Boom kroon algemeen

Data Inspecteur Bomen (DIB)

Kies een onderdeel

Algemeen

Data over stads- en laanbomen wordt steeds belangrijker. Goede boomgegevens geven je handvatten om een onderbouwd besluit te nemen over het bomenbestand of individuele bomen in de gemeente. Als Data Inspecteur Bomen (DIB) ben je de essentiële schakel tussen de beslissers en de actuele situatie buiten. Data Inspecteur Bomen is een mooie aanvulling voor hen die reeds als boomveiligheidscontroleur werken.

Tot het takenpakket van een Data Inspecteur Bomen behoort het maken van eenduidige inventarisaties en registraties met behulp van boomdata. Daarnaast weet je als DIB uitleg te geven aan collega's en andere partijen over de verzamelde data.

Met het DIB-certificaat Veiligheid en Onderhoud bewijs je dat je beschikt over deze kennis en vaardigheden en tegelijkertijd kan je een boom controleren op veiligheid. Dit alles doe je aan de hand van de methode beschreven in Handboek Bomen 2022 van Norminstituut Bomen.

Dit zijn jouw voordelen

 • Ervaren praktijktrainers
 • Gecertificeerd data inspecteur
 • Erkend bij veel gemeenten
 • 3 dagen
 • Start op: 19 sep. 2024
 • IPC Groene Ruimte
 • 850,00
Nog 7 plekken beschikbaar

Meer informatie

Je gaat in de training Data Inspecteur Bomen (Veiligheid en Onderhoud) aan de slag met de volgende leerdoelen:

 • Werken met het digitale datapaspoort voor bomen met behulp van een tablet
 • Stapsgewijs inventariseren van boomgegevens
 • Oordelen en adviseren over de onderhoudsstaat, het gewenste eindbeeld en/of maatregelen die aan de boom nodig zijn
 • Aanleveren, aanvullen of controleren van gegevens over de bomen
 • Risico-inschatting van een boom voor de omgeving en hoe dit mogelijke risico kan worden weggenomen – bijvoorbeeld door snoeimaatregelen te treffen of te sturen op nader onderzoek
 • Boomveiligheidscontrole uitvoeren conform Handboek Bomen en waar nodig adviseren over een veiligheids- of onderhoudsmaatregel.

De systematiek die je aanleert staat beschreven in het Handboek Bomen 2022, ontwikkeld door het Norminstituut Bomen.

Het Norminstituut Bomen is een onafhankelijk stichting dat zich inzet voor betere kwaliteitszorg voor bomen in Nederland. Meer dan 80% van de gemeenten heeft zich aangesloten bij het Norminstituut Bomen. Daarbij wordt het Handboek Bomen iedere vier jaar geactualiseerd.

Groep

De training is bestemd voor mensen die professioneel werken met bomen in de stedelijke omgeving. Je bent bijvoorbeeld werkzaam als boomcontroleur, -inspecteur, boomverzorger of boomtechnisch adviseur en je bent op zoek naar verdieping of verbreding in je werk.

Het vak van data inspecteur bomen is uitgebreid. Voordat je aan de slag gaat met jouw training is het van belang dat je beschikt over de basiskennis van boomveiligheid en begeleidingssnoei. Daarnaast herken en ken je het gros van de algemene boomsoorten, ziekten, aantastingen, en boomveiligheidsrisico’s.In de training Data Inspecteur Bomen werk je toe naar het examen. Wanneer je het examen met goed gevolg aflegt ontvang je het certificaat. Met het behalen van het certificaat bewijs je dat je beschikt over de standaard die wordt gevraagd van een Data Inspecteur Bomen. Je kan methodisch werken, boomveiligheidsrisico’s inschatten en professioneel werken met bomendata.

Je staat geregistreerd in de landelijke database van het Norminstituut Bomen, als erkend Data Inspecteur Bomen. Deze database is te raadplegen door opdrachtgevers die aangesloten zijn bij het Norminstituut Bomen. Dit vergroot jouw kans op opdracht bij gemeenten en andere potentiële opdrachtgevers.

Het DIB-certificaat is 3 jaar geldig. Je kan het certificaat behouden door hercertificering. Dit bevat – net zoals de eerste keer dat je je certificeert - een theorietoets en een praktijktoets.

