Het vak Boomverzorger is volop in ontwikkeling. Door klimaatverandering, verstedelijking en intensiever gebruik van de buitenruimte staan bomen onder druk. Tegelijkertijd neemt de behoefte aan meer bomen en grote/dikke bomen toe. Dit onder meer vanwege de verkoelende eigenschappen van bomen, wateropvang door bomen en de behoefte aan meer biodiversiteit. Dit geldt in de eerste plaats voor de publieke ruimte en dat betekent dat er meer European Tree Workers nodig zijn. Aanvullend is er ook een toenemende vraag naar European Tree Workers door particuliere boomeigenaren.
IPC heeft op basis van bovenstaande ontwikkelingen de inhoud van de ETW-opleiding klaargemaakt voor de toekomst en heeft op basis van Europese contacten en uitwisseling van leermethoden met Europese opleidingscentra, wijzigingen doorgevoerd in de opzet van de opleiding. Het resultaat: een opleiding die je perfect voorbereid op je ETW-examen en die aansluit op de actuele praktijk!
Meer informatie over het curriculum en het examen is hier te vinden.
De huidige ETW-opleiding bestaat uit twee delen: - Module A: basisopleiding- Module B: opleiding voor gevorderden Module A is de basisopleiding boomverzorging. De focus ligt op het aanleren van (basis) vakkennis en vakvaardigheden. Stapsgewijs worden de kennis en vaardigheden op niveau gebracht. De module wordt afgesloten met een toets. Met het behalen van deze module kan de boomverzorger eenvoudige boomverzorgingsklussen uitvoeren onder toezicht van een ervaren boomverzorger of gecertificeerde European Tree Worker. Het opdoen van praktijkervaring is een belangrijke aanvulling op deze module: oefenen, stage lopen of werken bij een boomverzorgingsbedrijf en zodoende het geleerde direct in de praktijk brengen! Module B leidt op tot allround uitvoerend boomverzorger. Kennis en vaardigheden worden verder ontwikkeld naar het gewenste ETW-niveau. Daarnaast is er aandacht voor planmatig werken en communicatieve vaardigheden, essentiële eigenschappen die een huidige European Tree Worker hoort te hebben. De module wordt afgesloten met een toets waaruit een advies volgt. Zo weet je of je op het juiste niveau zit om het ETW-examen met goed gevolg af te leggen. Zoals gebruikelijk bij IPC, krijgt elke deelnemer voorafgaand aan de opleiding een persoonlijk opleidingsadvies. Tijdens het adviesgesprek wordt het persoonlijk opleidingsplan bepaald op basis van achtergrond, vooropleiding, kennis en ervaring.
Een opleiding is kostbaar, en de tijd die je aan een opleiding besteedt, kan je niet aan werkzaamheden besteden. De daadwerkelijke opleidingsuren/contacturen moeten uiteraard van een goede kwaliteit zijn. Daarom heeft IPC Groene Ruimte de opleiding vernieuwd en het aantal fysieke trainingsdagen geoptimaliseerd.
De focus ligt hier bij het goed uit kunnen voeren van praktische vaardigheden:
- Keuren plantmateriaal en planten van bomen
- Snoeitechnieken vanaf de grond, met de hoogwerker en klimmend
- Veltechnieken en afbreken van bomen
- Controleren van de veiligheid van bomen
Deze vaardigheden leer je van vakspecialisten op ons eigen terrein en in de boomrijke omgeving van Arnhem. IPC Groene Ruimte bevindt zich in een zeer gevarieerd gebied met diverse typen boombeplantingen in objecten van onder meer de gemeente, Nationaal Park Hoge Veluwe en Staatsbosbeheer.
Aanvullend krijg je toegang tot de speciaal voor jou als aankomend ETW ingerichte elektronische leeromgeving (ELO). Daarmee kan je, wanneer het jou uitkomt, de benodigde kennis verkrijgen en je kennis toetsen.
Het betreft onder meer:
- Boomsoorten en eigenschappen van bomen
- Boomveiligheidscontrole en aantastingen aan bomen
- Begeleidingssnoei en kroonverzorging
- Groei en aanplant