Groen - groene daken en gevels header

Groene daken en gevels Voorman/uitvoerder

Kies een onderdeel

Algemeen

Groene daken en gevels zijn niet meer weg te denken uit het stedelijk gebied. De afgelopen jaren zijn verschillende projecten met uiteenlopende oppervlaktes en technieken gerealiseerd waarbij deze daken in toenemende mate multifunctioneel worden toegepast. Hierdoor leveren ze een belangrijke bijdrage aan een gezonde fysieke leefomgeving.

Zo spelen ze een belangrijke rol in het afvangen van fijnstof, verbeteren van de biodiversiteit en klimaatadaptatie. Daarmee helpen de groene en steeds vaker multifunctionele daken ons bij de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en een veilige bebouwde woon- en leefomgeving. In de markt is die tendens al duidelijk merkbaar; groenvoorzieningsbedrijven krijgen steeds vaker de opdracht om dit soort projecten uit te voeren. Het goed en duurzaam aanleggen en onderhouden van deze daken is dan ook belangrijk en vraagt om professionals met de juiste kennis en ervaring. Deze training is daar dan ook speciaal voor ontwikkeld.

Dit is de derde en laatste training in de leerlijn Groene Daken en Gevels. Zie voor meer informatie het onderdeel 'Voor wie & resultaat'.

Let op: Per 1 januari 2023 wordt het examen door en onder verantwoording van Examenservices van stichting Groenkeur afgenomen (zie voor de voorwaarden het onderdeel 'Examen doen'). Klik hier om je in te schrijven voor het examen.

Dit zijn jouw voordelen

 • Veilig en verantwoord werken
 • Ervaren praktijktrainers
 • Arbowet
 • Verantwoord aansturen van projecten
 • 1 dag
 • Start op: 30 okt. 2024
 • IPC Groene Ruimte
 • 435,00
Nog 9 plekken beschikbaar

Meer informatie

Het doel van deze training is (aantoonbaar) bekwaam worden om veilig en zorgvuldig onderhoud te verrichten op groene daken en aan groene gevels.

Na het volgen van deze training en eventuele zelfstudie ben je klaar om het examen Medewerker onderhoud groene daken en gevels te maken.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Werkvoorbereiding en projectleiding

 • Inspecteren dakbedekking
 • Overdracht en acceptatie werkterrein
 • Interpreteren toe te laten/toe te passen dakbelastingen
 • Beoordelen bereikbaarheid van het dak inclusief benodigd materiaal/materieel
 • Beoordelen/bepalen veiligheidsvoorzieningen
 • Afstemmen fasering, bouwlogistiek & planning
 • Rekening houden met juridische consequenties van contractvormen

Uitvoering

 • Aanspreken medewerkers + onderaannemers op gedrag en veilig werken op hoogte
 • Aansturen en volgen productieproces
 • Aanspreken medewerkers + onderaannemers op risicovol gedrag
 • Afstemmen bouwlogistiek + planning
 • Rekening houden met juridische consequenties van contractvormen
 • Correct toepassen basismilieuwetgeving

Realiserend

 • Rekening houden met specifieke ondergronden
 • Indelen werkterrein
 • Correct afstemming tijdelijke belastingen op dak

Arbo en veilig werken op daken en gevels:

 • Omgaan met verschillende hulpmiddelen en veiligheidssystemen
 • Toezien op werken conform Arbo en VCA

Organisatie, rapportage en attitude:

 • Zorgvuldig handelen met betrekking tot flora en fauna in het kader van de wet op de natuurbescherming

Deze training is bedoeld voor mensen die ruime ervaring hebben met het hovenierswerk en kennis en ervaring hebben van het werken op hoogte. Daarnaast heb je ervaring in het begeleiden van onderhoud- en aanlegwerkzaamheden in het groen. Na het volgen van deze training en eventuele zelfstudie, ben je klaar om het examen Voorman/Uitvoerder groene daken en gevels te maken.

Groenkeur-certificaat

Na het succesvol afronden van het examen kan je pas aanspraak maken op het Groenkeur-certificaat Dak en Gevelbegroening | Voorman/Uitvoerder als je in het bezit bent van de Groenkeur-certificaten Dak en Gevelbegroening | Medewerker Onderhoud, Dak en Gevelbegroening | Medewerker Aanleg en Veilig werken op Hoogte.

Leerlijn Dak en Gevelbegroening

IPC Groene Ruimte heeft een leerlijn ontwikkeld voor het gecertificeerd werken op daken in verschillende functies. In 2023 hebben we deze leerlijn volledig herzien en geactualiseerd. De vernieuwde leerlijn is gebaseerd op het praktijkboek Multifunctionele Groene Daken en Gevels (versie 2022).

Deze training vormt de derde in een serie; Medewerker onderhoud (1), Medewerker aanleg (2) en Voorman/uitvoerder (3). De inhoud van de trainingen sluiten nauw op elkaar aan.

In deze training wordt toegewerkt naar het examenniveau Dak- En Gevelbegroening | Voorman/Uitvoerder (uitgegeven door Stichting Groenkeur) die je na de trainingsdag kan gaan doen. Je krijgt de mogelijkheid om je via de elektronisch leeromgeving (ELO) en trainingsdag voor te bereiden op het examen. De exacte vereisten voor het examen staan in het examendocument.

Inclusief:

koffie, thee & lunch

Exclusief: 

Examen

Tijdens onze opleidingen en trainingen maken we gebruik van verschillende leervormen, zoals onze Elektronische Leeromgeving (ELO) waar video, audio en tekst elkaar op interactieve wijze ontmoeten. We stimuleren van elkaar te leren, wat in de praktijk leidt tot veel groepsinteractie. We ervaren dat deelnemers onderling kennis en ervaringen delen, wat waardevol kan zijn voor jouw dagelijkse praktijk. Ook hechten we veel belang aan de didactische vaardigheden van onze trainers en experts. Van hen kan je dan ook verwachten dat ze werken vanuit het motto ‘leren door te doen’.

