Fauna - boom - groen - inspecteur - controleur

Fauna inspecteur

Kies een onderdeel

Algemeen

Eind oktober 2014 heeft RVO van het ministerie van Economische Zaken de herziene Gedragscode bestendig beheer en onderhoud groenvoorzieningen van Vereniging Stadswerk Nederland goedgekeurd. Op basis van de evaluatie van de 1e versie is in deze nieuwe gedragscode veel aandacht geschonken aan het verkrijgen van bruikbare soortinformatie. Onder andere is de benodigde deskundigheid uitgewerkt in 3 niveaus:

Flora- en fauna controle

Flora- en fauna inspectie

Flora- en fauna specialistisch onderzoek

Door deze deskundigheid specifiek te maken, kan deze onder andere in de planvorming en werkvoorbereiding worden gebruikt bij aanbestedingen, contracten en offertes en kunnen op basis van deze gespecificeerde kennisniveaus, aanpak en prijzen worden vergeleken. Stadswerk heeft IPC Groene Ruimte gevraagd om de certificering Flora- en faunacontroleur en inspecteur te ontwikkelen.

Een certificering betekent dat er een standaard is beschreven in de vorm van een curriculum: wat moet een deelnemer kennen en kunnen om zich flora- en fauna inspecteur te mogen noemen. Op basis van dat curriculum is een examen samengesteld. Een Stadswerk persoonscertificaat kan worden behaald door te slagen voor het examen. Voor een goede voorbereiding op het examen is voor de inspecteur een training ontwikkeld.

Dit zijn jouw voordelen

 • Ervaren praktijktrainers
 • Aantoonbaar vakbekwaam
 • Erkende Stadswerk certificering
 • Praktijkgerichte training
 • Up-to-date Omgevingswet
 • 6 dagen
 • Start op: 20 aug. 2024
 • IPC Groene Ruimte
 • 1.555,00
Nog 12 plekken beschikbaar

Meer informatie

De fauna inspecteur verricht soort specifieke inventarisaties (zie ook RAW standaard, hoofdstuk 64). Het betreft het vaststellen of uitsluiten van het gebruik van rust- en verblijfplaatsen en leefgebieden door beschermde soorten. Dit zijn bijvoorbeeld een dassenbouw of beverburcht of kikkerpoel waar de soort jaarrond gebruik van maakt of bijvoorbeeld een horst, nestplaats of slaapplaats waar de soort elk jaar weer naar terug keert en een deel van het jaar gebruik van maakt.

De fauna inspecteur krijgt veelal specifieke aanwijzingen voor de aanwezigheid van een verblijfplaats of leefgebied. Vervolgens past hij/zij diverse methoden toe om het gebruik vast te stellen of uit te sluiten. De methoden zijn onder meer gebaseerd op bestaande protocollen (vleermuis protocol) en de kennisdocumenten van BIJ12.

Tijdens de training worden de beschreven inventarisatie methoden praktisch uitgewerkt: hoe kan er met zo min mogelijk inventarisatietijd een optimaal resultaat worden behaald. De fauna inspecteur leert daarvoor een plan van aanpak fauna inspectie uit te werken.

De volgende onderwerpen komen aan bod;

 • Uitleg inzetbereik controleur, inspecteur en specialist
 • Aansluiting op Flora- en faunacontroleur (in theorie en praktijk)
 • Kennis & inzicht in soortgroepen en specifieke soortlijst o.b.v. kenmerken en gebruik rust- en verblijfplaatsen en groeiplaatsen;
 • Kennis en vaardigheden van inspectiemethoden en middelen o.b.v. gebruik rust- en verblijfplaatsen en groeiplaatsen;
 • Oefenen met diverse inspectie methoden in de praktijk
 • Uitwerken plan van aanpak inspectie o.b.v. een format: combineren diverse soorten en rust- en verblijfplaatsen.
 • Uitvoeren inspectie op basis van plan van aanpak (theorie versus praktijk)
 • Examentraining: Oefencasus en vragen
 • Examinering: eindtoets t.b.v. certificering.

De Faunacontroleur die toe is aan een verdieping/vergroting van zijn/haar inzetbaarheid. Of mensen met kennis en ervaring op het gebied van het uitvoeren van flora en fauna inventarisaties.

