Fauna - boom - groen - inspecteur - controleur

Faunacontroleur

Kies een onderdeel

Algemeen

Eind oktober 2014 heeft de rijksoverheid de herziene Gedragscode bestendig beheer en onderhoud groenvoorzieningen van Vereniging Stadswerk Nederland goedgekeurd. Op basis van de evaluatie van de 1e versie is in deze nieuwe gedragscode veel aandacht geschonken aan het verkrijgen van bruikbare soortinformatie. Onder andere is de benodigde deskundigheid uitgewerkt in 3 niveaus:

Flora- en fauna controle
Flora- en fauna inspectie
Flora- en fauna specialistisch onderzoek

Door deze deskundigheid specifiek te maken, kan deze onder andere in de planvorming en werkvoorbereiding worden gebruikt bij aanbestedingen, contracten en offertes en kunnen op basis van deze gespecificeerde kennisniveaus, aanpak en prijzen worden vergeleken. Stadswerk heeft IPC Groene Ruimte gevraagd om de certificering Flora- en faunacontroleur en inspecteur te ontwikkelen.

Een certificering betekent dat er een standaard is beschreven in de vorm van een curriculum: wat moet een deelnemer kennen en kunnen om zich flora- en fauna controleur te mogen noemen. Op basis van dat curriculum is een examen samengesteld. Een Stadswerk persoonscertificaat kan worden behaald door te slagen voor het examen. Voor een goede voorbereiding op het examen is voor de controleur een training ontwikkeld.

Dit zijn jouw voordelen

 • Ervaren praktijktrainers
 • Praktijkgerichte training
 • Erkende Stadswerk certificering
 • Aantoonbaar vakbekwaam
 • 4 dagen
 • Start op: 28 aug. 2024
 • IPC Groene Ruimte
 • 1.125,00
Nog 1 plekken beschikbaar

Meer informatie

De faunacontroleur verricht verkennende inventarisaties (zie ook RAW standaard, hoofdstuk 64). Het betreft het opsporen van groeiplaatsen en rust- en verblijfplaatsen van beschermde soorten. Het accent ligt daarbij op vaste rust- en verblijfplaatsen. Dit zijn bijvoorbeeld een dassenbouw of beverburcht waar de soort jaarrond gebruik van maakt of bijvoorbeeld een horst, poel, paaiplaats, nestplaats of slaapplaats waar de soort elk jaar weer naar terug keert en een deel van het jaar gebruik van maakt.

De faunacontroleur spoort vaste rust- en verblijfplaatsen en groeiplaatsen planmatig op en registreert deze uniform. Te hanteren methoden en systematiek voor dat opsporen en registratie krijgen dan ook specifiek aandacht tijdens de training.

De volgende onderwerpen komen aan bod;

 • Uitleg inzetbereik controleur, inspecteur en specialist
 • Wettelijk kader: waarom inzicht rust- en verblijfplaatsen in relatie tot ruimtelijke ingrepen
 • Uitleg typen rust- en verblijfplaatsen en groeiplaatsen
 • Theorie rust- en verblijfplaatsen: basis en algemene soortgroepen
 • Praktijk: focus op vaste rust- en verblijfplaatsen
 • Indeling in typen rust- en verblijfplaatsen
 • Praktijk: opsporen en waarnemen rust- en verblijfplaatsen
 • Theorie methodiek: aanpak van het opsporen en registreren
 • Praktijk: Aanpak controle op specifieke werklocatie
 • Overdracht van de resultaten: registreren/identificeren (bv markeren)
 • Examentraining in de vorm van een oefencasus: praktijk en feed-back
 • Examentraining met meerkeuze vragen
 • Examen: Meerkeuze vragen en praktijk casus: methode, herkennen en registreren

Deze IPC-training is bedoeld voor mensen die actief in de buitenruimte zijn of willen zijn. De training sluit goed aan op de functies: boomveiligheidscontroleur, opzichter, (vaktechnisch) toezichthouder, handhaver en uitvoerder.

Om het Stadswerkcertificaat Flora- en faunacontroleur bij IPC te behalen, dient het examen met voldoende resultaat te worden afgesloten.

Na het behalen van het examen ontvang je het Stadswerk persoonscertificaat ‘Gecertificeerd Flora- en faunacontroleur’.

Er zijn geen specifieke vooropleidingseisen. Echter adviseren wij je om kennis te hebben van de Wettelijke natuurbescherming (bijvoorbeeld training Zorgvuldig handelen Wettelijke natuurbescherming, niveau 2; opzichter/uitvoerder).

Mogelijk komt deze training in aanmerking voor Colland subsidie. Voor de mogelijkheden en voorwaarden verwijzen wij u naar de website van: Colland Arbeidsmarkt subsidies IPC kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor het wel of niet verkrijgen van subsidie

Stadswerk-certificaat

Voor ETW-ers levert deze training 28 hercertificeringspunten 

Tijdens onze opleidingen en trainingen maken we gebruik van verschillende leervormen. We stimuleren van elkaar te leren, wat in de praktijk leidt tot veel groepsinteractie. We ervaren dat deelnemers onderling kennis en ervaringen delen, wat waardevol kan zijn voor jouw dagelijkse praktijk. Ook hechten we veel belang aan de didactische vaardigheden van onze trainers en experts. Van hen kan je dan ook verwachten dat ze werken vanuit het motto ‘leren door te doen’.

