De modulaire opleiding Fieldmanager van IPC is een branche erkende opleiding. Hiermee wordt gegarandeerd dat de opleiding voldoet aan de eisen die branche vereniging BSNC en haar werkgroep Human Capital Turf Management stellen.
De opleiding heeft als doel om beginnende en ervaren Fieldmanagers op te leiden tot experts die het vak volstaan en daarmee hun sportaccommodaties duurzaam onderhouden en beheren. IPC heeft op basis van actuele ontwikkelingen de inhoud van de Fieldmanager-opleiding klaargemaakt voor de toekomst. Het resultaat: een opleiding die je perfect voorbereid op je Fieldmanager modulaire toetsen en die aansluit op de actuele praktijk!
Communication is the key:
Hoe kan communicatie bijdragen aan een goede relatie met jouw medewerkers, partners en omgeving?
Goed communiceren met vele doelgroepen is erg belangrijk voor een Fieldmanager. In deze module leer je over diverse communicatiestijlen en hoe je jouw stijl af stemt op die van anderen. Daarnaast leer je hoe communicatie kan bijdragen aan een goede relatie met uw medewerkers of partners in de werkomgeving.
Wetten in het veld
Hoe vertaal je alle wetgeving naar goed fieldmanagement?
Als Fieldmanager ben je verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van kwalitatief goede velden. Daarnaast is het echter ook belangrijk dat de werkzaamheden op een veilige en Arbo-vriendelijke manier worden uitgevoerd en is het ook essentieel dat het beheer en onderhoud van sportaccommodaties geen negatieve gevolgen heeft voor het milieu rondom de accommodaties.
In deze module worden de belangrijkste onderdelen van de wetgeving en de ontwikkelingen die op stapel staan behandeld. Je leert de kennis te vertalen naar een goed beheer van de sportaccommodaties.
Managen van het veld: natuurgras
Waterhuishouding, voeding en bescherming, de ideale toplaag, robotisering
In deze module leer je, met behulp van de voorkennis die je al hebt, er voor te zorgen dat je natuurgrasvelden de juiste kwaliteit krijgen of behouden. Een goede kennis van de groeifactoren is belangrijk. Ook leerr je de kwaliteit van de velden te bepalen en op basis daarvan de juiste maatregelen te bepalen. In deze module wordt ook stil gestaan bij ontwikkelingen die van invloed zijn op het beheer en onderhoud van natuurgrasvelden, zoals klimaatverandering, nieuwe middelen en tools die bijdragen aan de kwaliteit van uw velden.
Meten en meer
Wat ga ik meten? Hoe ga ik meten? Wat doe ik met de metingen? Hoe draagt Big Data bij aan betere kwaliteit van velden?
Om de kwaliteit van uw veld te meten en te verbeteren is het nodig om metingen uit te voeren. Alleen meten heeft geen effect op de kwaliteit van de velden. Enerzijds is het belangrijk om de meetgegevens op de juiste manier te interpreteren zodat u kunt zien wat uw velden nodig hebben. Anderzijds is het ook belangrijk om regelmatig te meten om de effecten van bewerkingen of andere factoren in beeld te brengen.
In deze module leert u welke meetmethodes er bestaan en hoe deze op uw accommodatie kunnen worden toegepast. Ook leert u een goed monitoringsplan op te stellen, afgestemd op de eigen werkomgeving. Uiteraard leert u ook hoe deze meetgegevens verwerkt kunnen worden om met behulp van deze data het onderhoud van de sportvelden te optimaliseren.
Project management
Hoe kom ik van een idee tot de uitvoering? Wat voor afspraken maken we? Hoe leggen we het vast?
Naast de vakkennis die een Fieldmanager nodig heeft, is het ook belangrijk om de werkzaamheden te organiseren en te kunnen werken met externe partijen. In deze module leert u om projecten voor te bereiden. Dit wordt geleerd op basis van het principe van projectmatig werken.
Daarnaast leert u ook wat voor een contracten er zoal zijn voor afspraken met externe partijen. Van de meest voorkomende contracten leert u hoe deze te lezen en te gebruiken om samen met de externe partij de werkzaamheden conform de afspraken en het kwaliteitsniveau van het contract uit te voeren. Ook leert u hoe werkzaamheden die zijn uitgevoerd administratief kunnen worden vastgelegd ter bevordering van een goede financiële afhandeling.
Managen van het veld: kunstgras
Meten, aanleg, onderhoud, keuzes combineren met andere functies
Kunstgras is niet meer weg te denken op sportaccommodaties. De aanleg van kunstgrasvelden is een kostbare aangelegenheid en het is daarom ook enorm belangrijk dat we dit doen volgens de normen die zijn vastgelegd door NOC*NSF.
In deze module leert u hoe de realisatie of renovatie van een kunstgrasveld begeleid moet worden. U bent aan het eind van de module bekend met de meetprocessen en kwaliteitscontroles die bij de aanleg of renovatie van een kunstgrasveld komen kijken.
Daarnaast is het uiteraard ook erg belangrijk om de kunstgras velden goed te onderhouden. Hiervoor zijn, net als bij natuurgras, meten, monitoren en dataverwerking belangrijk.
De ontwikkelingen met betrekking tot kunstgras sportvelden staan niet stil. Steeds weer komen er nieuwe materialen en constructies op de markt. Het laatste vooral in combinatie met de taken die een Fieldmanager heeft inzake de zorgplicht. In deze module kijken we ook naar de ontwikkelingen en innovaties op het gebied van kunstgras.
Managen van het geld
Een blik in de toekomst, wat betekent dat voor de velden, het werk en de financiën?
Als afsluiting van de opleiding Fieldmanager toont u aan dat u in staat bent om een of meerdere sportaccommodaties te beheren. Het beheer van de sportaccommodaties moet aansluiten bij de wensen van de opdrachtgever met betrekking tot de accommodatie, maar zeker ook bij relevante maatschappelijke ontwikkelingen. Daarnaast leert u, op basis van eerder geleerde kennis, een goed onderhoudsplan voor een jaar of groeiseizoen op te stellen.
Bij dat laatste zijn niet alleen de juiste maatregelen belangrijk. Ook is het essentieel dat de kosten worden bewaakt. Het kan voorkomen dat het nodig is om een investering te doen om het onderhoud zo optimaal mogelijk uit te voeren. Daarom leert u ook om te begroten, een exploitatie op te stellen en een investeringsvoorstel te maken.