Sven van Dun verkleind 2025 06 02 134418 raoe

Groenbeheer en -inrichting Van horeca naar voorman: “Ik ga elke dag hobbyen – het voelt niet als werk”

Onderwerpen
Interview
2 juni 2025
Sven van Dun verkleind

In gesprek met een groenfluencer in opmars over hoe de opleiding Toekomstgerichte Groenvoorziener zijn blik op het vak veranderde.

Sven van Dun (36) maakte de overstap van horeca naar groen. Inmiddels is hij voorman bij Groen Xtra in Tilburg en rondde hij de opleiding Toekomstgerichte Groenvoorziener af bij IPC Groene Ruimte. “Ik haal hier veel meer voldoening uit.” 

Waarom ben je geswitcht van horeca naar de groensector?
“De werktijden in de horeca waren killing. Ik had een jong zoontje, werkte zes dagen per week van elf tot elf en miste veel thuis. In het weekend was ik altijd in mijn tuin bezig - dat vond ik heerlijk. Zo ontdekte ik dat ik van groen echt energie kreeg. Toen ben ik bij een uitzendbureau terechtgekomen en via hen gestart bij Groen Xtra.”

Je begon als medewerker, maar werkt nu als voorman. Hoe ging dat?
“Dat ging vrij snel. Ik kreeg de kans om een ploeg aan te sturen. Blijkbaar zagen ze in mij iemand met overzicht. Inmiddels stuur ik een team van vijf aan. En sinds kort heb ik ook de opleiding Toekomstgerichte Groenvoorziener gevolgd.”

Waarom koos je voor die opleiding?
“Nou ja, gekozen… ik kreeg ineens een briefje in mijn postvak: dan en dan start je met de opleiding. Dat was intern besloten. Maar ik ben er superblij mee dat ik die kans kreeg. De opleiding sloot perfect aan op mijn werk.”

Wat heeft de opleiding je vooral opgeleverd?
“Bewustwording. Over bodem, biodiversiteit, planten. Ik denk nu anders over onderhoud. Vroeger maaide ik gewoon volgens opdracht. Nu stel ik vragen: moet het hier echt zo kort? Wat betekent dit voor insecten? Ik probeer dat ook over te brengen op mijn ploeg. Dat is wel wennen voor sommigen - het is toch een andere manier van kijken.”

"Vroeger maaide ik gewoon volgens opdracht. Nu stel ik vragen: moet het hier echt zo kort?"

Je noemde plantkennis, bodemleven: kun je daar iets over zeggen?
“De plantenkennis vond ik echt top. Ik ken nu veel soorten, hun eigenschappen en weet wanneer en hoe je ze moet snoeien. Maar wat me vooral is bijgebleven, is wat planten doen voor de bodem. En hoe je onderhoud kunt afstemmen op biodiversiteit. Dat pas ik nu dagelijks toe.”

Lukt het ook om dat breder in je organisatie door te voeren?
“Daar doe ik mijn best voor. In voorman-overleggen gooi ik dingen op tafel die ik heb geleerd. Bijvoorbeeld over een ander maaibeleid met meer aandacht voor de biodiversiteit en bodemleven. Of het iets ruiger houden van een plantvak. Soms bots je op vaste patronen of bestekken van de gemeente, maar ik probeer steeds een stukje op te schuiven. Bewoners moeten ook wennen aan een ander straatbeeld. En ik leg ze dat graag uit als ze een melding doen.”

"Soms bots je op vaste patronen of bestekken van de gemeente, maar ik probeer steeds een stukje op te schuiven"

Hoe reageren bewoners?
“Best goed, eigenlijk. Laatst sprak ik iemand over grasaren waar zijn hond last van had. Dan zeg ik: ‘Als u de hond aanlijnt, voorkomt u dat, want grasaren zijn heel belangrijk voor de biodiversiteit.’ Zo probeer ik mensen mee te nemen in het grotere verhaal.”

Je gaat zelfs een volgende opleiding doen, toch?
“Ja, in september start ik met de opleiding Opzichter/Uitvoerder Buitenruimte. Ik wil dichter op de projectmanager en de gemeente zitten, zodat ik nog meer kan betekenen. Nu leg ik dingen wel eens bij mijn uitvoerder neer, maar die heeft het druk. Als ik zelf die rol op me kan nemen, kan ik mijn ideeën beter overbrengen.”

Wat zou je zeggen tegen iemand die deze opleiding overweegt?
“Als je van groen houdt: doen. Je leert veel over planten, bodem en biodiversiteit. Niet alleen wat, maar vooral het waarom. Je kijkt anders naar je werk. Het is echt een verdieping. En je kunt er meteen wat mee in de praktijk.”

Ook toekomstgericht groenvoorziener worden?
Leer hoe je meer doet voor natuur, bodem én buurt.
Meer over de opleiding
Terug naar overzicht