Maximaal 12 personen

We beperken de groepsgrootte zodat je je veilig voelt in de groep om interactief deel te nemen. Ook waarborgen we op deze manier de kwaliteit van de training, zodat je het geleerde goed in de praktijk kan toepassen.

Startdata

Faunacontroleur

Kies een datum om je in te schrijven.

28 aug.
IPC Groene Ruimte
van 28 aug. tot 16 sep. 09:00 - 16:00

Referenties

Gerelateerde berichten

Er zijn geen gerelateerde berichten gevonden.

Hebben jij en je collega's dezelfde opleidingsbehoefte?

Of heb je liever dat IPC Groene Ruimte naar jouw bedrijfslocatie komt voor de training? Misschien is de opleidings- of trainingsbehoefte nét iets anders dan wat we aanbieden op onze website. Dan is een incompany training bij IPC Groene Ruimte de perfecte oplossing voor jou.

De voordelen van een incompany training bij IPC Groene Ruimte

Voordeliger: Een incompany training of opleiding is per deelnemer in de meeste gevallen voordeliger dan een open inschrijving. Je bespaart ook op reistijd, reiskosten en verloren arbeidsuren.

Maatwerk: We stemmen het traject af op jouw organisatie en bedrijfsspecifieke omstandigheden, zodat de training naadloos aansluit op jullie behoeften.

Locatie naar keuze: Of het nu bij jou op kantoor is of op onze trainingslocatie in Arnhem, de keuze is aan jou.

Erkend resultaat: Na het succesvol volgen van het maatwerktraject ontvangen jij en je collega's een verklaring van deelname, certificaat of diploma.

Teamspirit: Gezamenlijk leren draagt bij aan de onderlinge interactie en zorgt voor een betere opname en toepassing van de opgedane kennis en kunde.

Incompany op maat in 4 stappen:

 1. Overleg met onze trainers of opleidingsadviseurs: Bespreek situaties uit de werkpraktijk zodat de trainer hiermee aan de slag kan tijdens het traject.
 2. Combineer trainingen: Kies of je verschillende trainingen met elkaar wilt combineren.
 3. Bepaal de duur: Stel de duur per trainings- of opleidingsdag vast.
 4. Aan de slag: Je incompany traject is beklonken. Tijd om te beginnen!

Klaar om samen met je team een op maat gemaakte training te volgen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van een incompany traject bij IPC Groene Ruimte.

Hercertificering Faunacontroleur

examen Als faunacontroleur verricht je erkennende inventarisaties, zoals het opsporen van groeiplaatsen en rust- en verblijfplaatsen van beschermde soorten dieren en planten. Het accent ligt daarbij op vaste rust- en verblijfplaatsen. Dit zijn bijvoorbeeld een dassenbouw of beverburcht waar de soort jaarrond gebruik van maakt of bijvoorbeeld een horst, poel, paaiplaats, nestplaats of slaapplaats waar de soort elk jaar weer naar terug keert en een deel van het jaar gebruik van maakt. De faunacontroleur spoort vaste rust- en verblijfplaatsen en groeiplaatsen planmatig op en registreert deze uniform. Te hanteren methoden en systematiek voor dat opsporen en registratie behoeven dan ook specifiek aandacht. Om als flora- en faunacontroleur je werk aantoonbaar vakbekwaam uit te kunnen voeren, is vijf jaar nadat je jouw certificaat hebt behaald een her certificering nodig. Hiermee verleng je het certificaat en ben je weer aantoonbaar bevoegd om de flora- en faunacontroles te verrichten. Middels de her certificering wordt het certificaat met een periode van drie jaar verlengd. 1.125,00

Fauna inspecteur

training incl. examen Eind oktober 2014 heeft RVO van het ministerie van Economische Zaken de herziene Gedragscode bestendig beheer en onderhoud groenvoorzieningen van Vereniging Stadswerk Nederland goedgekeurd. Op basis van de evaluatie van de 1e versie is in deze nieuwe gedragscode veel aandacht geschonken aan het verkrijgen van bruikbare soortinformatie. Onder andere is de benodigde deskundigheid uitgewerkt in 3 niveaus: Flora- en fauna controle Flora- en fauna inspectie Flora- en fauna specialistisch onderzoek Door deze deskundigheid specifiek te maken, kan deze onder andere in de planvorming en werkvoorbereiding worden gebruikt bij aanbestedingen, contracten en offertes en kunnen op basis van deze gespecificeerde kennisniveaus, aanpak en prijzen worden vergeleken. Stadswerk heeft IPC Groene Ruimte gevraagd om de certificering Flora- en faunacontroleur en inspecteur te ontwikkelen. Een certificering betekent dat er een standaard is beschreven in de vorm van een curriculum: wat moet een deelnemer kennen en kunnen om zich flora- en fauna inspecteur te mogen noemen. Op basis van dat curriculum is een examen samengesteld. Een Stadswerk persoonscertificaat kan worden behaald door te slagen voor het examen. Voor een goede voorbereiding op het examen is voor de inspecteur een training ontwikkeld. 1.125,00