Voor ETW-ers levert deze training 24 hercertificeringspunten 

Tijdens onze opleidingen en trainingen maken we gebruik van verschillende leervormen, We stimuleren van elkaar te leren, wat in de praktijk leidt tot veel groepsinteractie. We ervaren dat deelnemers onderling kennis en ervaringen delen, wat waardevol kan zijn voor jouw dagelijkse praktijk. Ook hechten we veel belang aan de didactische vaardigheden van onze trainers en experts. Van hen kan je dan ook verwachten dat ze werken vanuit het motto ‘leren door te doen’.

Met behulp van de Elektronische Leeromgeving (ELO), waar digitale lesstof beschikbaar is, ondersteunen we jou gedurende de hele looptijd van de training (tot aan het examen).

Houd rekening met circa 4 uur zelfstudie en/of voorbereidingstijd voordat je je lesdag bij IPC volgt. Wanneer en waar je je lessen voorbereid, bepaal je zelf. .

In de ELO zijn oefentoetsen beschikbaar. Hiermee kan je jouw kennisniveau testen van bijvoorbeeld het herkennen van boom-ziekten, aantastingen en boomsoorten. Daarnaast vind je in de ELO verwijzingen naar handige websites en boeken die jou helpen bij je zelfstudie.

Voor deze training hanteren wij een maximaal aantal deelnemers per groep; niet meer dan 12 personen. Hiermee garanderen wij de kwaliteit van onze lesdagen en de persoonlijke begeleiding tijdens het leertraject.

Inclusief:
koffie, thee en lunches

exclusief:
Het examen, zie tabblad Examen 

Het examen vindt plaats op het trainingscomplex van IPC Groene Ruimte in Arnhem. Inschrijven voor dit examen loopt via het Norminstituut Bomen. De kosten voor het theorie en praktijkexamen bedragen €365,-

Startdata

Data Inspecteur Bomen (DIB)

Kies een datum om je in te schrijven.

19 sep.
IPC Groene Ruimte
van 19 sep. tot 03 okt. 08:30 - 16:00
21 nov.
IPC Groene Ruimte
van 21 nov. tot 04 dec. 08:30 - 16:00

Referenties

Gerelateerde berichten

Er zijn geen gerelateerde berichten gevonden.

Hebben jij en je collega's dezelfde opleidingsbehoefte?

Of heb je liever dat IPC Groene Ruimte naar jouw bedrijfslocatie komt voor de training? Misschien is de opleidings- of trainingsbehoefte nét iets anders dan wat we aanbieden op onze website. Dan is een incompany training bij IPC Groene Ruimte de perfecte oplossing voor jou.

De voordelen van een incompany training bij IPC Groene Ruimte

Voordeliger: Een incompany training of opleiding is per deelnemer in de meeste gevallen voordeliger dan een open inschrijving. Je bespaart ook op reistijd, reiskosten en verloren arbeidsuren.

Maatwerk: We stemmen het traject af op jouw organisatie en bedrijfsspecifieke omstandigheden, zodat de training naadloos aansluit op jullie behoeften.

Locatie naar keuze: Of het nu bij jou op kantoor is of op onze trainingslocatie in Arnhem, de keuze is aan jou.

Erkend resultaat: Na het succesvol volgen van het maatwerktraject ontvangen jij en je collega's een verklaring van deelname, certificaat of diploma.

Teamspirit: Gezamenlijk leren draagt bij aan de onderlinge interactie en zorgt voor een betere opname en toepassing van de opgedane kennis en kunde.

Incompany op maat in 4 stappen:

 1. Overleg met onze trainers of opleidingsadviseurs: Bespreek situaties uit de werkpraktijk zodat de trainer hiermee aan de slag kan tijdens het traject.
 2. Combineer trainingen: Kies of je verschillende trainingen met elkaar wilt combineren.
 3. Bepaal de duur: Stel de duur per trainings- of opleidingsdag vast.
 4. Aan de slag: Je incompany traject is beklonken. Tijd om te beginnen!

Klaar om samen met je team een op maat gemaakte training te volgen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van een incompany traject bij IPC Groene Ruimte.