waardoor in de trainingen zeer actuele informatie wordt gedeeld.
  • Bevordering van deskundigheid in de sector waardoor capaciteit beschikbaar komt om werkzaamheden zorgvuldig voor te bereiden en uit te voeren.

Startdata

Wettelijke Natuurbescherming Bestendig Beheer niveau 2

Kies een datum om je in te schrijven.

19 sep.
IPC Groene Ruimte
19 sep.: 09:00 - 16:00 26 sep.: 09:00 - 16:00
Nog 1 plekken beschikbaar
16 okt.
IPC Groene Ruimte
16 okt.: 09:00 - 16:00 23 okt.: 09:00 - 16:00
14 nov.
IPC Groene Ruimte
14 nov.: 09:00 - 16:00 21 nov.: 09:00 - 16:00
Nog 14 plekken beschikbaar
12 dec.
IPC Groene Ruimte
12 dec.: 09:00 - 16:00 19 dec.: 09:00 - 16:00
Nog 16 plekken beschikbaar

Referenties

Hebben jij en je collega's dezelfde opleidingsbehoefte?

Of heb je liever dat IPC Groene Ruimte naar jouw bedrijfslocatie komt voor de training? Misschien is de opleidings- of trainingsbehoefte nét iets anders dan wat we aanbieden op onze website. Dan is een incompany training bij IPC Groene Ruimte de perfecte oplossing voor jou.

De voordelen van een incompany training bij IPC Groene Ruimte

Voordeliger: Een incompany training of opleiding is per deelnemer in de meeste gevallen voordeliger dan een open inschrijving. Je bespaart ook op reistijd, reiskosten en verloren arbeidsuren.

Maatwerk: We stemmen het traject af op jouw organisatie en bedrijfsspecifieke omstandigheden, zodat de training naadloos aansluit op jullie behoeften.

Locatie naar keuze: Of het nu bij jou op kantoor is of op onze trainingslocatie in Arnhem, de keuze is aan jou.

Erkend resultaat: Na het succesvol volgen van het maatwerktraject ontvangen jij en je collega's een verklaring van deelname, certificaat of diploma.

Teamspirit: Gezamenlijk leren draagt bij aan de onderlinge interactie en zorgt voor een betere opname en toepassing van de opgedane kennis en kunde.

Incompany op maat in 4 stappen:

  1. Overleg met onze trainers of opleidingsadviseurs: Bespreek situaties uit de werkpraktijk zodat de trainer hiermee aan de slag kan tijdens het traject.
  2. Combineer trainingen: Kies of je verschillende trainingen met elkaar wilt combineren.
  3. Bepaal de duur: Stel de duur per trainings- of opleidingsdag vast.
  4. Aan de slag: Je incompany traject is beklonken. Tijd om te beginnen!

Klaar om samen met je team een op maat gemaakte training te volgen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van een incompany traject bij IPC Groene Ruimte.

Hercertificering Wettelijke Natuurbescherming Besteding Beheer niveau 2

examen Wanneer je in het bezit bent van een Stadswerk Wettelijke natuurbescherming certificaat Bestendig Beheer niveau 2, dan heb je te maken met een hercertificeringsplicht. Middels deze bijeenkomst verleng je jouw Wettelijke natuurbescherming certificaat BB niveau 2 met 3 jaar. Let op: IPC Groene Ruimte verstrekt uitsluitend een vernieuwd certificaat indien een geldig eerder behaald certificaat (Stadswerk of AOC) kan worden overlegd. 125,00

Wettelijke Natuurbescherming Bestendig Beheer niveau 3

training Bestendig beheer (BB) en onderhoud van de buitenruimte wordt gereguleerd door de Wettelijke Natuurbescherming. Wanneer je als werkvoorbereider of projectleider in de voorbereiding de Wettelijke natuurbescherming ziet als randvoorwaarden van de werkzaamheden buiten, dan heeb je de Wettelijke natuurbescherming praktisch geborgd. Hierdoor lopen jouw medewerkers buiten geen risico’s ten aanzien van overtreding van deze wet. Bij het voorbereiden, managen en aanbesteden van beheer en onderhoud van de buitenruimte krijg je te maken met regels uit de Wettelijke natuurbescherming. Deze moet je toepassen in de planvorming, contracten, werkprocessen en plan van aanpak. Het juridisch en praktisch borgen van de Wettelijke natuurbescherming is het belangrijkste voor uw organisatie en medewerkers. Ook is het belangrijk om alle risico’s te kennen van uw handelen voor flora en fauna bij bestendig beheer en onderhoud. Per 1 januari 2024 is de Wettelijke natuurbescherming opgegaan in de Wettelijke Natuurbescherming. De nieuwe wetgeving brengt verschillende veranderingen met zich mee. Dit betekent dat er wordt gewerkt met nieuwe lijsten van beschermde soorten, nieuwe instrumenten en mogelijkheden om aantoonbaar zorgvuldig te handelen. In de nieuwe wet worden ook gebieden en houtopstanden beschermd. 895,00