Fauna - boom - groen - inspecteur - controleur

Wettelijke Natuurbescherming Ruimtelijke Ontwikkeling niveau 2

Kies een onderdeel

Algemeen

Beschermde flora en fauna vereisen aandacht in ruimtelijke ontwikkeling (RO) omdat de bescherming wettelijk is geregeld. Bij een ruimtelijk ontwikkeling is de impact op de beschermde flora en fauna en hun rust- en verblijfplaatsen vaak groter dan bij bestendig beheer, dit omdat hierbij vaak sprake is van het opheffen van rust- en verblijfplaatsen.

Ben je actief met het aansturen (uitvoerder) van of het toezicht houden (toezichthouder/opzichter) op de realisatie van een ruimtelijke ontwikkelingen? Dan krijg je vroeg of laat zeker te maken met deze regelgeving. In de training wordt hier rekening mee gehouden: vanaf de 2e dag wordt de kennis functiegericht overgedragen. Dit betekent dat de uitvoerders en toezichthouders optimaal worden voorbereid op elk een eigen examenonderdeel.

Per 1 januari 2024 is de Wettelijke natuurbescherming opgegaan in de Omgevingswet. De nieuwe wetgeving brengt verschillende veranderingen met zich mee. Dit betekent dat er wordt gewerkt met nieuwe lijsten van beschermde soorten. In de Wettelijke natuurbescherming zijn ook gebieden en houtopstanden beschermd.

Dit zijn jouw voordelen

 • Omgevingswet
 • Zorgvuldig handelen
 • Ervaren trainers met praktijkervaring
 • 2.5 dagen
 • 895,00
Geen plekken beschikbaar

Meer informatie

Voor zorgvuldig handelen Wettelijke natuurbescherming niveau 2 BB leer je als opzichter of uitvoerder bestendig beheer elke praktische Bestendig Beheer situatie te managen conform de regels van de Wettelijke natuurbescherming.

De volgende onderwerpen komen aan bod;

 • Belangrijkste punten uit de Omgevingswet voor uitvoerende medewerkers
 • Herkennen van 25 soorten flora en fauna en hun rust- en verblijfplaatsen
 • Beschermde soorten en rust- en verblijfplaatsen
 • Verboden en geboden binnen de huidige wetgeving
 • Type rust- en verblijfplaatsen en gebruik
 • Zorgvuldig handelen
 • Vrijstelling, gedragscode en ontheffing
 • Aantoonbaar zorgvuldig handelen in een schriftelijke werkinstructie
 • Communicatie en werkproces

Deze training is bedoeld voor diegene die op operationeel niveau werkzaam zijn in de buitenruimte en een leidinggevende, aansturende of toezichthoudende functie vervullen. Voor onze opzichters/toezichthouders bij opdrachtgevers en uitvoerders bij opdrachtnemers

Deelname aan de basiscursus is relevant wanneer je nog geen certificaat hebt behaald en wel actief bent in de groene en grijze buitenruimte. Voor diegene die hun kennis willen opfrissen ten aanzien van de nieuwe wetgeving, of in aanmerking komen voor hercertificering, zijn de reguliere kennisbijeenkomsten geschikt.

Bij voldoende resultaat voor het examen ontvangt je een landelijk erkend Stadswerk certificaat met een geldigheid van 5 jaar

Er zijn geen specifieke vooropleidingseisen.

Stadswerk certificaat

Voor ETW-ers levert deze training 14 hercertificeringspunten op.  

Tijdens onze opleidingen en trainingen maken we gebruik van verschillende leervormen, We stimuleren van elkaar te leren, wat in de praktijk leidt tot veel groepsinteractie. We ervaren dat deelnemers onderling kennis en ervaringen delen, wat waardevol kan zijn voor jouw dagelijkse praktijk. Ook hechten we veel belang aan de didactische vaardigheden van onze trainers en experts. Van hen kan je dan ook verwachten dat ze werken vanuit het motto ‘leren door te doen’.

Maximaal: 16 personen

We beperken de groepsgrootte zodat je je veilig voelt in de groep om interactief deel te nemen. Ook waarborgen we op deze manier de kwaliteit van de training, zodat je het geleerde goed in de praktijk kan toepassen.

 • Vereniging Stadswerk Nederland is de vertegenwoordiger van gemeentelijke opdrachtgevers
 • Vereniging Stadswerk Nederland heeft de gemeentelijke gedragscode samen met opdrachtgevers en opdrachtnemers ontwikkelt.
 • Kwaliteitsborging is landelijk geregeld
 • IPC Groene Ruimte ondersteunt Stadswerk bij het beheren en ontwikkelen van de gedragscode en heeft directe lijnen met Rijksoverheid,waardoor in de trainingen zeer actuele informatie wordt gedeeld.
 • Bevordering van deskundigheid in de sector waardoor capaciteit beschikbaar komt om werkzaamheden zorgvuldig voor te bereiden en uit te voeren.

Startdata

Wettelijke Natuurbescherming Ruimtelijke Ontwikkeling niveau 2


Er zijn geen startdata van deze opleiding bekend.
Heeft u interesse in deze opleiding?
Neem contact op

Referenties

Gerelateerde berichten

Er zijn geen gerelateerde berichten gevonden.

Hebben jij en je collega's dezelfde opleidingsbehoefte?

Of heb je liever dat IPC Groene Ruimte naar jouw bedrijfslocatie komt voor de training? Misschien is de opleidings- of trainingsbehoefte nét iets anders dan wat we aanbieden op onze website. Dan is een incompany training bij IPC Groene Ruimte de perfecte oplossing voor jou.

De voordelen van een incompany training bij IPC Groene Ruimte

Voordeliger: Een incompany training of opleiding is per deelnemer in de meeste gevallen voordeliger dan een open inschrijving. Je bespaart ook op reistijd, reiskosten en verloren arbeidsuren.

Maatwerk: We stemmen het traject af op jouw organisatie en bedrijfsspecifieke omstandigheden, zodat de training naadloos aansluit op jullie behoeften.

Locatie naar keuze: Of het nu bij jou op kantoor is of op onze trainingslocatie in Arnhem, de keuze is aan jou.

Erkend resultaat: Na het succesvol volgen van het maatwerktraject ontvangen jij en je collega's een verklaring van deelname, certificaat of diploma.

Teamspirit: Gezamenlijk leren draagt bij aan de onderlinge interactie en zorgt voor een betere opname en toepassing van de opgedane kennis en kunde.

Incompany op maat in 4 stappen:

 1. Overleg met onze trainers of opleidingsadviseurs: Bespreek situaties uit de werkpraktijk zodat de trainer hiermee aan de slag kan tijdens het traject.
 2. Combineer trainingen: Kies of je verschillende trainingen met elkaar wilt combineren.
 3. Bepaal de duur: Stel de duur per trainings- of opleidingsdag vast.
 4. Aan de slag: Je incompany traject is beklonken. Tijd om te beginnen!

Klaar om samen met je team een op maat gemaakte training te volgen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van een incompany traject bij IPC Groene Ruimte.