Boom - ETT header

European Tree Technician (ETT) – Alles wat je moet weten!

Droom jij van een carrière waarin je direct bijdraagt aan een duurzamere wereld? Als European Tree Technician maak jij het verschil in het behoud en beheer van onze kostbare boompopulaties en draag je bij aan een gezonde fysieke leefomgeving.

1. Wat is een European Tree Technician?

2. Wat doet een European Tree Technician?

3. Wat is het salaris van een European Tree Technician?

4. Hoe word je European Tree Technician?

5. Denk aan de European Tree Technician hercertificering

6. Tips voor European Tree Technician

Wat is een ETT?

Als European Tree Technician (ETT) ben je een veelzijdige boomtechnische specialist die in héél Europa aan de slag kan. Je hebt kennis van alles wat te maken heeft met boomverzorging en boombeheer. Dit omvat kennis van boombiologie, boomsoorten en hun kenmerken, contractbeheer, toezicht, organisatie en het uitvoeren van groeiplaatsonderzoek. Heb je de opleiding succesvol afgerond, dan ben je gekwalificeerd om aan de slag te gaan als boomadviseur, onderzoeker, boombeheerder, coördinator en/of toezichthouder bij werkzaamheden aan en rondom bomen.

Door klimaatverandering, verstedelijking en een intensiever gebruik van de fysieke leefomgeving staan bomen onder druk. Tegelijkertijd groeit de vraag naar meer bomen, inclusief grote en volwassen exemplaren. Dit komt doordat bomen verkoelen, regenwater opvangen en bijdragen aan de biodiversiteit. Daarom zijn European Tree Technicians onmisbaar als boomspecialisten om de buitenruimte en daarmee onze fysieke leefomgeving gezond te houden.

Een ETT is een ware boomspecialist. Bij ons word je dan ook opgeleid tot professional. Onze opleiding besteedt extra aandacht aan jouw cruciale rol in het herstellen en ontwikkelen van een gezonde fysieke leefomgeving, zoals ook de nationaal geldende Omgevingswet als doel heeft. Bij IPC Groene Ruimte zijn we ervan overtuigd dat bomen van onschatbare waarde zijn en streven we ernaar om hun volledige potentieel te benutten.

Wat doet een ETT? Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Elke dag als ETT is anders. De ene dag werk je aan het opstellen van contracten om projecten te begeleiden waarbij bomen betrokken zijn, terwijl je de volgende dag onderzoek uitvoert naar groeiplaatsen, zodat bomen optimaal kunnen gedijen op hun locatie en gezond oud kunnen worden.

Een ETT:

  • Heeft uitgebreide kennis van boomsoorten en hun kenmerken om advies te kunnen geven
  • Kan boombeleid omzetten naar effectief beheer
  • Stelt contracten op om afspraken vast te leggen die de bescherming van bomen tijdens werkzaamheden waarborgen
  • Organiseert boomgerelateerde projecten
  • Voert groeiplaatsonderzoek uit en verbetert groeiplaatsen
  • Heeft kennis van geldende wet- en regelgeving, zoals de Omgevingswet
  • Houdt toezicht tijdens werkzaamheden aan en rondom bomen
  • Voert boomveiligheidsonderzoeken uit
  • Begrijpt de principes van boombescherming

Wat is het salaris van een ETT?

Wat je verdient als ETT hangt natuurlijk af van je leeftijd en ervaring. Gemiddeld ligt het salaris ergens tussen de €25.000 en €50.000 bruto per jaar. Naarmate je meer ervaring opdoet, zal ook je salaris groeien.

Hoe word je ETT?

Wil je ETT worden, dan is ervaring als boomverzorger handig, maar niet essentieel. Wél is het belangrijk dat je een goede basiskennis hebt van bomen. Denk aan boomsoorten en hun kenmerken en de basisprincipes van boombeheer. Omdat je naast het technische aspect, zoals groeiplaatsonderzoek, ook aan de slag gaat met projectmatig werken, ligt het denk- en werkniveau op een ander niveau dan bijvoorbeeld een European Tree Worker, die vooral boomverzorgende taken uitvoert.

