Fauna - grofwildbeheer - modules fauna

Opleiding Grofwildbeheer

Kies een onderdeel

Algemeen

Grofwildbeheer is een onmisbaar onderdeel in het beheer van fauna. Voor wie actief is of wil zijn hierin, is deze opleiding ontwikkeld. Onderwerpen als kennis van grofwild, jachtmethoden, begrazing, afschotplannen, terreininrichting en wet- en regelgeving komen dan ook aan bod. Je leert alle belangrijke en benodigde elementen voor jouw bijdrage aan het beheer van grofwild.

Na deze tweejarige opleiding is het ook mogelijk om de praktijkopleiding te volgen voor wie beroepsmatig met grofwildbeheer aan de slag gaat. Daarvoor is deze theorieopleiding een pré.


Dit zijn jouw voordelen

 • Ervaren praktijktrainers
 • Training op A-locaties
 • Branche erkende opleiding
 • Start op: 13 jan. 2025
 • IPC Groene Ruimte
 • 3.520,00
Nog 14 plekken beschikbaar

Meer informatie

Terreinbeheerders, jachthouders en grofwildjagers kunnen feitelijk niet zonder volledig inzicht in planmatig grofwildbeheer. Alles weten van de populaties reeën, damherten, wilde zwijnen, edelherten en moeflons helpt in hoge mate bij de juiste beslissingen over beheer, belangen, voorwaarden en doelstellingen.

Deze opleiding duurt twee jaar. Het eerste jaar komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Ecologie en gedrag
 • Leefwijze en leefomgeving
 • Getalsmatig beheer, aanspreking en herkenning
 • Leeftijdsbepaling van de verschillende grofwildsoorten
 • Wetgeving en beleid
 • Jachtmethoden
 • Wapens en richtmiddelen

In het tweede jaar vindt er een verdere verdieping plaats op de onderdelen:

 • Terreininrichting en terreinbeheer
 • Invloeden van de aanwezigheid van de verschillende grofwildsoorten
 • Begrazing
 • Schottekens en nazoek
 • Wildziekten
 • Populatiedynamica

De opleiding is geschikt voor iedereen die inzichten en kennis wil vergaren op het gebied van grofwild, hun verblijfplaatsen en het beheer hiervan. 

Na enige jaren ervaring in het veld is deze opleiding geschikt als vervolg op de jachtopleiding van SJN.

Om deel te kunnen nemen aan het examen moet je minimaal 85% van de lessen gevolgd hebben en de 1e jaars toets gehaald hebben.

De opleiding is een gecombineerde dag- en avondopleiding. Hetgeen betekent dat de lessen en praktijkexcursies zowel overdag als 's avonds plaatsvinden (afwisseling).

Inclusief

 • Koffie, thee en lunches
 • Lesmateriaal
 • Toegang tot de elektronische leeromgeving (ELO)

Exclusief

 • Exclusief Examen en examengelden!

Tijdens onze opleiding maken we gebruik van verschillende leervormen. We stimuleren van elkaar te leren, wat in de praktijk leidt tot veel groepsinteractie. We ervaren dat deelnemers onderling kennis en ervaringen delen, wat waardevol kan zijn voor jouw dagelijkse praktijk. Ook hechten we veel belang aan de didactische vaardigheden van onze trainers en experts. Van hen kan je dan ook verwachten dat ze werken vanuit het motto 'leren door te doen.

Maximaal 20 personen

We beperken de groepsgrootte zodat je je veilig voelt inde groep om interactief deel te nemen. Ook waarborgen we op deze manier de kwaliteit van de training, zodat je het geleerde goed in de praktijk kan toepassen

Startdata

Opleiding Grofwildbeheer

Kies een datum om je in te schrijven.

04 nov.
IPC Groene Ruimte
van 04 nov. tot 04 nov. 09:00 - 15:30
19 nov.
IPC Groene Ruimte
van 19 nov. tot 19 nov. 09:00 - 15:30
13 jan.
IPC Groene Ruimte
van 13 jan. tot 13 jan. 09:00 - 15:30

Referenties

Gerelateerde berichten

Er zijn geen gerelateerde berichten gevonden.

Hebben jij en je collega's dezelfde opleidingsbehoefte?

Of heb je liever dat IPC Groene Ruimte naar jouw bedrijfslocatie komt voor de training? Misschien is de opleidings- of trainingsbehoefte nét iets anders dan wat we aanbieden op onze website. Dan is een incompany training bij IPC Groene Ruimte de perfecte oplossing voor jou.

