Boom kroon algemeen

Snoeien van laanbomen begeleidingssnoei (1 dag)

Kies een onderdeel

Algemeen

Als je in de buitenruimte werkzaam bent heb jesoms de belangrijke taak om snoeiwerkzaamheden uit te voeren bij laanbomen. Bij bomen in de verzorgingsfase spreken we over begeleidingssnoei. Als dit goed wordt uitgevoerd ontstaan er geen problemen of achterstanden. In de praktijk kan dit te laat gebeuren of zelf vergeten worden. Dit leidt tot achterstanden en verwaarlozing, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Tijdens de training Snoeien van Laanbomen, begeleidingssnoei leer je op een vakkundig en duurzame wijze het snoeien van bomen in de begeleidingssnoei fase vanaf de grond. Zo leer je de onderhoudsstaat van bomen vaststellen en of daar snoeiwerkzaamheden toegepast moeten worden. Omdat de mogelijkheid bestaat dat er snoeiwerkzaamheden toegepast moeten worden leer je ook de werkzaamheden op een veilige en omgevingsbewuste manier uit te voeren in diverse werksituaties.

Dit zijn jouw voordelen

 • Ervaren praktijktrainers
 • Praktijktraining op A-locatie
 • RAW systematiek
 • Zelfstandig aan de slag
 • 1 dag
 • Start op: 03 sep. 2024
 • IPC Groene Ruimte
 • 260,00
Nog 6 plekken beschikbaar

Meer informatie

Na het volgen van de training kan u zelfstandig op een vakkundige en duurzame wijze bomen vanaf de grond snoeien in de begeleidingssnoei fase.

De volgende onderwerpen komen aan bod;

 • De theorie en terminologie van begeleidingssnoei: Uitwerking RAW systematiek, Handboek Bomen en Stadsbomen Vademecum.
 • Excursie: bezoek aan diverse boombeplantingen: vaststellen onderhoudsstaat, aandachtspunten per locatie en soort specifieke eigenschappen.
 • Essenties van de begeleidingssnoei vertaald naar werkwijzen
 • Praktisch oefenen: uitvoeren begeleidingssnoei en achterstallige begeleidingssnoei
 • Zelfstandig snoeien: juiste takkeuze en zorgvuldig snoeien
 • Productief en omgevingsbewust werken: werkorganisatie per werklocatie, werktempo en nazorg
 • Toetsing op de werkwijze door de docent; voldoet de deelnemer aan de k

Deze training is bedoeld voor boomverzorgers die meer kennis en vaardigheden willen opdoen in het snoeien van laanbomen en begeleidingssnoei.

Na het volgen van de training kan je:

 • De onderhoudsstaat van een boom vaststellen: goed, achterstallig of verwaarloosd.
 • Wel of niet snoeien van de boom?
 • De snoeiregels op boomniveau toepassen: hoeveel en welke takken moeten verwijderd worden.
 • Zorgvuldig een tak verwijderen met handgereedschap: (stok)schaar en stokzaag.
 • De werkzaamheden duurzaam, veilig, productief en omgevingsbewust uitvoeren in diverse werksituaties.

Tijdens onze opleidingen en trainingen maken we gebruik van verschillende leervormen, zoals onze Elektronische Leeromgeving (ELO) waar video, audio en tekst elkaar op interactieve wijze ontmoeten. We stimuleren van elkaar te leren, wat in de praktijk leidt tot veel groepsinteractie. We ervaren dat deelnemers onderling kennis en ervaringen delen, wat waardevol kan zijn voor jouw dagelijkse praktijk. Ook hechten we veel belang aan de didactische vaardigheden van onze trainers en experts. Van hen kan je dan ook verwachten dat ze werken vanuit het motto ‘leren door te doen’.

Maximaal 8 personen

We beperken de groepsgrootte zodat je je veilig voelt in de groep om interactief deel te nemen. Ook waarborgen we op deze manier de kwaliteit van de training/opleiding, zodat je het geleerde goed in de praktijk kan toepassen.


Startdata

Snoeien van laanbomen begeleidingssnoei (1 dag)

Kies een datum om je in te schrijven.

03 sep.
IPC Groene Ruimte
van 03 sep. tot 03 sep. 09:00 - 16:00

Referenties

Gerelateerde berichten

Er zijn geen gerelateerde berichten gevonden.

Hebben jij en je collega's dezelfde opleidingsbehoefte?