Voordat je officieel ETT bent, moet je in het bezit zijn van een geldig certificaat. Hiervoor doe je examen bij IPC Groene Ruimte. Om te bepalen op welke onderdelen je nog geschoold moet worden, ga je in gesprek met de opleidingscoördinator. Samen bepalen jullie waar de opleidingsbehoefte ligt. Nog helemaal geen ervaring? Dan volg je het hele opleidingstraject. Hoeveel de opleiding kost en hoe lang de opleiding duurt, hangt dan ook af van je ervaring.

Boom - ETT
Opleiding

Waarom zou je een ETT opleiding volgen?

Haal je het ETT-certificaat na het succesvol afronden van de opleiding, dan vergroot je je kansen op werk. Opdrachtgevers vragen namelijk bijna altijd om certificering. Ook vergroot het je werkgebied: het ETT-certificaat is Europees erkend, wat inhoudt dat je in héél Europa aan de slag kan.

Ben je gecertificeerd tot ETT? Dan word je opgenomen in het Europese register van European Arboricultural Council (EAC)

Wat moet je doen om ETT te blijven?

Ben je eenmaal officieel een ETT, dan betekent dat niet dat je dat altijd blijft: om je kwalificatie te behouden, moet je jezelf eens in de drie jaar opnieuw laten certificeren. Bij IPC Groene Ruimte noemen we dat hercertificering. Dit doe je door verdiepingsdagen te volgen, waarmee je studie-uren verzamelt. Op die manier blijf je als ETT op de hoogte van alle ontwikkelingen in het vakgebied. Deze regeling geldt voor héél Europa.

Om je certificering als ETT te behouden, moet je binnen een periode van drie jaar 45 studie-uren verzamelen en twee jaar werkervaring opdoen. Dit kan door:

  • Deelname aan relevante trainingen en/of opleidingen
  • Bijwonen van relevante workshops, seminars en evenementen

Doorgroeimogelijkheden

Wil je doorgroeien in het bomenvak? Het is mogelijk om de doorlopende leerlijn bomen te volgen bij IPC Groene Ruimte. Leer bijvoorbeeld door als European Tree Manager (ETM). Als ETM ben je verantwoordelijk voor een volledig bomenbestand, bijvoorbeeld van een gemeente, provincie, waterschap of een andere (grote) terreineigenaar.

Tips voor een ETT

Ben je geïnspireerd en nieuwsgierig, en wil je meer weten of aan de slag gaan als ETT? Hier zijn wat tips om verder te verkennen:

  • Raadpleeg het Europese register van ETT
  • Bezoek informatiebijeenkomsten om je verder te oriënteren, zoals die van IPC Groene Ruimte
  • Raadpleeg het Leerwerkloket van het UWV en krijg vrijblijvend advies over omscholing of opleidingsmogelijkheden
  • Op zoek naar vacatures? Vraag ons naar de mogelijkheden! IPC Groene Ruimte heeft een ruim netwerk van organisaties en kan je op weg helpen bij het vinden van een baan

Verenigingen en organisaties die je kan volgen:

  • KPB-ISA (vereniging voor praktiserende boomverzorgers)
  • EAC (European Arboricultural Council, Europese certificaathouder)
  • EFESC (agentschap van het Europese motorkettingzaag-certificaat ECC)
  • Koninklijke Vereniging Stadswerk (netwerk van professionals op het gebied van de fysieke leefomgeving, geeft relevante gedragscodes uit)
  • VHG (branchevereniging van hoveniers en groenvoorzieners, in Nederland verantwoordelijk voor het examendocument van ETW)
Ook European Tree Technician worden?
Schrijf je in voor de opleiding
Opleiding