Boom kroon algemeen

Boomveiligheidsonderzoek (BVO)

Kies een onderdeel

Algemeen

Een boom met gebreken kan gevaar opleveren. Als een gebrek geconstateerd is, zal dit in het kader van de zorgplicht nader onderzocht moeten worden. Er zijn diverse methoden, apparaten en gereedschappen beschikbaar om de ernst van het gebrek te bepalen.

Hierbij wordt niet enkel de Visual Tree Assessment (VTA) methode gebruikt, maar een verdieping gemaakt binnen de methoden Integrierte Baumanalyse (IBA) en Statisch Integrierte Abschätzung (SIA).

In deze training leer je bepalen welke onderzoeksmethode het meest geschikt is en deze vervolgens uit te voeren. Dit vergt de toepassing van onder andere de impulshamer, resistograaf en andere onderzoeksapparatuur.

Deze training is de laatste van een serie: ‘ boomveiligheidscontroleur’ (1), ‘boomveiligheidsinspecteur’ (2) en ‘boomveiligheidsonderzoek’ (3). De inhoud van deze trainingen sluit nauw op elkaar aan.

Dit zijn jouw voordelen

 • Beoordelen bomen met behulp van VTA, IBA, SIA
 • Erkend IPC certificaat
 • Ervaren praktijktrainers
 • Training op A-locatie
 • 3 dagen
 • Start op: 10 dec. 2024
 • IPC Groene Ruimte
 • 710,00
Nog 12 plekken beschikbaar

Meer informatie

De volgende onderwerpen komen aan bod;

 • beoordelen bomen met behulp van VTA, IBA, SIA
 • onderzoeksmethoden
 • diverse gereedschappen en hulpmiddelenbepalen gewenst nader onderzoek
 • demonstratie enkele methoden
 • uitvoeren nader onderzoek
 • gebreken en verzwakkingssymptomen
 • wondreacties en houtrot
 • rapportage

Deze training is geschikt voor diegene die professioneel bomen met een verhoogd (veiligheids)risico nader willen onderzoeken.

De boomveiligheidsonderzoeker ontwikkelt zich als specialist op het gebied van boomveiligheid, welke factoren deze veiligheid beïnvloeden en op welke wijze hiervan rapportage wordt gedaan.

Na het volgen van deze praktische training bij IPC Groene Ruimte ben je in staat om op basis van specialistische kennis over bomen, de boomveiligheid van bomen te beoordelen aan de hand van de VTA, IBA en SIA methoden.

Op basis van een verhoogd risicoprofiel kan je de juiste methode(n) voor nader onderzoek bepalen en deze vervolgens uit voeren. Je kunt de gemeten uitkomsten van diverse onderzoeksmethoden te interpreteren en de bevindingen vast te leggen in een heldere en bondige rapportage.

Om deel te kunnen nemen dient u in het bezit te zijn van het certificaat ‘boomveiligheidscontroleur’ of vergelijkbaar of het certificaat ‘boomveiligheidsinspecteur’ of vergelijkbaar

Na het volgen van deze training ontvangt u verklaring van deelname.

Voor ETW-ers levert deze training 21 hercertificeringspunten op.

Tijdens onze opleidingen en trainingen maken we gebruik van verschillende leervormen, zoals onze Elektronische Leeromgeving (ELO) waar video, audio en tekst elkaar op interactieve wijze ontmoeten. We stimuleren van elkaar te leren, wat in de praktijk leidt tot veel groepsinteractie. We ervaren dat deelnemers onderling kennis en ervaringen delen, wat waardevol kan zijn voor jouw dagelijkse praktijk. Ook hechten we veel belang aan de didactische vaardigheden van onze trainers en experts. Van hen kan je dan ook verwachten dat ze werken vanuit het motto ‘leren door te doen’.

Maximaal 12 personen

We beperken de groepsgrootte zodat je je veilig voelt in de groep om interactief deel te nemen. Ook waarborgen we op deze manier de kwaliteit van de training/opleiding, zodat je het geleerde goed in de praktijk kan toepassen.

Startdata

Boomveiligheidsonderzoek (BVO)

Kies een datum om je in te schrijven.

30 sep.
IPC Groene Ruimte
van 30 sep. tot 02 okt. 09:00 - 16:00
10 dec.
IPC Groene Ruimte
van 10 dec. tot 12 dec. 09:00 - 16:00

Referenties

Gerelateerde berichten

Er zijn geen gerelateerde berichten gevonden.

