Fauna - boom - groen - inspecteur - controleur

Fauna inspecteur

Kies een onderdeel

Algemeen

Werken in de buitenruimte kan effect hebben op flora en fauna. Bijvoorbeeld omdat er nesten of rustplaatsen aanwezig zijn van beschermde soorten. Volgens de Omgevingswet spreken we dan over flora- en fauna-activiteiten. 

De wettelijke status van aanwezige soorten heeft juridische consequenties. Daarom moet er duidelijk komen: welke soorten zijn aanwezig en op welke wijze maken zij gebruik van de omgeving? Als flora-en fauna inspecteur ben jij dan ook dé onmisbare eerste schakel om duidelijkheid te geven, zoals de specifieke zorgplicht soortbescherming in de Omgevingswet voorschrijft.

Wat leer je?

  • Rust- en verblijfplaatsen, groeiplaatsen, voortplantingslocaties en leefgebieden van beschermde soorten op systematische wijze lokaliseren. Ook leer je met welk type soort je te maken hebt.
  • De relatie tussen het lokaliseren van soorten en het wettelijk kader.
  • Inventarisaties dusdanig registreren, dat ze bruikbaar en vindbaar zijn voor planvorming, aanbestedingen, contracten en het praktisch zorgvuldig handelen, bijvoorbeeld aan de hand van de Gedragscode soortbescherming van Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland.

Wat is het verschil tussen flora- en faunacontroleur en flora- en fauna inspecteur?

  • Flora- en faunacontroleur is basisniveau en flora en fauna inspecteur gevorderd.
  • In tegenstelling tot faunacontroleur, leer je in deze training soort specifieke inventarisaties uit te voeren. Van de fauna inspecteur wordt dus verwacht dat je kennis hebt van soortgroepen en soortenlijsten. Dit wordt behandeld tijdens deze training. 
  • Ook hoe deze soorten hun rust- en verblijfplaatsen, groeiplaatsen, voortplantingslocaties en leefgebieden gebruiken, komt in de training aan bod. Dit doe je aan de hand van erkende systematiek.

Let op: Per 1 september 2024 wordt de Stadswerk-certificering onder verantwoording van Examenpunt.nl uitgevoerd. Het certificaat wordt verstrekt door Examenpunt.nl.

Dit zijn jouw voordelen

  • Ervaren praktijktrainers
  • Aantoonbaar vakbekwaam
  • Erkende Stadswerk certificering
  • Praktijkgerichte training
  • Up-to-date Omgevingswet
  • 6 dagen
  • Start op: 15 mei 2025
  • IPC Groene Ruimte
  • 1.555,00
Nog 6 plekken beschikbaar

Meer informatie

Tijdens de training werk je aan:

  • Het inzetbereik van controleur, inspecteur en specialist.
  • De koppeling met Flora- en faunacontroleur, zowel in theorie als praktijk.
  • Kennis en inzichten in soortgroepen en specifieke soortenlijsten, gebaseerd op kenmerken en gebruik van rust- en verblijfplaatsen en groeiplaatsen.
  • Vaardigheden en kennis van inspectiemethoden en middelen, gericht op het gebruik van rust- en verblijfplaatsen en groeiplaatsen.
  • Het oefenen met diverse inspectiemethoden in de praktijk.
  • Het uitwerken van een inspectieplan op basis van een format, waarin verschillende soorten en rust- en verblijfplaatsen worden gecombineerd.
  • Het uitvoeren van een inspectie op basis van het plan van aanpak (theorie versus praktijk).
  • Examentraining met oefencasussen en vragen.
  • Examinering: eindtoets voor certificering.

Als flora- en fauna inspecteur verricht je soort specifieke inventarisaties zoals onder andere vastgelegd in de RAW-standaard. Het gaat om het vaststellen of uitsluiten van het gebruik van rust- en verblijfplaatsen, evenals leefgebieden, door beschermde soorten.

Bijvoorbeeld:

Een dassenburcht, beverburcht, of kikkerpoel die door de soort het hele jaar door worden gebruikt. Ook kan het gaan om een horst, nestplaats, of slaapplaats waar de soort jaarlijks naar terugkeert en gedurende een deel van het jaar gebruik van maakt.

Hoe de inspecteur werkt

Als flora- en fauna inspecteur ontvang je vaak specifieke aanwijzingen over de mogelijke aanwezigheid van een verblijfplaats of leefgebied. Vervolgens pas je verschillende methoden toe om het gebruik ervan te bevestigen of uit te sluiten. Deze methoden zijn gebaseerd op bestaande protocollen, zoals het vleermuisprotocol, en de kennisdocumenten van BIJ12.

Tijdens de training worden deze inventarisatiemethoden praktisch uitgewerkt: hoe kan met minimale inventarisatietijd een optimaal resultaat worden bereikt. 

Ben jij een flora- en faunacontroleur die je inzetbaarheid wil verdiepen of vergroten? Of heb je al ervaring en kennis op het gebied van flora- en fauna-inventarisaties? Dan is deze training voor jou geschikt.

