Website Klimmen 2024 4 1

Boomklimmen 1 basis klim- en werktechnieken

Kies een onderdeel

Algemeen

Boomklimmen in een grote boomkroon is een specialistische tak van boomverzorging. Voor jou als professioneel boomverzorger is boomklimmen veel meer! Het klimmen in bomen vereist vakkundig gebruik van klimtechnieken en klimmaterialen. Professioneel boomklimmen is een specialistische vaardigheid en niet geheel zonder risico’s.

IPC Groene Ruimte brengt je als boomverzorger in de vierdaagse training Boomklimmen 1 | Klim- en werktechnieken de basis bij in technisch klimmen en veilig werken op hoogte. Met de kennis en vaardigheden die IPC je leert, kun je veilig eenvoudige snoeiwerkzaamheden uitvoeren in bomen. IPC Groene Ruimte brengt je het veiligheidsaspect bij conform de Arbo-richtlijnen welke geschikt zijn voor het uitvoeren van werkzaamheden in en rondom bomen.

ls je door de bomen het bos niet meer ziet bij het kiezen van een passende training, dan is het praktisch om het uitgangspunt vast te stellen. Wat wil je bereiken? In een handige routekaart hebben we al onze motorzaagtrainingen weergegeven.

Dit zijn jouw voordelen

 • Klimmen op A-locaties
 • Training van praktijktrainers
 • Veilige klimmaterialen
 • 4 dagen
 • Start op: 07 okt. 2024
 • IPC Groene Ruimte
 • 855,00
Nog 2 plekken beschikbaar

Meer informatie

Veilig, verantwoord en efficiënt werken is belangrijk. De training Boomklimmen 1 | Klim- en werktechnieken voor boomverzorging richt zich op materiaalkennis en technieken. Als boomverzorger krijg je kennis van boomklimmen, knopen, uitlopen, laddergebruik en handgereedschappen voor eenvoudige snoeiwerkzaamheden in de boomkroon. Ook de Arbowet en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen bij boomklimmen en boomverzorging komen aan bod.

De volgende onderwerpen komen aan bod;

 • Materiaalkennis, met onder andere klimgordels
 • Basisklimtechnieken
 • Knopen
 • Klim- en uitlooptechniek
 • Gebruik ladder
 • Taken grondman
 • Groepsgewijs oefenen/trainen
 • Werken met handgereedschappen in boomkronen
 • Veiligheid
 • Wet- en regelgeving

Bent u (aankomend) boomverzorger of ben je actief in de groensector? Wil je je werkveld verbreden middels het leren van de basisvaardigheden van veilig en verantwoord boomklimmen? Bij IPC ben je aan het juiste adres. Boomklimmen 1 | Klim- en werktechnieken is geschikt voor iedereen die op een veilige en verantwoorde wijze eenvoudige snoeiwerkzaamheden wilt uitvoeren in bomen.

Om de training Boomklimmen 1 | Klim- en werktechnieken te kunnen volgen is er geen specifieke voorkennis nodig. Echter, voor het klimmen in bomen is een goede lichamelijke conditie noodzakelijk.

Na het volgen van deze training ontvangt u bij voldoende resultaat het IPC--certificaat ‘Boomklimmen 1, basis werk- en klimtechnieken’.

Voor ETW levert deze training 28 kennisuren op.:

Tijdens onze opleidingen en trainingen maken we gebruik van verschillende leervormen, zoals onze Elektronische Leeromgeving (ELO) waar video, audio en tekst elkaar op interactieve wijze ontmoeten. We stimuleren van elkaar te leren, wat in de praktijk leidt tot veel groepsinteractie. We ervaren dat deelnemers onderling kennis en ervaringen delen, wat waardevol kan zijn voor jouw dagelijkse praktijk. Ook hechten we veel belang aan de didactische vaardigheden van onze trainers en experts. Van hen kan je dan ook verwachten dat ze werken vanuit het motto ‘leren door te doen’.

Het maximaal aantal deelnemers van deze training is 10 personen.

We beperken de groepsgrootte zodat je je veilig voelt in de groep om interactief deel te nemen. Ook waarborgen we op deze manier de kwaliteit van de training/opleiding, zodat je het geleerde goed in de praktijk kan toepassen

IPC stelt standaard PBM’s, persoonlijke beschermingsmiddelen, ter beschikking voor alle trainingen/ opleidingen. Je kunt hierbij denken aan gehoorbescherming, veiligheidskleding waaronder zaagkledij, veiligheidsbril, gelaatbeschermingsmiddelen en veiligheidsschoeisel.

Ondanks de hygiënemaatregelen die wij streng opvolgen, kunnen wij het ons voorstellen dat je het prettiger vindt dat je je eigen PBM’s wilt gebruiken. Mits je PBM’s voldoen aan de veiligheidseisen, is dit uiteraard toegestaan.

