Biodiversiteit - Adviseur Biodiversiteit & klimaat header

European Tree Manager (ETM) – Alles wat je moet weten!

Droom jij van een carrière waarin je direct bijdraagt aan een gezonde fysieke leefomgeving? Als European Tree Manager maak jij het verschil in het behoud en beheer van kostbare bomenbestanden.

1. Wat is een European Tree Manager?

2. Wat doet een European Tree Manager?

3. Wat is het salaris van een European Tree Manager?

4. Hoe word je European Tree Manager?

5. Denk aan de ETM-hercertificering

6. Tips voor European Tree Managers

Wat is een ETM?

Als European Tree Manager (ETM) ben je een veelzijdige boombeheerder die in héél Europa aan de slag kan. Je hebt kennis van alle aspecten van boombeheer en een duidelijke visie op het lokale of regionale bomenbestand. Je ziet dwarsverbanden tussen bomen en een optimale fysieke leefomgeving, waarbij je een diepgaand begrip hebt van biodiversiteit, klimaatadaptatie, wet- en regelgeving en besluitvorming. Ook ben je sterk in communicatie, onderhandeling en leiderschap.

Rond je de opleiding tot ETM succesvol af, dan kan je aan de slag bij een gemeente, provincie, waterschap of een andere (groot) terreineigenaar. Vaak maak je deel uit van een team dat verantwoordelijk is voor het beheer van de openbare ruimte dat naast bomen ook ander groen, water, riolering, straatverlichting, bos, natuur, landschap en verkeerswegen onderhoudt. Samenwerking is binnen deze rol erg belangrijk en dus een onmisbare eigenschap van de European Tree Manager.

Een ETM is dus een ware expert op het gebied van het managen van bomen. Bij ons word je dan ook opgeleid tot zo'n professional. Onze opleiding besteedt extra aandacht aan jouw cruciale rol in het herstellen en ontwikkelen van een gezonde fysieke leefomgeving. Bij IPC Groene Ruimte zijn we ervan overtuigd dat bomen van onschatbare waarde zijn en streven we ernaar om hun volledige potentieel te benutten.

Wat doet een ETM? Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Op de ene dag voer je gesprekken met belanghebbenden om het belang van een gevarieerd bomenbestand te benadrukken, terwijl je op een andere dag beheer- en beleidsplannen opstelt om beleidsmakers te ondersteunen. Je werkt vaak interdisciplinair en vertegenwoordigt de belangen van het bomenbestand.

Als ETM

 • Zorg je voor een gezond en divers bomenbestand
 • Stel je beheer- en beleidsplannen op
 • Ben je het centrale aanspreekpunt voor alles wat met bomen te maken heeft
 • Communiceer je zowel intern als extern met burgers en andere belanghebbenden
 • Beschik je over kennis van andere vakgebieden die gerelateerd zijn aan bomen en groen
 • Ben je verantwoordelijk voor het beheer van alle bomen en houtopstanden binnen een beheergebied, van individuele bomen tot bosopstanden. Daarom vereist het werk als ETM ook een basisbegrip van bosbeheer

Wat is het salaris van een ETM?

Wat je verdient als ETM hangt natuurlijk af van je leeftijd en ervaring. Gemiddeld ligt het salaris ergens tussen de €3000 en €5000 bruto per maand. Naarmate je meer ervaring opdoet, zal ook je salaris groeien.

Hoe word je ETM?

Om ETM te worden is ervaring in boomverzorging en groenvoorziening handig, maar niet essentieel. Zelfs als je uit een andere sector komt en je wilt omscholen tot ETM, biedt IPC Groene Ruimte de mogelijkheid om de opleiding als zij-instromer te volgen. Het is wel belangrijk dat je zelf een werkervaringsplek of stageplaats regelt. Als je hulp nodig hebt, kunnen wij je daarbij ondersteunen door te bemiddelen.

De opleiding tot European Tree Manager beslaat in totaal één jaar, verdeeld over 30 lesdagen. Deze opleiding is opgedeeld in twee fasen: module A en module B. In module A verwerf je basiskennis en -vaardigheden, die je vervolgens in module B verder ontwikkelt. Gedurende de opleiding maak je uitgebreid gebruik van onze Elektronische Leeromgeving (ELO). Hier vind je oefenopdrachten en aanvullend lesmateriaal. Ook bouw je hier een portfolio op, dat aan het einde van de opleiding als examenstuk dient.

DSC4596
Opleiding

Waarom zou je een ETM opleiding volgen?

Haal je het ETM-certificaat na het succesvol afronden van de opleiding, dan vergroot je je kansen op werk. Het certificaat toont aan dat je gekwalificeerd bent om grote bomenbestanden duurzaam te beheren en dat je een duidelijke visie hebt hoe je kan bijdragen aan een gezonde fysieke leefomgeving. Ook vergroot het je werkgebied: het ETM-certificaat is Europees erkend, dus je kan in héél Europa aan de slag.

Doorgroeimogelijkheden

De opleiding tot European Tree Manager is bij IPC Groene Ruimte onderdeel van de leerlijn bomen. De leerlijn bestaat uit de opleidingen European Tree Worker (ETW), European Tree Technician (ETT) en European Tree Manager (ETM). Doorgroeien als ETM? Kijk dan eens naar de opleiding Adviseur Biodiversiteit & Klimaat. In deze zestiendaagse opleiding leer je met behulp van een zelf ingebrachte casus de biodiversiteit in een gebied te herstellen.

Tips voor een ETM

Ben je geïnspireerd en nieuwsgierig, en wil je meer weten of aan de slag gaan als ETM? Hier zijn wat tips om verder te verkennen:

 • Bezoek informatiebijeenkomsten om je verder te oriënteren, zoals die van IPC Groene Ruimte
 • Raadpleeg het Leerwerkloket van het UWV en krijg vrijblijvend advies over omscholing of opleidingsmogelijkheden
 • Op zoek naar vacatures? Vraag ons naar de mogelijkheden. IPC Groene Ruimte heeft een ruim netwerk van organisaties en kan je op weg helpen bij het vinden van een baan

Verenigingen en organisaties die je kan volgen:

 • KPB-ISA (vereniging voor praktiserende boomverzorgers)
 • EAC (European Arboricultural Council, Europese certificaathouder)
 • EFESC (agentschap van het Europese motorkettingzaag-certificaat ECC)
 • Koninklijke Vereniging Stadswerk (netwerk van professionals op het gebied van de fysieke leefomgeving, geeft relevante gedragscodes uit)
 • VHG (branchevereniging van hoveniers en groenvoorzieners, in Nederland)
Ook European Tree Manager worden?
Schrijf je in voor de opleiding
Opleiding