Sport en golf - fieldmanager header

Fieldmanager - Alles wat je moet weten!

Droom jij van een carrière waarin je direct bijdraagt aan een gezonde sportieve leefomgeving? Als Fieldmanager maak jij het verschil in het behoud en beheer van kostbare sportvelden.

1. Wat is een fieldmanager?

2. Wat doet een fieldmanager?

3. Wat is het salaris van een fieldmanager?

4. Hoe word je een fieldmanager?

5. Tips voor een fieldmanager

Wat is een fieldmanager?

Als fieldmanager ben je de verbindende factor tussen de eigenaar van een sportpark, het beheer en de gebruikers. Het is jouw doel om de sportaccommodatie duurzaam te beheren en onderhouden, waarbij je alle aspecten van bedrijfsvoering overziet. 

Een fieldmanager coördineert alles op en rondom een sportveld: van het beheer van kunst- en natuurgrasvelden tot de communicatie met verenigingen en opdrachtgevers, en het naleven van wet- en regelgeving. Ook budgetbewaking en projectmanagement zijn cruciaal. Inhoudelijke kennis van bedrijfsvoering en de kwaliteit van velden, looppaden en omringend groen is essentieel, evenals het omgaan met de wensen van zowel het publiek als de sporters.

Het werk van een fieldmanager wordt beïnvloed door veel verschillende factoren zoals het seizoen, het weer en de sportactiviteiten, waardoor het sterk seizoensgebonden is.

Wat doet een fieldmanager? Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Het takenpakket van een fieldmanager is breed omdat je overzicht moet houden op de volledige bedrijfsvoering. Je hebt dan ook een hoop ballen hoog te houden om in alle behoeften te voorzien. Die veelzijdigheid brengt ook een hoop kansen met zich mee.

Als fieldmanager

  • Communiceer je met belanghebbenden, zoals de eigenaar van de sportaccommodatie en de gebruikers
  • Heb je kennis van relevante wetgeving zodat je contracten op kan stellen
  • Beheer je de kunst- en natuurgrasvelden
  • Pas je meetmethoden toe om data te verzamelen, zodat je hierop je beheer kan baseren
  • Ben je ook projectmanager over alle projecten die plaatsvinden op de sportaccommodatie. Bijvoorbeeld wanneer een nieuw veld wordt aangelegd of een gebouw verbouwd
  • Beheer je de financiën van de sportaccommodatie

Wat is het salaris van een fieldmanager?

Wat je verdient als fieldmanager hangt natuurlijk af van je leeftijd en ervaring. Gemiddeld ligt het salaris ergens tussen de €3.000 en €3.700 bruto per maand. Naarmate je meer ervaring opdoet, zal ook je salaris groeien.

Hoe word je fieldmanager?

Om fieldmanager te worden is ervaring in bedrijfsvoering of in de sportwereld handig, maar niet essentieel. Zelfs als je uit een andere sector en komt en je wil omscholen tot fieldmanager, biedt IPC Groene Ruimte de mogelijkheid om als zij-instromer deel te nemen. Onze opleiding is in deeltijd en duurt zo'n 18 maanden. Om voor zowel beginnende als ervaren fieldmanager de opleiding passend te maken, is de opleiding modulair gemaakt. Ben je onervaren en nieuw in dit werkveld, dan volg je alle modules. Ben je meer ervaren, volg je een gedeelte van de modules. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek word je kennisniveau bepaald en opleidingsplan opgesteld.

Boom - boomveiligheidscontroleur
Opleiding

Tips voor een fieldmanager

Ben je geïnspireerd en nieuwsgierig, en wil je meer weten of aan de slag gaan als fieldmanager? Hier zijn wat tips om verder te verkennen:

  • Bezoek informatiebijeenkomsten om je verder te oriënteren, zoals die van IPC Groene Ruimte
  • Raadpleeg het Leerwerkloket van het UWV en krijg vrijblijvend advies over omscholing of opleidingsmogelijkheden
  • Op zoek naar vacatures? Vraag ons naar de mogelijkheden. IPC Groene Ruimte heeft een ruim netwerk van organisaties en kan je op weg helpen bij het vinden van een baan

Handige links en documenten

Ook fieldmanager worden?
Laat je scholen
Naar opleiding