DSC5612

Groenbeheer en -inrichting Terug in de schoolbanken: "Er is een kanteling ontstaan in mijn denkwijze"

Onderwerpen
Interview
Deelnemer in beeld
6 november 2023
Gerven

Zes dagen legt hij de reis af van Noord-Limburg naar IPC Groene Ruimte. Hier sleept hij niet alleen zijn NL Terreinlabel Expert certificaat in de wacht, ook neemt hij een ander souvenir mee naar huis: een nieuwe blik op zijn vakgebied die hem direct in actie zet. "Als we allemaal zo'n zelfde mentaliteit aanmeten, kunnen we véél verandering teweegbrengen", besluit Robert van Gerven (53), directeur van De Middelpas Hoveniers en ontwerpbureau Groenstudio Zuid.

Maar liefst zeven jaar is hij lid van NL Greenlabel voordat hij besluit de samenwerking te intensiveren. Weinig tijd en jonge kinderen maken dat hij wel verbonden is aan de beweging, maar er verder geen actie op onderneemt. “De mentaliteit van NL Greenlabel beviel mij altijd al wel en toen de kinderen groter werden en in het bedrijf kwamen, besloot ik mij meer te richten op het inrichten van terreinen. Zodoende kwam ik met de opleiding NL Terreinlabel Expert in aanraking”, vertelt Robert.

Van eenmanszaak naar middelgroot bedrijf

Robert zette De Middelpas 28 jaar geleden op poten als eenmanszaak. Inmiddels is zijn hoveniersbedrijf uitgegroeid tot een middelgrote organisatie met achttien hoveniers in dienst. Naast aanleg en onderhoud, ontfermt het bedrijf zich ook over ontwerp en advies. “We beheren percelen van 500 tot 50.000 vierkante meter. Zo dragen we onder meer zorg voor een park van 43 hectare in Venray waarbij ik de supervisie heb over alles wat met natuur te maken heeft.”

Terug in de schoolbanken ervaart Robert dat hij een tandje bij moet zetten. “Na mijn twintigste stopte ik met studeren omdat werk voorging. Na 32 jaar valt het dan toch tegen om weer in de schoolbanken te zitten. Ik vond de opleiding dan ook uitdagend, maar enorm waardevol.” Hij vervolgt: “Door jarenlange praktijkervaring doe je een heleboel kennis op, maar waarom doe je wat je doet? En kan dat ook op een andere, meer duurzame manier? De opleiding heeft mij aan het denken gezet. Zo komen projecten die ik tegen het lijf loop in een ander daglicht te staan, waarbij ik denk: had dat niet beter gekund? Er is een kanteling ontstaan in mijn denkwijze.”

De opleiding heeft mij aan het denken gezet. Projecten die ik tegen het lijf loop komen in een ander daglicht te staan. Dat ik denk: Had dat niet beter gekund?

Educatiehof

Robert voegt vrijwel direct daad bij het woord. Zo is hij de afgelopen tijd druk geweest met zijn eigen bedrijventerrein van een bescheiden 28.000 vierkante meter. “We richten een zogenoemd 'educatiehof' in. We willen ons terrein zo organiseren dat wanneer collega’s bedrijfswagens moeten laden in de zomer, ze niet onder omstandigheden van veertig graden staan te werken. Zeshonderd meter bestrating maakte al plaats voor 45 extra bomen, vaste planten en struiken die onze medewerkers in de toekomst van schaduw moeten voorzien. Ook komt ruimte vrij voor een moestuin, voedselbos, bloemenweide, composteerhoek en natuurvijver. De verlichting die we daarbij inzetten, is vleermuisvriendelijk omdat we aan de rand van het bos zitten. In de loop van 2024 hopen we ons ‘educatiehof’ klaar te hebben zodat we onze klanten, medewerkers en (overheids)organisaties kunnen uitnodigen om te leren over de natuur."

Meters maken

Aan professionals die werken aan de inrichting van terreinen, geeft Robert mee: "Stap uit klassieke denkwijzen. Als we allemaal ons hoofd in het zand stoppen, kunnen we elkaar niet meer recht in de ogen aankijken. Ik wil een betere wereld achterlaten voor mijn kleinkind, dat geeft mij de energie om verder aan de slag te gaan met verduurzaming. Neem daarbij niet alleen de projectontwikkelaar of voormannen mee, maar ook bedrijven en de gemeente. Als we allemaal zo'n zelfde mentaliteit aanmeten, kunnen we véél verandering teweegbrengen."

Als we allemaal ons hoofd in het zand stoppen, kunnen we elkaar niet meer recht in de ogen aankijken

Opleiding NL Terreinlabel Expert

De opleiding NL Terreinlabel Expert komt uit de koker van NL Greenlabel en wordt gedoceerd door IPC Groene Ruimte samen met NL Greenlabel. De opleiding duurt zes dagen en richt zich tot professionals die werkzaam zijn op terreinen en die aan de slag willen met duurzaamheid. Dit door duurzaamheid meetbaar en inzichtelijk te maken, oplossingen in de praktijk te brengen en opdrachtgevers daarin mee te nemen.

Ook NL Terreinlabel Expert worden?
Laat je scholen
Naar opleiding
Terug naar overzicht