Maximaal 16 personen.

We beperken de groepsgrootte zodat je je veilig voelt in de groep om interactief deel te nemen. Ook waarborgen we op deze manier de kwaliteit van de training/opleiding, zodat je het geleerde goed in de praktijk kan toepassen.

Startdata

Groene daken en gevels Voorman/uitvoerder

Kies een datum om je in te schrijven.

30 okt.
IPC Groene Ruimte
van 30 okt. tot 30 okt. 08:30 - 16:00
05 mrt.
IPC Groene Ruimte
van 05 mrt. tot 05 mrt. 08:30 - 16:00

Referenties

Gerelateerde berichten

Er zijn geen gerelateerde berichten gevonden.

Hebben jij en je collega's dezelfde opleidingsbehoefte?

Of heb je liever dat IPC Groene Ruimte naar jouw bedrijfslocatie komt voor de training? Misschien is de opleidings- of trainingsbehoefte nét iets anders dan wat we aanbieden op onze website. Dan is een incompany training bij IPC Groene Ruimte de perfecte oplossing voor jou.

De voordelen van een incompany training bij IPC Groene Ruimte

Voordeliger: Een incompany training of opleiding is per deelnemer in de meeste gevallen voordeliger dan een open inschrijving. Je bespaart ook op reistijd, reiskosten en verloren arbeidsuren.

Maatwerk: We stemmen het traject af op jouw organisatie en bedrijfsspecifieke omstandigheden, zodat de training naadloos aansluit op jullie behoeften.

Locatie naar keuze: Of het nu bij jou op kantoor is of op onze trainingslocatie in Arnhem, de keuze is aan jou.

Erkend resultaat: Na het succesvol volgen van het maatwerktraject ontvangen jij en je collega's een verklaring van deelname, certificaat of diploma.

Teamspirit: Gezamenlijk leren draagt bij aan de onderlinge interactie en zorgt voor een betere opname en toepassing van de opgedane kennis en kunde.

Incompany op maat in 4 stappen:

 1. Overleg met onze trainers of opleidingsadviseurs: Bespreek situaties uit de werkpraktijk zodat de trainer hiermee aan de slag kan tijdens het traject.
 2. Combineer trainingen: Kies of je verschillende trainingen met elkaar wilt combineren.
 3. Bepaal de duur: Stel de duur per trainings- of opleidingsdag vast.
 4. Aan de slag: Je incompany traject is beklonken. Tijd om te beginnen!

Klaar om samen met je team een op maat gemaakte training te volgen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van een incompany traject bij IPC Groene Ruimte.

Medewerker Groene daken en gevels Aanleg

training Groene daken en gevels zijn niet meer weg te denken uit het stedelijk gebied. De afgelopen jaren zijn verschillende projecten met uiteenlopende oppervlaktes en technieken gerealiseerd waarbij deze daken in toenemende mate multifunctioneel worden toegepast. Hierdoor leveren ze een belangrijke bijdrage aan een gezonde fysieke leefomgeving. Zo spelen ze een belangrijke rol in het afvangen van fijnstof, verbeteren van de biodiversiteit en klimaatadaptatie. Daarmee helpen de groene en steeds vaker multifunctionele daken ons bij de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en een veilige bebouwde woon- en leefomgeving. In de markt is die tendens al duidelijk merkbaar; groenvoorzieningsbedrijven krijgen steeds vaker de opdracht om dit soort projecten uit te voeren. Het goed en duurzaam aanleggen van deze daken is dan ook belangrijk en vraagt om professionals met de juiste kennis en ervaring. Deze training is daar dan ook speciaal voor ontwikkeld. Op moment dat je deze training succesvol afrondt, is het mogelijk om door te leren in de leerlijn Groene Daken en Gevels.  Let op: Per 1 januari 2023 wordt het examen door en onder verantwoording van Examenservices van stichting Groenkeur afgenomen (zie voor de voorwaarden het onderdeel 'Examen doen'). 435,00

Medewerker Groene daken en gevels Onderhoud

training Groene daken en gevels zijn niet meer weg te denken uit het stedelijk gebied. De afgelopen jaren zijn verschillende projecten met uiteenlopende oppervlaktes en technieken gerealiseerd waarbij deze daken in toenemende mate multifunctioneel worden toegepast. Hierdoor leveren ze een belangrijke bijdrage aan een gezonde fysieke leefomgeving.  Zo spelen ze een belangrijke rol in het afvangen van fijnstof, verbeteren van de biodiversiteit en klimaatadaptatie. Daarmee helpen de groene en steeds vaker multifunctionele daken ons bij de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en een veilige bebouwde woon- en leefomgeving. In de markt is die tendens al duidelijk merkbaar; groenvoorzieningsbedrijven krijgen steeds vaker de opdracht om dit soort projecten uit te voeren. Het goed en duurzaam onderhouden van deze daken is dan ook belangrijk en vraagt om professionals met de juiste kennis en ervaring. Deze training is hier dan ook speciaal voor ontwikkeld.  Op moment dat je deze training succesvol afrondt, is het mogelijk om door te leren in de leerlijn Groene Daken en Gevels. .  Let op: Per 1 januari 2023 wordt het examen door en onder verantwoording van Examenservices van stichting Groenkeur afgenomen (zie voor de voorwaarden het onderdeel 'Examen doen'). 435,00