Fauna - boom - groen - inspecteur - controleur

Faunacontroleur

Kies een onderdeel

Algemeen

Werken in de buitenruimte kan effect hebben op flora en fauna. Bijvoorbeeld omdat er nesten of rustplaatsen aanwezig zijn van beschermde soorten. Volgens de Omgevingswet spreken we dan over flora- en fauna-activiteiten. Als flora-en faunacontroleur ben jij dan ook dé onmisbare eerste schakel om duidelijkheid te geven, zoals de specifieke zorgplicht soortbescherming in de Omgevingswet voorschrijft.

Wat leer je?

  • Rust- en verblijfplaatsen, groeiplaatsen, voortplantingslocaties en leefgebieden van beschermde soorten op systematische wijze lokaliseren.
  • De relatie tussen het lokaliseren van soorten en het wettelijk kader.
  • Inventarisaties dusdanig registreren, dat ze bruikbaar en vindbaar zijn voor planvorming, aanbestedingen, contracten en het praktisch zorgvuldig handelen, bijvoorbeeld aan de hand van de Gedragscode soortbescherming van Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland.

Let op: Per 1 september 2024 wordt de Stadswerk-certificering onder verantwoording van Examenpunt.nl uitgevoerd. Het certificaat wordt verstrekt door Examenpunt.nl.

Dit zijn jouw voordelen

  • Ervaren praktijktrainers
  • Praktijkgerichte training
  • Erkende Koninklijke Vereniging Stadswerk-certificering
  • Omgevingswet-proof
  • Aantoonbaar vakbekwaam
Nog 12 plekken beschikbaar

Meer informatie

Als flora- en faunacontroleur verricht je verkennende inventarisaties zoals onder andere vastgelegd in de RAW-standaard. Je spoort groeiplaatsen en vaste rust- en voortplantingsplaatsen van beschermde soorten op.

Tijdens de training ga je aan de slag met:

  • Het inzetbereik van controleur, inspecteur en specialist
  • Het wettelijk kader en de relatie met werkzaamheden/activiteiten
  • Typen rust- en voortplantingsplaatsen en groeiplaatsen
  • Theorie en praktijk van het opsporen van rust- en voortplantingsplaatsen
  • Methodieken voor opsporen en registreren
  • Specifieke werklocatiecontroles en het markeren van resultaten
  • Examentraining met oefencasus en meerkeuzevragen

Je registreert alles uniform en overzichtelijk, op basis van systematisch werken.

Voor iedereen die actief is of wil zijn in de buitenruimte en een actieve bijdrage wil of moet leveren aan het behoud van flora en fauna. Ook is de training een waardevolle toevoeging voor mensen die werken als boomveiligheidscontroleur, opzichter, (vaktechnisch) toezichthouder, handhaver en uitvoerder of voor mensen die ecologisch werk verrichten.

Er zijn geen specifieke vooropleidingseisen, wel raden we aan om kennis te hebben van wettelijke natuurbescherming op basis van de Omgevingswet, bijvoorbeeld via de training Wettelijke natuurbescherming Bestendig Beheer niveau 2.

Verder ontwikkelen

Als flora- en faunacontroleur beschik je over het basisniveau voor het inventariseren van soorten en hun groeiplaatsen, rust- en voortplantingsplaatsen. Verder ontwikkelen? Voor het gevorderde niveau kan je de training Flora- en fauna inspecteur volgen.

Na de training Faunacontroleur kan je:

  • Zelfstandig flora- en faunacontroles uitvoeren, onder begeleiding van een ecologisch deskundige.
  • Bepalen of verstrekte/beschikbare soortinformatie nog steeds actueel is in de praktijk, bijvoorbeeld bij de realisatie van contracten en bestekken.

Na het succesvol afronden van de training en het examen ontvang je een certificaat van Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland. Ben je European Tree Worker of European Tree Technician? Dan levert de training 28 kennisuren op.

Let op: Per 1 september 2024 wordt de Stadswerk-certificering onder verantwoording van Examenpunt.nl uitgevoerd. Het certificaat wordt verstrekt door Examenpunt.nl.

Tijdens onze opleidingen en trainingen maken we gebruik van verschillende leervormen. We stimuleren van elkaar te leren, wat in de praktijk leidt tot veel groepsinteractie. We ervaren dat deelnemers onderling kennis en ervaringen delen, wat waardevol kan zijn voor jouw dagelijkse praktijk. Ook hechten we veel belang aan de didactische vaardigheden van onze trainers en experts. Van hen kan je dan ook verwachten dat ze werken vanuit het motto ‘leren door te doen’.

Maximaal 12 personen

We beperken de groepsgrootte zodat je je veilig voelt in de groep om interactief deel te nemen. Ook waarborgen we op deze manier de kwaliteit van de training, zodat je het geleerde goed in de praktijk kan toepassen.

Startdata

Faunacontroleur

Kies een datum om je in te schrijven.

26 mrt.
IPC Groene Ruimte
Dag 1: 26-03-25 09:00 - 16:00 Dag 2: 02-04-25 09:00 - 16:00 Dag 3: 09-04-25 09:00 - 16:00 Dag 4: 16-04-25 09:00 - 16:00
Geen plekken beschikbaar
06 mei
IPC Groene Ruimte
Dag 1: 06-05-25 09:00 - 16:00 Dag 2: 13-05-25 09:00 - 16:00 Dag 3: 20-05-25 09:00 - 16:00 Dag 4: 27-05-25 09:00 - 16:00
Nog 12 plekken beschikbaar
05 jun.
IPC Groene Ruimte
Dag 1: 05-06-25 09:00 - 16:00 Dag 2: 12-06-25 09:00 - 16:00 Dag 3: 19-06-25 09:00 - 16:00 Dag 4: 26-06-25 09:00 - 16:00
Nog 12 plekken beschikbaar

Referenties

Gerelateerde berichten

Er zijn geen gerelateerde berichten gevonden.

