DSC5613

Biodiversiteit & klimaat "Wees niet bang om je stem te laten horen, we hebben de tijd mee"

Onderwerpen
Interview
Deelnemer in beeld
9 januari 2024
Renate Siekman

In de serie Deelnemer in Beeld spreken we mensen die besluiten hun kennis te verbreden of het roer om te gooien. De deelnemers volgen een opleiding of training bij IPC Groene Ruimte of hebben die onlangs afgerond, waarbij we hen vragen hun licht te laten schijnen over wat de opleiding of training hen brengt in de dagelijkse praktijk. Vandaag is het woord aan Renate Siekman, deelnemer van het eerste uur aan de dit schooljaar gelanceerde opleiding Biodiversiteit & Klimaat.

Renate is adviseur groen en ecologie bij gemeente Zeist en houdt zich bezig met ruimtelijke ontwikkeling en beheer. "Zo is een collega in het kader van klimaatadaptatie bezig met ontstenen waarbij ik ben aangehaakt. De opleiding past daar mooi bij en probeer ik direct toe te passen", licht ze toe.

Vanuit welke overweging besloot je deze opleiding te volgen?

"Biodiversiteit wordt een steeds belangrijker onderwerp. Samen met een collega van klimaat - een nieuwe functie bij onze gemeente - probeer ik daar vorm aan te geven. Zodat we het op een goede manier doen, niet lukraak. Tijdens corona heb ik samen met bewoners – online uiteraard – een biodiversiteitsplan opgesteld, in samenwerking met een bureau. Dit is uiteindelijk gelukt en door de raad vastgesteld. Vanuit beheer was hier behoefte aan om vast te stellen hoe je omgaat met biodiversiteit."

"Er kwam veel op mijn bordje en ik vroeg mij af hoe dit allemaal aan te vliegen en hoe we dit praktisch kunnen toepassen. Op dit moment wordt een uitvoeringsstrategie Biodiversiteit gemaakt waar projecten uit voortkomen waarbij ik de kennis van de opleiding nóg meer kan toepassen."

Groene mensen zijn over het algemeen nogal soft

Wat brengt de opleiding je dusver en hoe vertaalt zich dat naar je werk?

"De opleiding geeft mij handvatten. Het mooie is: geleerde dingen roep ik al, zoals het laten gaan van beplantingen op natuurlijke wijze, of aanpassingen maken op de situatie zoals die nu is. Zo is het bij nieuwbouwprojecten belangrijk om te kijken wat je aan groenkwaliteit hebt, voordat je bepaalt waar woningen te bouwen. Bekijk eerst waardevolle plekken en kijk of je die kan ontzien. Ook fijn aan de opleiding is dat we de basisbeginselen weer helder krijgen. Daardoor kan ik de juiste vragen stellen."

Wat zou je mee willen geven aan professionals die zich buigen over biodiversiteitsherstel?

"Laat je stem horen en raak vanaf het prille begin betrokken bij welke vorm van verandering dan ook, klein- of grootschalig. Groene mensen zijn over het algemeen nogal soft. Zorg dat je aan tafel zit zodat je biodiversiteit en bestaand groen borgt. Wees niet bang om je te laten horen, we hebben de tijd mee. Mensen vinden het lastig om rekening te houden met andere disciplines, maar iedereen beseft dat dit juist nu belangrijk is."

Ook adviseur Biodiversiteit & Klimaat worden?
Laat je scholen
Naar opleiding
Terug naar overzicht