Na het behalen van het examen ontvang je het Stadswerk persoonscertificaat Gecertificeerd Flora- en fauna inspecteur.

Gecertificeerd Faunacontroleur is een pré. Aanvullend adviseren wij je om kennis te hebben van de Wettelijke natuurbescherming (bijvoorbeeld training Zorgvuldig handelen Wettelijke natuurbescherming, niveau 2; opzichter/uitvoerder).

Stadswerk-certificaat

Voor ETW-ers levert deze training 42 hercertificeringspunten op.

Tijdens onze opleidingen en trainingen maken we gebruik van verschillende leervormen, We stimuleren van elkaar te leren, wat in de praktijk leidt tot veel groepsinteractie. We ervaren dat deelnemers onderling kennis en ervaringen delen, wat waardevol kan zijn voor jouw dagelijkse praktijk. Ook hechten we veel belang aan de didactische vaardigheden van onze trainers en experts. Van hen kan je dan ook verwachten dat ze werken vanuit het motto ‘leren door te doen’.

Maximaal 12 personen.

We beperken de groepsgrootte zodat je je veilig voelt in de groep om interactief deel te nemen. Ook waarborgen we op deze manier de kwaliteit van de training, zodat je het geleerde goed in de praktijk kan toepassen.

 • Vereniging Stadswerk Nederland is de vertegenwoordiger van gemeentelijke opdrachtgevers
 • Vereniging Stadswerk Nederland heeft de gemeentelijke gedragscode samen met opdrachtgevers en opdrachtnemers ontwikkelt.
 • Kwaliteitsborging is landelijk geregeld
 • IPC Groene Ruimte ondersteunt Stadswerk bij het beheren en ontwikkelen van de gedragscode en heeft directe lijnen met Rijksoverheid,waardoor in de trainingen zeer actuele informatie wordt gedeeld.
 • Bevordering van deskundigheid in de sector waardoor capaciteit beschikbaar komt om werkzaamheden zorgvuldig voor te bereiden en uit te voeren.

Startdata

Fauna inspecteur

Kies een datum om je in te schrijven.

20 aug.
IPC Groene Ruimte
van 20 aug. tot 04 sep. 09:00 - 16:00

Referenties

Gerelateerde berichten

Er zijn geen gerelateerde berichten gevonden.

Hebben jij en je collega's dezelfde opleidingsbehoefte?

Of heb je liever dat IPC Groene Ruimte naar jouw bedrijfslocatie komt voor de training? Misschien is de opleidings- of trainingsbehoefte nét iets anders dan wat we aanbieden op onze website. Dan is een incompany training bij IPC Groene Ruimte de perfecte oplossing voor jou.

De voordelen van een incompany training bij IPC Groene Ruimte

Voordeliger: Een incompany training of opleiding is per deelnemer in de meeste gevallen voordeliger dan een open inschrijving. Je bespaart ook op reistijd, reiskosten en verloren arbeidsuren.

Maatwerk: We stemmen het traject af op jouw organisatie en bedrijfsspecifieke omstandigheden, zodat de training naadloos aansluit op jullie behoeften.

Locatie naar keuze: Of het nu bij jou op kantoor is of op onze trainingslocatie in Arnhem, de keuze is aan jou.

Erkend resultaat: Na het succesvol volgen van het maatwerktraject ontvangen jij en je collega's een verklaring van deelname, certificaat of diploma.

Teamspirit: Gezamenlijk leren draagt bij aan de onderlinge interactie en zorgt voor een betere opname en toepassing van de opgedane kennis en kunde.

Incompany op maat in 4 stappen:

 1. Overleg met onze trainers of opleidingsadviseurs: Bespreek situaties uit de werkpraktijk zodat de trainer hiermee aan de slag kan tijdens het traject.
 2. Combineer trainingen: Kies of je verschillende trainingen met elkaar wilt combineren.
 3. Bepaal de duur: Stel de duur per trainings- of opleidingsdag vast.
 4. Aan de slag: Je incompany traject is beklonken. Tijd om te beginnen!

Klaar om samen met je team een op maat gemaakte training te volgen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van een incompany traject bij IPC Groene Ruimte.