Hebben jij en je collega's dezelfde opleidingsbehoefte?

Of heb je liever dat IPC Groene Ruimte naar jouw bedrijfslocatie komt voor de training? Misschien is de opleidings- of trainingsbehoefte nét iets anders dan wat we aanbieden op onze website. Dan is een incompany training bij IPC Groene Ruimte de perfecte oplossing voor jou.

De voordelen van een incompany training bij IPC Groene Ruimte

Voordeliger: Een incompany training of opleiding is per deelnemer in de meeste gevallen voordeliger dan een open inschrijving. Je bespaart ook op reistijd, reiskosten en verloren arbeidsuren.

Maatwerk: We stemmen het traject af op jouw organisatie en bedrijfsspecifieke omstandigheden, zodat de training naadloos aansluit op jullie behoeften.

Locatie naar keuze: Of het nu bij jou op kantoor is of op onze trainingslocatie in Arnhem, de keuze is aan jou.

Erkend resultaat: Na het succesvol volgen van het maatwerktraject ontvangen jij en je collega's een verklaring van deelname, certificaat of diploma.

Teamspirit: Gezamenlijk leren draagt bij aan de onderlinge interactie en zorgt voor een betere opname en toepassing van de opgedane kennis en kunde.

Incompany op maat in 4 stappen:

  1. Overleg met onze trainers of opleidingsadviseurs: Bespreek situaties uit de werkpraktijk zodat de trainer hiermee aan de slag kan tijdens het traject.
  2. Combineer trainingen: Kies of je verschillende trainingen met elkaar wilt combineren.
  3. Bepaal de duur: Stel de duur per trainings- of opleidingsdag vast.
  4. Aan de slag: Je incompany traject is beklonken. Tijd om te beginnen!

Klaar om samen met je team een op maat gemaakte training te volgen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van een incompany traject bij IPC Groene Ruimte.

Hercertificering Faunacontroleur

examen Als faunacontroleur verricht je erkennende inventarisaties, zoals het opsporen van groeiplaatsen en rust- en verblijfplaatsen van beschermde soorten dieren en planten. Het accent ligt daarbij op vaste rust- en verblijfplaatsen. Dit zijn bijvoorbeeld een dassenbouw of beverburcht waar de soort jaarrond gebruik van maakt of bijvoorbeeld een horst, poel, paaiplaats, nestplaats of slaapplaats waar de soort elk jaar weer naar terug keert en een deel van het jaar gebruik van maakt. De faunacontroleur spoort vaste rust- en verblijfplaatsen en groeiplaatsen planmatig op en registreert deze uniform. Te hanteren methoden en systematiek voor dat opsporen en registratie behoeven dan ook specifiek aandacht. Om als flora- en faunacontroleur je werk aantoonbaar vakbekwaam uit te kunnen voeren, is vijf jaar nadat je jouw certificaat hebt behaald een her certificering nodig. Hiermee verleng je het certificaat en ben je weer aantoonbaar bevoegd om de flora- en faunacontroles te verrichten. Middels de her certificering wordt het certificaat met een periode van drie jaar verlengd. 295,00

Fauna inspecteur

training incl. examen Werken in de buitenruimte kan effect hebben op flora en fauna. Bijvoorbeeld omdat er nesten of rustplaatsen aanwezig zijn van beschermde soorten. Volgens de Omgevingswet spreken we dan over flora- en fauna-activiteiten.  De wettelijke status van aanwezige soorten heeft juridische consequenties. Daarom moet er duidelijk komen: welke soorten zijn aanwezig en op welke wijze maken zij gebruik van de omgeving? Als flora-en fauna inspecteur ben jij dan ook dé onmisbare eerste schakel om duidelijkheid te geven, zoals de specifieke zorgplicht soortbescherming in de Omgevingswet voorschrijft. Wat leer je? Rust- en verblijfplaatsen, groeiplaatsen, voortplantingslocaties en leefgebieden van beschermde soorten op systematische wijze lokaliseren. Ook leer je met welk type soort je te maken hebt.De relatie tussen het lokaliseren van soorten en het wettelijk kader.Inventarisaties dusdanig registreren, dat ze bruikbaar en vindbaar zijn voor planvorming, aanbestedingen, contracten en het praktisch zorgvuldig handelen, bijvoorbeeld aan de hand van de Gedragscode soortbescherming van Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland. Wat is het verschil tussen flora- en faunacontroleur en flora- en fauna inspecteur? Flora- en faunacontroleur is basisniveau en flora en fauna inspecteur gevorderd.In tegenstelling tot faunacontroleur, leer je in deze training soort specifieke inventarisaties uit te voeren. Van de fauna inspecteur wordt dus verwacht dat je kennis hebt van soortgroepen en soortenlijsten. Dit wordt behandeld tijdens deze training. Ook hoe deze soorten hun rust- en verblijfplaatsen, groeiplaatsen, voortplantingslocaties en leefgebieden gebruiken, komt in de training aan bod. Dit doe je aan de hand van erkende systematiek. Let op: Per 1 september 2024 wordt de Stadswerk-certificering onder verantwoording van Examenpunt.nl uitgevoerd. Het certificaat wordt verstrekt door Examenpunt.nl. 1.555,00