Hebben jij en je collega's dezelfde opleidingsbehoefte?

Of heb je liever dat IPC Groene Ruimte naar jouw bedrijfslocatie komt voor de training? Misschien is de opleidings- of trainingsbehoefte nét iets anders dan wat we aanbieden op onze website. Dan is een incompany training bij IPC Groene Ruimte de perfecte oplossing voor jou.

De voordelen van een incompany training bij IPC Groene Ruimte

Voordeliger: Een incompany training of opleiding is per deelnemer in de meeste gevallen voordeliger dan een open inschrijving. Je bespaart ook op reistijd, reiskosten en verloren arbeidsuren.

Maatwerk: We stemmen het traject af op jouw organisatie en bedrijfsspecifieke omstandigheden, zodat de training naadloos aansluit op jullie behoeften.

Locatie naar keuze: Of het nu bij jou op kantoor is of op onze trainingslocatie in Arnhem, de keuze is aan jou.

Erkend resultaat: Na het succesvol volgen van het maatwerktraject ontvangen jij en je collega's een verklaring van deelname, certificaat of diploma.

Teamspirit: Gezamenlijk leren draagt bij aan de onderlinge interactie en zorgt voor een betere opname en toepassing van de opgedane kennis en kunde.

Incompany op maat in 4 stappen:

 1. Overleg met onze trainers of opleidingsadviseurs: Bespreek situaties uit de werkpraktijk zodat de trainer hiermee aan de slag kan tijdens het traject.
 2. Combineer trainingen: Kies of je verschillende trainingen met elkaar wilt combineren.
 3. Bepaal de duur: Stel de duur per trainings- of opleidingsdag vast.
 4. Aan de slag: Je incompany traject is beklonken. Tijd om te beginnen!

Klaar om samen met je team een op maat gemaakte training te volgen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van een incompany traject bij IPC Groene Ruimte.

Boomveiligheidsinspecteur (BVI)

cursus Binnen het kader van de zorgplicht voor bomen, dient een veilige omgeving rondom bomen gewaarborgd te zijn. Deze borging gebeurt door regelmatige controles en het uitvoeren van regulier en incidenteel onderhoud. Deze controles worden verricht door de ‘boomveiligheidscontroleur’, en zijn uitsluitend op basis van visuele kenmerken. Indien de controleur nadere inspectie/onderzoek adviseert, zal de boomveiligheidsinspecteur aan het werk gaan. De boomveiligheidsinspecteur bouwt verder op de kennis van de boomveiligheidscontroleur en is in staat om een veiligheidsrapport van individuele bomen te maken. Hierbij wordt niet enkel de Virtual Tree Assessment (VTA) methode gebruikt, maar ook de methoden Integrierte Baumanalyse (IBA) en Statisch Integrierte Abschätzung (SIA). Deze IPC-training vormen onderdeel van een serie: ‘boomveiligheidscontroleur’ (1), ‘boomveiligheidsinspecteur’ (2) en ‘boomveiligheidsonderzoek’ (3). De inhoud van deze trainingen sluiten nauw op elkaar aan. 710,00

Boomveiligheidscontroleur (BVC)

training In het kader van de zorgplicht voor bomen speelt de boomveiligheidscontroleur een belangrijke rol in het bevorderen van een veilige omgeving van de boom. De Boomveiligheidscontroleur (BVC-er) controleert de bomen met behulp van de Visual Tree Assessment (VTA) methode. Het gaat om het visueel beoordelen van bomen, het registreren van de bevindingen en het adviseren over vervolgstappen. Het wettelijke kader omtrent de zorgplicht rondom bomen is hierin richtinggevend. In de training wordt toegewerkt naar het eindniveau van het examen Boomveiligheidscontroleur (BVC, uitgegeven door stichting Groenkeur). Let op: deze training is exclusief examen. Inschrijven voor het examen kan via deze pagina. Per 1 januari 2023 wordt het examen door en onder verantwoording van Examenservices van stichting Groenkeur afgenomen. Deze training vormt de eerste in een serie: ‘boomveiligheidscontroleur’ (1), ‘boomveiligheidsinspecteur’ (2) en ‘boomveiligheidsonderzoek’ (3). De inhoud van deze trainingen sluit nauw op elkaar aan 710,00