Groen - boom

Vaktechnisch Toezichthouder Boom

Kies een onderdeel

Algemeen

Vaktechnisch Toezichthouder Boom is een training in reeks van trainingen ‘vaktechnisch toezichthouders’. Daar waar het aan specialistische kennis bij de opzichter of uitvoerder ontbreekt, wordt de Vaktechnisch Toezichthouder ingeschakeld.

Na het volgen van de training heeft u als Vaktechnisch Toezichthouder Boom de volgende deskundigheid:

 • Kennis van de context waarbinnen de vaktechnisch toezichthouder werkt: wetgeving, contractregelgeving en vaktechnische richtlijnen. Aan bod komen onder meer de RAW systematiek, Stadsbomen Vademecum en Handboek Bomen.
 • Kennis van de procesorganisatie waarbinnen de toezichthouder werkt: aan bod komen onder meer opdrachtgever, opdrachtgever en directie en de UAV die het proces regelt.
 • Het kunnen vertalen van kader en contracten naar toetsbare onderdelen in de praktijk.
 • Het kunnen opstellen van een plan van aanpak voor het toezicht houden op de meeste voorkomende werkzaamheden: planten, snoeien, controleren en vellen/rooien.
 • Het op een vaktechnische wijze kunnen uitvoeren van de rol als toezichthouder: kennis van praktische meetmethoden voor het kunnen beoordelen van leveringen (bv plantmateriaal) en geleverde resultaten (bv snoeiwerk)

Dit zijn jouw voordelen

 • 4,5 dagen
 • Start op: 31 okt. 2024
 • IPC Groene Ruimte
 • 1.150,00
Nog 3 plekken beschikbaar

Meer informatie

De Vaktechnisch Toezichthouder Boom kan als onpartijdige deskundige ingeschakeld worden bij conflicten en bij voorkeur om conflicten te voorkomen tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Dit kan gedurende een contract of na afronding van een contract het geval zijn (bijvoorbeeld op basis van garanties).

De volgende onderwerpen komen aan bod;

 • Eisen van een boomtechnische uitvoering
 • Meetmethoden
 • Opstellen vaktechnisch toezichtsplan
 • Registratie van de resultaten van de bevindingen
 • Boom technische- en contract technische begrippen
 • Bouwstoffen die bij boomwerken worden toegepast
 • De laatste dag staat in het teken van een examen training en het examen (4 uur)

Voor diegenen die actief zijn als opzichter/uitvoerder/ toezichthouder/ directievoerder in de buitenruimte en met de boomtechnische inhoud van contracten te maken hebben of krijgen.

Carrièrepad: Vaktechnisch toezichthouder Boom kan een volgende stap in de carrière binnen de boomverzorging zijn. Vanuit Vaktechnische Toezichthouder kunt u zich verder specialiseren richting boomtechnisch adviseur (European Tree Technician). Of je kunt de overstap maken van de vakinhoud naar de procesmatige kant, richting opzichter/uitvoerder buitenruimte (OUB).

De training heeft een compacte opzet met de focus op het ‘vaktechnisch toezichthouden’. Daarom gaat IPC Groene Ruimte uit van basiskennis op het gebied van bomen. Deze basiskennis kunt u verworven hebben wanneer u werkzaam bent op tactisch niveau (opzichter/ uitvoerder) met kennis van bomen of als gecertificeerd ETW-er (European Tree Worker).

Daarnaast heeft u kennis van:

 • sortiment en eigenschappen van het sortiment
 • plantmateriaal en materialen die bij bomen worden toegepast (o.a. verankeringen en groeiplaatsconstructies)

De IPC-training Vaktechnisch Toezichthouder Boom wordt afgerond met een toets. Bij voldoende resultaat ontvang je het IPC certificaat ‘Vaktechnisch toezichthouder boom’.

Voor ETW-ers levert deze training 35 hercertificeringspunten op binnen de volgende categorieën:

Anatomie en fysiologie 3 punten
Groeiplaats en bodem 7 punten
Snoeien en kroonverankering 4 punten
Veiligheidwerken aan bomen 4 punten
Bomen en wet 13 punten
Boombescherming 4 punten

koffie, thee & lunch
examen
35 ETW-hercertficeringspunten

Tijdens onze opleidingen en trainingen maken we gebruik van verschillende leervormen, zoals onze Elektronische Leeromgeving (ELO) waar video, audio en tekst elkaar op interactieve wijze ontmoeten. We stimuleren van elkaar te leren, wat in de praktijk leidt tot veel groepsinteractie. We ervaren dat deelnemers onderling kennis en ervaringen delen, wat waardevol kan zijn voor jouw dagelijkse praktijk. Ook hechten we veel belang aan de didactische vaardigheden van onze trainers en experts. Van hen kan je dan ook verwachten dat ze werken vanuit het motto ‘leren door te doen’.

Maximaal 12 personen

We beperken de groepsgrootte zodat je je veilig voelt in de groep om interactief deel te nemen. Ook waarborgen we op deze manier de kwaliteit van de training/opleiding, zodat je het geleerde goed in de praktijk kan toepassen.

Startdata

Vaktechnisch Toezichthouder Boom

Kies een datum om je in te schrijven.

31 okt.
IPC Groene Ruimte
van 31 okt. tot 15 nov. 09:00 - 16:00

Referenties

Gerelateerde berichten

Er zijn geen gerelateerde berichten gevonden.

Hebben jij en je collega's dezelfde opleidingsbehoefte?

Of heb je liever dat IPC Groene Ruimte naar jouw bedrijfslocatie komt voor de training? Misschien is de opleidings- of trainingsbehoefte nét iets anders dan wat we aanbieden op onze website. Dan is een incompany training bij IPC Groene Ruimte de perfecte oplossing voor jou.

De voordelen van een incompany training bij IPC Groene Ruimte

Voordeliger: Een incompany training of opleiding is per deelnemer in de meeste gevallen voordeliger dan een open inschrijving. Je bespaart ook op reistijd, reiskosten en verloren arbeidsuren.

Maatwerk: We stemmen het traject af op jouw organisatie en bedrijfsspecifieke omstandigheden, zodat de training naadloos aansluit op jullie behoeften.

Locatie naar keuze: Of het nu bij jou op kantoor is of op onze trainingslocatie in Arnhem, de keuze is aan jou.

Erkend resultaat: Na het succesvol volgen van het maatwerktraject ontvangen jij en je collega's een verklaring van deelname, certificaat of diploma.

Teamspirit: Gezamenlijk leren draagt bij aan de onderlinge interactie en zorgt voor een betere opname en toepassing van de opgedane kennis en kunde.

Incompany op maat in 4 stappen:

 1. Overleg met onze trainers of opleidingsadviseurs: Bespreek situaties uit de werkpraktijk zodat de trainer hiermee aan de slag kan tijdens het traject.
 2. Combineer trainingen: Kies of je verschillende trainingen met elkaar wilt combineren.
 3. Bepaal de duur: Stel de duur per trainings- of opleidingsdag vast.
 4. Aan de slag: Je incompany traject is beklonken. Tijd om te beginnen!

Klaar om samen met je team een op maat gemaakte training te volgen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van een incompany traject bij IPC Groene Ruimte.