DSC5687 min

Waarom de Roadshow Biodiversiteit?

De biodiversiteit in de publieke en private ruimte staat onder druk, wat de gezondheid van onze fysieke leefomgeving beïnvloedt. Hoewel er landelijke en regionale plannen zijn om dit te herstellen, is de uitdaging hoe we dit concreet vertalen naar de praktijk. Daarom organiseren we, samen met Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland, de Roadshow Biodiversiteit in workshopvorm, waarbij we de deelnemers praktische handvatten aanreiken.

Voor het herstel van biodiversiteit is een nieuwe benadering van een gezonde leefomgeving nodig, waarbij een brede ecologische basis en kennis centraal staan. De praktische handvatten die in de workshops worden geboden, zijn gericht op het vergroten van biodiversiteit in een specifiek gebied. Daarom werken we in deze sessies samen met gemeenten om een gebied aan te wijzen waar deelnemers actief mee aan de slag gaan.

Voor wie is de Roadshow Biodiversiteit interessant?

De Roadshow Biodiversiteit is relevant voor ambtenaren en bestuurders die handvatten willen om een brede basis voor biodiversiteit te creëren in zowel publieke als private ruimtes, binnen en buiten de bebouwde kom. De workshops zijn niet alleen interessant voor ‘groene mensen’, maar ook voor medewerkers uit andere beleidsdomeinen, zoals stedenbouw, ruimte en sociaal domein. Met de handvatten uit de Roadshows kunnen deelnemers in de toekomst beter rekening houden met biodiversiteit, zowel bij grote als kleine veranderopgaven.

Biodiversiteit De Buitenkans 1 min

Wat levert de Roadshow Biodiversiteit jou op?

De ervaring van de eerdere zes Roadshows die gehouden zijn, leert dat deelnemers zo op hun eigen niveau (strategisch, tactisch, operationeel) de tools in handen krijgen om zelf een eenvoudige inschatting te maken van de potentiële waarde van een terrein of gebied, afgestemd op de regio waar de Roadshow plaatsvindt. De tools geven ook een indicatie van de mogelijkheden die er zijn voor verbetering. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de Meetlat Biodiversiteit.

Naast kennisuitwisseling krijgen de deelnemers concrete richtlijnen die beleidsambtenaren/management helpen bij:

Het opstellen van beleidsplannen.Het vertalen van het beleid naar realiseerbare planvorming.De uiteindelijke projectrealisatie waarborgen. Ambtenaren en bestuurders hebben behoefte aan handvatten om een brede basis voor biodiversiteit te creëren in de publieke alsmede private ruimte, binnen en buiten de bebouwde kom. Met veel succes zijn daarom vorig jaar in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor gemeenten zes zogenoemde Roadshows rond het thema biodiversiteit gehouden.

Biodiversiteit hoofdbeeld verkleind min

Initiatiefnemers

De initiatiefnemers van de Roadshows Biodiversiteit zijn Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland en IPC Groene Ruimte.

Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland vertegenwoordigt en faciliteert al meer dan 100 jaar een achterban van gemeenten, bedrijven en professionals op het vlak van de inrichting, het ontwerp en beheer van de openbare ruimte. De leden van Stadswerk bepalen de thema’s waarbinnen gewerkt wordt; momenteel zijn dat waardevol groen, klimaatadaptatie, connectiviteit, circulaire economie en druk(te) op de openbare ruimte.

Opleidingsinstituut IPC Groene Ruimte richt zich op het ontwikkelen van kennis, inzicht en oplossingen voor de transitie kennis naar kunde. Dit doet het door het verzamelen, filteren en bundelen van kennis uit het werkveld. Daarbij ligt de focus op kennisontwikkeling van medewerkers en organisaties die actief zijn in de (openbare) fysieke leefomgeving (buitenruimte).

Aankomende Roadshows

> Donderdag 14 november 2024 van 123:00 tot 16:30 uur Roadshow Biodiversiteit: Gemeente Nieuwegein 

Roadshow Biodiversiteit 14 11 2024
Ook een Roadshow in jouw gemeente?
Meld je aan voor een workshop biodiversiteit op maat
Neem contact op