De voordelen van een incompany training bij IPC Groene Ruimte

Voordeliger: Een incompany training of opleiding is per deelnemer in de meeste gevallen voordeliger dan een open inschrijving. Je bespaart ook op reistijd, reiskosten en verloren arbeidsuren.

Maatwerk: We stemmen het traject af op jouw organisatie en bedrijfsspecifieke omstandigheden, zodat de training naadloos aansluit op jullie behoeften.

Locatie naar keuze: Of het nu bij jou op kantoor is of op onze trainingslocatie in Arnhem, de keuze is aan jou.

Erkend resultaat: Na het succesvol volgen van het maatwerktraject ontvangen jij en je collega's een verklaring van deelname, certificaat of diploma.

Teamspirit: Gezamenlijk leren draagt bij aan de onderlinge interactie en zorgt voor een betere opname en toepassing van de opgedane kennis en kunde.

Incompany op maat in 4 stappen:

 1. Overleg met onze trainers of opleidingsadviseurs: Bespreek situaties uit de werkpraktijk zodat de trainer hiermee aan de slag kan tijdens het traject.
 2. Combineer trainingen: Kies of je verschillende trainingen met elkaar wilt combineren.
 3. Bepaal de duur: Stel de duur per trainings- of opleidingsdag vast.
 4. Aan de slag: Je incompany traject is beklonken. Tijd om te beginnen!

Klaar om samen met je team een op maat gemaakte training te volgen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van een incompany traject bij IPC Groene Ruimte.

Praktisch Grofwildbeheer

training Om alle deelnemers die geïnteresseerd zijn in het praktijkjaar van de Grofwildopleiding gelijke kansen te bieden in het aanleveren van kennis en vaardigheden, is er een nieuwe opzet van het praktijkjaar (2023). Met de vernieuwde opzet van de opleiding Praktisch Grofwildbeheer ga je verdiepend aan de slag met de opgedane kennis en kunde uit de tweejarige opleiding Grofwildbeheer (de theoretische opleiding). In dit praktijkjaar werk je met de verschillende facetten van het grofwildbeheer en ga je nog verder in op de stof van de eerste twee jaar. De opleiding bestaat uit 24 dagdelen, waarbij de aandacht ligt op individuele ontwikkeling. De bijeenkomsten volg je samen met medecursisten bij IPC Groene Ruimte of op een externe locatie. Tijdens de opleiding ga je in groepsverband aan de slag, maar ook in kleinschalige groepen onder begeleiding van ervaren trainers en/of experts op pad. Om de kwaliteit van de training te intensiveren, bestaat de kleinschalige groep uit maximaal 5 tot 10 personen per keer. 3.520,00

Praktisch Wildzwijnbeheer

training De populatie wilde zwijnen in Nederland neemt toe en het beheer hiervan vergt een andere aanpak dan de andere grofwildsoorten. Om de kwaliteit en kennis van de (aankomende) beheerders van het wilde zwijn op niveau te brengen, ontwikkelde IPC Groene Ruimte de module wildzwijnbeheer. Het beheer van het wilde zwijn dient planmatig te gebeuren waarbij de aanpak gekoppeld moet worden aan tactiek en vaardigheden. Tijdens de module leer je op praktische wijze de kennis efficiënt toe te passen. Naast de module wildzwijnbeheer, is het ook mogelijk om de modules praktisch reeënbeheer en damhertbeheer te volgen. De module bestaat uit vier dagdelen, aan het einde ontvang je een verklaring van deelname. 3.520,00

Praktisch Reeënbeheer

cursus De populatie reeën in Nederland neemt toe en het beheren van reeën vergt een andere aanpak dan de andere grofwildsoorten. Om de kwaliteit en kennis van de (aankomende) reewildbeheerders op niveau te brengen heeft IPC Groene Ruimte de training Praktisch Reeënbeheer ontwikkeld. Reeënbeheer dient planmatig te gebeuren waarbij de aanpak gekoppeld moet worden aan tactiek en vaardigheden. Tijdens de training Reeënbeheer leert u op zeer praktische wijze de kennis efficiënt toe te passen. Deze praktijktraining van IPC bestaat uit 5 dagdelen training met aansluitend het examen.Ook bieden we de afzonderlijke modules Wildzwijnbeheer en Damhertbeheer aan voor zich wil verdiepen in deze specifieke soorten. 3.520,00