Fauna - grofwildbeheer - wildzwijnbeheer - reeënbeheer

Praktisch Wildzwijnbeheer

Kies een onderdeel

Algemeen

De populatie wilde zwijnen in Nederland neemt toe en het beheer hiervan vergt een andere aanpak dan de andere grofwildsoorten. Om de kwaliteit en kennis van de (aankomende) beheerders van het wilde zwijn op niveau te brengen, ontwikkelde IPC Groene Ruimte de module wildzwijnbeheer.

Het beheer van het wilde zwijn dient planmatig te gebeuren waarbij de aanpak gekoppeld moet worden aan tactiek en vaardigheden. Tijdens de module leer je op praktische wijze de kennis efficiënt toe te passen.

Naast de module wildzwijnbeheer, is het ook mogelijk om de modules praktisch reeënbeheer en damhertbeheer te volgen.

De module bestaat uit vier dagdelen, aan het einde ontvang je een verklaring van deelname.

Dit zijn jouw voordelen

 • Ervaren praktijktrainers
 • Training op A-locaties
 • 2 dagen
 • 475,00
Geen plekken beschikbaar

Meer informatie

Doel van deze module is meer inzicht te krijgen in het beheer van het wilde zwijn. Niet alleen het verkrijgen van kennis, maar ook het toepassen hiervan is een must. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Biologie en leefwijze
 • Bejaging
 • Schottekens en nazoek
 • Wapens, uitrusting en schietvaardigheid

De module wildzwijnbeheer van IPC Groene Ruimte is geschikt voor ervaren en onervaren faunabeheerders en terreinbeheerders.

Deze praktische training is geschikt voor zowel ervaren als onervaren faunabeheerders, en terreinbeheerders.

Na het volgen van deze module ontvang je een branche erkende verklaring van deelname.

Tijdens deze module worden diverse leervormen toegepast. De kracht van IPC Groene Ruimte is dat al onze trainingen praktisch van aard zijn. ‘Learning by doing’, is het motto, want door het zelf te doen, leer je het beste.

Er is veel interactie binnen de groep. Overdracht van kennis door de trainer is op basis van jarenlange ervaring en diverse praktijkvoorbeelden. Tijdens de module zijn relevante, al dan niet digitale, lesmiddelen en instructiemiddelen beschikbaar.

Gedurende de module is de trainer van IPC Groene Ruimte beschikbaar voor feedback op casussen of het meedenken over eigen praktijksituaties.

Maximaal 20 personen

We beperken de groepsgrootte zodat je je veilig voelt in de groep om interactief deel te nemen. Ook waarborgen we op deze manier de kwaliteit van de training/opleiding, zodat je het geleerde goed in de praktijk kan toepassen.

Startdata

Praktisch Wildzwijnbeheer


Er zijn geen startdata van deze opleiding bekend.
Heeft u interesse in deze opleiding?
Neem contact op

Referenties

Gerelateerde berichten

Er zijn geen gerelateerde berichten gevonden.

Hebben jij en je collega's dezelfde opleidingsbehoefte?

Of heb je liever dat IPC Groene Ruimte naar jouw bedrijfslocatie komt voor de training? Misschien is de opleidings- of trainingsbehoefte nét iets anders dan wat we aanbieden op onze website. Dan is een incompany training bij IPC Groene Ruimte de perfecte oplossing voor jou.

De voordelen van een incompany training bij IPC Groene Ruimte

Voordeliger: Een incompany training of opleiding is per deelnemer in de meeste gevallen voordeliger dan een open inschrijving. Je bespaart ook op reistijd, reiskosten en verloren arbeidsuren.

Maatwerk: We stemmen het traject af op jouw organisatie en bedrijfsspecifieke omstandigheden, zodat de training naadloos aansluit op jullie behoeften.

Locatie naar keuze: Of het nu bij jou op kantoor is of op onze trainingslocatie in Arnhem, de keuze is aan jou.

Erkend resultaat: Na het succesvol volgen van het maatwerktraject ontvangen jij en je collega's een verklaring van deelname, certificaat of diploma.

Teamspirit: Gezamenlijk leren draagt bij aan de onderlinge interactie en zorgt voor een betere opname en toepassing van de opgedane kennis en kunde.

Incompany op maat in 4 stappen:

 1. Overleg met onze trainers of opleidingsadviseurs: Bespreek situaties uit de werkpraktijk zodat de trainer hiermee aan de slag kan tijdens het traject.
 2. Combineer trainingen: Kies of je verschillende trainingen met elkaar wilt combineren.
 3. Bepaal de duur: Stel de duur per trainings- of opleidingsdag vast.
 4. Aan de slag: Je incompany traject is beklonken. Tijd om te beginnen!

Klaar om samen met je team een op maat gemaakte training te volgen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van een incompany traject bij IPC Groene Ruimte.

Zweethondengeleider

training In Nederland wordt het werk van zweethondengeleiders veelal door vrijwilligers uitgevoerd. Omdat hun kennisniveau zeer uiteen loopt en een opleiding tot zweethondengeleider niet bestaat, is besloten in samenwerking met Stichting Zweethonden Nederland (SZN) en Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN) deze training op te zetten. Dit om een kwaliteitsimpuls te geven aan het werk zodat de kennis en kunde van al bestaande en toekomstige zweethondengeleiders op gelijk niveau wordt gebracht. Detweedaagse training is inclusief examinering en certificering. 475,00

Praktisch Reeënbeheer

cursus De populatie reeën in Nederland neemt toe en het beheren van reeën vergt een andere aanpak dan de andere grofwildsoorten. Om de kwaliteit en kennis van de (aankomende) reewildbeheerders op niveau te brengen heeft IPC Groene Ruimte de training Praktisch Reeënbeheer ontwikkeld. Reeënbeheer dient planmatig te gebeuren waarbij de aanpak gekoppeld moet worden aan tactiek en vaardigheden. Tijdens de training Reeënbeheer leert u op zeer praktische wijze de kennis efficiënt toe te passen. Deze praktijktraining van IPC bestaat uit 5 dagdelen training met aansluitend het examen.Ook bieden we de afzonderlijke modules Wildzwijnbeheer en Damhertbeheer aan voor zich wil verdiepen in deze specifieke soorten. 475,00

Praktisch Damhertenbeheer

training De populatie damherten neemt van alle grote wilde herbivoren in omvang en qua verspreiding het snelst toe. Vanwege het gedrag van deze soort neemt het aantal conflicten op maatschappelijk en ecologisch niveau toe. Aan de andere kant is het damhert tegelijkertijd een charismatische soort die graag wordt gezien door het publiek. Om de kwaliteit en kennis van de (aankomende) beheerders van het damhert op niveau te brengen, ontwikkelde IPC Groene Ruimte de training Praktisch Damhertenbeheer. Het beheer van het damhert dient planmatig te gebeuren waarbij de aanpak is gericht op de gewenste effecten zonder dat de gekozen aanpak ook leidt tot ongewenste neveneffecten. Tijdens deze module leert de beheerder tactieken en vaardigheden om het damhert effectief en efficiënt te beheren. 475,00