Of heb je liever dat IPC Groene Ruimte naar jouw bedrijfslocatie komt voor de training? Misschien is de opleidings- of trainingsbehoefte nét iets anders dan wat we aanbieden op onze website. Dan is een incompany training bij IPC Groene Ruimte de perfecte oplossing voor jou.

De voordelen van een incompany training bij IPC Groene Ruimte

Voordeliger: Een incompany training of opleiding is per deelnemer in de meeste gevallen voordeliger dan een open inschrijving. Je bespaart ook op reistijd, reiskosten en verloren arbeidsuren.

Maatwerk: We stemmen het traject af op jouw organisatie en bedrijfsspecifieke omstandigheden, zodat de training naadloos aansluit op jullie behoeften.

Locatie naar keuze: Of het nu bij jou op kantoor is of op onze trainingslocatie in Arnhem, de keuze is aan jou.

Erkend resultaat: Na het succesvol volgen van het maatwerktraject ontvangen jij en je collega's een verklaring van deelname, certificaat of diploma.

Teamspirit: Gezamenlijk leren draagt bij aan de onderlinge interactie en zorgt voor een betere opname en toepassing van de opgedane kennis en kunde.

Incompany op maat in 4 stappen:

 1. Overleg met onze trainers of opleidingsadviseurs: Bespreek situaties uit de werkpraktijk zodat de trainer hiermee aan de slag kan tijdens het traject.
 2. Combineer trainingen: Kies of je verschillende trainingen met elkaar wilt combineren.
 3. Bepaal de duur: Stel de duur per trainings- of opleidingsdag vast.
 4. Aan de slag: Je incompany traject is beklonken. Tijd om te beginnen!

Klaar om samen met je team een op maat gemaakte training te volgen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van een incompany traject bij IPC Groene Ruimte.

BHV voor boomverzorgers

training Boomverzorgers moeten in geval van calamiteiten snel en efficiënt hulp kunnen verlenen. Deze 2-daagse training bij IPC Groene Ruimte is hier optimaal op ingericht. In deze training leer je doelmatig handelen gericht op het verlenen van de ‘eerste hulp’, zoals dat van een bedrijfshulpverlener (BHV-er) mag worden verwacht. Je leert hierbij onder andere het uitvoeren van een reanimatie en de inzet van een Automatische Externe Defibrillator (AED). Specifiek gericht op het beroep van de boomverzorger wordt het uitvoeren van reddingsacties en evacuaties bij het werken in bomen geoefend. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het fenomeen ‘gordelshock’. Zelfs bij inachtneming van alle veiligheidsvoorschriften en beschermingsmaatregelen kunnen boomverzorgers betrokken raken bij ongevallen of calamiteiten. Het kunnen verlenen van eerste hulp bij het werken in bomen is een daarom een absolute must voor elke boomverzorger in of rondom de boom. 260,00

European Tree Worker | Opleiding (ETW)

Training Als European Tree Worker, afgekort ETW, ben je de allround vakbekwame boomverzorger die in héél Europa aan de slag kan. Je hebt kennis van alle aspecten die te maken hebben met bomen, boomverzorging en boombeheer. Vanwege klimaatverandering, verstedelijking en een intensiever gebruik van de fysieke leefomgeving ervaren bomen toenemende druk. Tegelijkertijd groeit de vraag naar meer bomen, inclusief grote en volwassen exemplaren. Dit komt doordat bomen verkoelen, regenwater opvangen en bijdragen aan biodiversiteit. Daarom zijn European Tree Workers onmisbaar als experts in boomverzorging om de buitenruimte en daarmee onze fysieke leefomgeving gezond te houden. Een ETW is een ware expert op het gebied van bomen. Bij ons word je dan ook in zo'n 8 maanden opgeleid tot zo'n professional. Voordat je begint aan de opleiding, vindt er een intake/adviesgesprek plaats om je persoonlijke leerplan vast te stellen. Op die manier ben je optimaal voorbereid voor het examen en het werken als ETW in de pratijk. Startmomenten opleidingDe ETW opleiding start jaarlijks in september en in februari. Later instromen in de opleiding is in veel gevallen mogelijk. Neem voor meer informatie contact op met Mark van Essen via 026-3550100 of info@ipcgroen.nl. ETW hercertificering Benieuwd hoe de ETW hercertificeringsprocedure werkt? Lees er alles over op onze ETW pagina. Meld je aan voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek. Voor meer informatie, neem contact op met opleidingscoördinator Jan winter via 026- 355 0100 of info@ipcgroen.nl. Over deze opleiding wordt geen BTW geheven aan particulieren en overheidsinstanties. 260,00