Startdata

Boomklimmen 1 basis klim- en werktechnieken

Kies een datum om je in te schrijven.

07 okt.
IPC Groene Ruimte
van 07 okt. tot 10 okt. 09:00 - 16:00
02 dec.
IPC Groene Ruimte
van 02 dec. tot 05 dec. 09:00 - 16:00

Referenties

Gerelateerde berichten

Er zijn geen gerelateerde berichten gevonden.

Hebben jij en je collega's dezelfde opleidingsbehoefte?

Of heb je liever dat IPC Groene Ruimte naar jouw bedrijfslocatie komt voor de training? Misschien is de opleidings- of trainingsbehoefte nét iets anders dan wat we aanbieden op onze website. Dan is een incompany training bij IPC Groene Ruimte de perfecte oplossing voor jou.

De voordelen van een incompany training bij IPC Groene Ruimte

Voordeliger: Een incompany training of opleiding is per deelnemer in de meeste gevallen voordeliger dan een open inschrijving. Je bespaart ook op reistijd, reiskosten en verloren arbeidsuren.

Maatwerk: We stemmen het traject af op jouw organisatie en bedrijfsspecifieke omstandigheden, zodat de training naadloos aansluit op jullie behoeften.

Locatie naar keuze: Of het nu bij jou op kantoor is of op onze trainingslocatie in Arnhem, de keuze is aan jou.

Erkend resultaat: Na het succesvol volgen van het maatwerktraject ontvangen jij en je collega's een verklaring van deelname, certificaat of diploma.

Teamspirit: Gezamenlijk leren draagt bij aan de onderlinge interactie en zorgt voor een betere opname en toepassing van de opgedane kennis en kunde.

Incompany op maat in 4 stappen:

 1. Overleg met onze trainers of opleidingsadviseurs: Bespreek situaties uit de werkpraktijk zodat de trainer hiermee aan de slag kan tijdens het traject.
 2. Combineer trainingen: Kies of je verschillende trainingen met elkaar wilt combineren.
 3. Bepaal de duur: Stel de duur per trainings- of opleidingsdag vast.
 4. Aan de slag: Je incompany traject is beklonken. Tijd om te beginnen!

Klaar om samen met je team een op maat gemaakte training te volgen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van een incompany traject bij IPC Groene Ruimte.

Boomklimmen 2 machinale kroonverzorging

cursus Ben je actief in de boomverzorging en wil je je vaardigheden en kennis van het boomklimmen uitbreiden? Een spannende ervaring staat je te wachten! Een grote boomkroon klimmend verzorgen is namelijk een kunst op zich. Om dit veilig en met vaardigheid onder de knie te krijgen, moet je je verdiepen in klimmaterialen en verschillende werktechnieken. Daarnaast leer je de kunst van het veilig verankeren, de zaag- en snoeitechnieken en het gebruik van de motorkettingzaag. Je wordt opgeleid tot een professional in het vak. In de driedaagse IPC-training Boomklimmen 2 | Machinale kroonverzorging leer je als boomverzorger om op elke plek in de boom veilig te kunnen werken met de motorzaag. In deze training maken we gebruik van de tophandle kettingzaag. 855,00

Klimtechnieken

Om werkzaamheden in bomen uit te voeren moet een boomverzorger zich naar en door de boomkroon kunnen verplaatsen. Vaak wordt hiervoor een hoogwerker gebruikt, maar op plaatsen waar dit niet kan, moet de boomverzorger gebruikmaken van klimtechnieken. Een klimmende boomverzorger moet deze klimtechnieken beheersen om het werk veilig, ergonomisch en efficiënt te kunnen uitvoeren. Opleiding en training zijn hierbij onmisbaar, maar ook daarna zal de klimmer weer nieuwe technieken en materialen leren kennen en zichzelf blijven verbeteren.  Dit boek wordt gebruikt als lesmateriaal bij de trainingen Boomklimmen. Daarnaast dient het als naslagwerk voor ervaren boomklimmers die de kennis willen opfrissen. De informatie die niet direct in de trainingen gebruikt wordt, is bedoeld voor de boomverzorger die op zoek is naar andere en nieuwe klimtechnieken om het werk efficiënter en ergonomischer uit te voeren.  In deze herziene uitgave zijn zowel de teksten als de beelden geüpdatet en aangepast naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van klimmen in bomen. Hoofdstuk 3 over klimtechnieken en klimsystemen is ingrijpend herzien. In het hoofdstuk over het maken van de meest gebruikte knopen in de boomverzorging zijn enkele knopen toegevoegd.  Wat niet gewijzigd is, is de aandacht voor veiligheid en het voorkómen van ongevallen. Als vanouds wordt er dan ook ruim aandacht besteed aan veiligheidsnormen en protocollen. Ook komen hulp- en reddingsacties aan de orde, zodat je weet wat je moet doen als het toch misgaat.  855,00