Na het succesvol afleggen van het examen ontvang je het Koninklijke Vereniging Stadswerk persoonscertificaat gecertificeerd flora- en fauna inspecteur.

In het bezit zijn van een faunacontroleur-certificaat is handig, maar niet noodzakelijk. Wel raden we aan om kennis te hebben van wettelijke natuurbescherming op basis van de Omgevingswet, bijvoorbeeld via de training Wettelijke natuurbescherming Bestendig Beheer niveau 2.

Na de training flora en fauna inspecteur kan je:

  • Zelfstandig soort specifieke flora- en fauna inspecties uitvoeren
  • Bepalen of verstrekte/beschikbare soortinformatie nog steeds actueel is in de praktijk, bijvoorbeeld bij de realisatie van contracten en bestekken.

Na het succesvol afronden van de training en het examen ontvang je een certificaat van Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland. Ben je European Tree Worker of European Tree Technician? Dan levert de training 42 kennisuren op.

Let op: Per 1 september 2024 wordt de Stadswerk-certificering onder verantwoording van Examenpunt.nl uitgevoerd. Het certificaat wordt verstrekt door Examenpunt.nl.

Tijdens onze opleidingen en trainingen maken we gebruik van verschillende leervormen, We stimuleren van elkaar te leren, wat in de praktijk leidt tot veel groepsinteractie. We ervaren dat deelnemers onderling kennis en ervaringen delen, wat waardevol kan zijn voor jouw dagelijkse praktijk. Ook hechten we veel belang aan de didactische vaardigheden van onze trainers en experts. Van hen kan je dan ook verwachten dat ze werken vanuit het motto ‘leren door te doen’.

Maximaal 12 personen.

We beperken de groepsgrootte zodat je je veilig voelt in de groep om interactief deel te nemen. Ook waarborgen we op deze manier de kwaliteit van de training, zodat je het geleerde goed in de praktijk kan toepassen.

  • Vereniging Stadswerk Nederland is de vertegenwoordiger van gemeentelijke opdrachtgevers
  • Vereniging Stadswerk Nederland heeft de gemeentelijke gedragscode samen met opdrachtgevers en opdrachtnemers ontwikkelt.
  • Kwaliteitsborging is landelijk geregeld
  • IPC Groene Ruimte ondersteunt Stadswerk bij het beheren en ontwikkelen van de gedragscode en heeft directe lijnen met Rijksoverheid,waardoor in de trainingen zeer actuele informatie wordt gedeeld.
  • Bevordering van deskundigheid in de sector waardoor capaciteit beschikbaar komt om werkzaamheden zorgvuldig voor te bereiden en uit te voeren.

Startdata

Fauna inspecteur

Kies een datum om je in te schrijven.

15 mei
IPC Groene Ruimte
15 mei: 09:00 - 16:00 22 mei: 09:00 - 16:00 27 mei: 15:00 - 23:00 03 jun.: 09:00 - 16:00 12 jun.: 09:00 - 16:00 19 jun.: 09:00 - 16:00
Nog 6 plekken beschikbaar

Referenties

Gerelateerde berichten

Er zijn geen gerelateerde berichten gevonden.

Hebben jij en je collega's dezelfde opleidingsbehoefte?

Of heb je liever dat IPC Groene Ruimte naar jouw bedrijfslocatie komt voor de training? Misschien is de opleidings- of trainingsbehoefte nét iets anders dan wat we aanbieden op onze website. Dan is een incompany training bij IPC Groene Ruimte de perfecte oplossing voor jou.

De voordelen van een incompany training bij IPC Groene Ruimte

Voordeliger: Een incompany training of opleiding is per deelnemer in de meeste gevallen voordeliger dan een open inschrijving. Je bespaart ook op reistijd, reiskosten en verloren arbeidsuren.

Maatwerk: We stemmen het traject af op jouw organisatie en bedrijfsspecifieke omstandigheden, zodat de training naadloos aansluit op jullie behoeften.

Locatie naar keuze: Of het nu bij jou op kantoor is of op onze trainingslocatie in Arnhem, de keuze is aan jou.

Erkend resultaat: Na het succesvol volgen van het maatwerktraject ontvangen jij en je collega's een verklaring van deelname, certificaat of diploma.

Teamspirit: Gezamenlijk leren draagt bij aan de onderlinge interactie en zorgt voor een betere opname en toepassing van de opgedane kennis en kunde.

Incompany op maat in 4 stappen:

  1. Overleg met onze trainers of opleidingsadviseurs: Bespreek situaties uit de werkpraktijk zodat de trainer hiermee aan de slag kan tijdens het traject.
  2. Combineer trainingen: Kies of je verschillende trainingen met elkaar wilt combineren.
  3. Bepaal de duur: Stel de duur per trainings- of opleidingsdag vast.
  4. Aan de slag: Je incompany traject is beklonken. Tijd om te beginnen!

Klaar om samen met je team een op maat gemaakte training te volgen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van een incompany traject bij IPC Groene Ruimte.