Trainer boomverzorging

Specialistische velling (optioneel ECC3 of NKC5)

Kies een onderdeel

Algemeen

Het vellen of snoeien van bomen die vlak naast een woning of langs een weg staan, en/of bomen die extreem voorover-, of achterover hangen is, zolang de boom vrij kan vallen, het werk van de specialist.

Voor de specialist zijn het werken met een handlier, het aanpassen van de valkerf en het maken van een wortelsnede voor elke boomdiameter bekend. Ook weet de specialist hoe er moet worden gewerkt met stormhout, hoe de risico’s moeten worden beoordeeld en hoe daarnaar gehandeld moet worden.

Met de training Specialistische Velling van IPC Groene Ruimte wordt u dé specialist in het vellen van bomen!

Deze praktijkgerichte training is de laatste in de serie basis zaagvaardigheden, gevorderde zaagvaardigheden en specialistische velling’. In deze training staat het vellen van bomen met een verhoogde gevaarzetting centraal.

De gevaarzetting kan worden bepaald door de locatie van de boom (langs een weg, woonhuis, e.d.) en door mechanische gebreken van de boom (scheuren, dood hout, scheefgroei, e.d.). Zolang de boom vrij kan vallen, vormt dit het werk voor een zaagspecialist.

De deelnemer leert de zaagwerkzaamheden optimaal voor te bereiden en uit te voeren.

Dit kan bestaan uit het inzetten van een handlier met de daarbij horende lieropstellingen en krachtenverdelingen en speciale veltechnieken Ook leert de deelnemer hoe er moet worden gewerkt met stormhout, hoe de risico’s te inventariseren en hiernaar te handelen.

Dit aan de hand van de LMRA (Last Minute Risico Analyse) methode. Een korte risicobeoordeling om bewust te worden van de risico’s van de beoogde werkzaamheden, en deze weg te nemen of aanvaardbaar te maken.

Werken volgens de Europesen richtlijnen: IPC Groene Ruimte heeft zich verbonden aan de Europese kettingzaagnormen (European Chainsaw Standards) die zijn ontwikkeld en goedgekeurd door een internationaal team van zaagexperts uit Europa. De norm en specificaties kun je vinden op de website van EFESC.

De training vormt een ideale voorbereiding op het optioneel te boeken ECC 3 examen of het NKC5 examen. Het NKC5 examen is tot 14 dagen voor aanvang van deze training te reserveren via info@ipcgroen.nl


ROUTEKAART MOTORKETTINGZAGEN
Als u door de bomen het bos niet meer ziet bij het kiezen van een passende training, dan is het goed om te bepalen op welk niveau u actief wenst te zijn. In een handig routekaart hebben we al onze motorkettingzaag- en gerelateerde trainingen weergegeven.
Bekijk de Routekaart Motorkettingzagen of ga naar de pagina Motorkettingzagen.

Staat er geen geschikte datum bij voor jou of je collega? Regelmatig plaatsen we nieuwe trainings- en opleidingsdata. Houd onze website in de gaten.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op via 026-3550100.

Meer informatie over de training en startdata tref je hieronder.

Dit zijn jouw voordelen

 • 4 dagen
 • Start op: 02 sep. 2024
 • IPC Groene Ruimte
 • 1.045,00
Nog 2 plekken beschikbaar

Meer informatie

Met de training Specialistische Velling van IPC Groene Ruimte wordt je dé specialist in het vellen van bomen! Je bent na deze training in staat om moeilijke bomen te vellen waarbij speciale technieken vereist zijn. Het korten van zwaar hout en de inzet van (machinale) hulpmiddelen bij het vellen van bomen is een belangrijk onderdeel van uw vaardigheden.

Je bent na de training eveneens geoefend in het gebruik van een LMRA (Last Minute Risico Analyse). Deze korte risicobeoordeling maak je bewust van de risico's, deze weg te nemen of aanvaardbaar te maken.

De volgende onderwerpen komen aan bod;

 • Risico-inventarisatie (LMRA);
 • vellen van zwaar hout;
 • vellen van sterk voor- of achterover hangende bomen;
 • inzet professionele hulpmiddelen;
 • trek- en stuurlijnen;
 • handlier en of trekkerlier;
 • mobiele kraan (theoretisch)
 • vellen van risicovolle bomen;
 • dode bomen;
 • bomen met omvangrijke houtrot;
 • mechanisch verzwakte bomen (bijv. scheuren)
 • korten van zwaar hout
 • Relevante wetgeving: Wet Natuurbescherming, Veilig werken langs de weg

De training Specialistische Velling van IPC Groene Ruimte is speciaal bedoeld voor diegenen die zich verder willen laten opleiden tot specialist op het gebied van kettingzagen en het vellen van (complexe) bomen. Om deel te kunnen nemen aan deze training is het Certificaat ‘Gevorderde zaagvaardigheden’, ‘ECC2’ of vergelijkbaar vereist.

Deelname aan de training vormt een goede voorbereiding op het ECC 3 examen.

Bij voldoende resultaat ontvangt u het erkende IPC certificaat ‘Specialistische velling.

Voor ETW levert deze training 28 kennisuren op binnen de volgende categorie(ën):

Veiligheid werken aan bomen 28 uren

Tijdens onze opleidingen en trainingen maken we gebruik van verschillende leervormen, zoals onze Elektronische Leeromgeving (ELO) waar video, audio en tekst elkaar op interactieve wijze ontmoeten. We stimuleren van elkaar te leren, wat in de praktijk leidt tot veel groepsinteractie. We ervaren dat deelnemers onderling kennis en ervaringen delen, wat waardevol kan zijn voor jouw dagelijkse praktijk. Ook hechten we veel belang aan de didactische vaardigheden van onze trainers en experts. Van hen kan je dan ook verwachten dat ze werken vanuit het motto ‘leren door te doen’.

Het maximaal aantal deelnemers van deze training is 6 personen.

We beperken de groepsgrootte zodat je je veilig voelt in de groep om interactief deel te nemen. Ook waarborgen we op deze manier de kwaliteit van de training, zodat je het geleerde goed in de praktijk kan toepassen.

IPC stelt standaard PBM’s, persoonlijke beschermingsmiddelen, ter beschikking voor alle trainingen/ opleidingen. Je kunt hierbij denken aan gehoorbescherming, veiligheidskleding waaronder zaagkledij, veiligheidsbril, gelaatbeschermingsmiddelen en veiligheidsschoeisel. Ondanks de hygiënemaatregelen die wij streng opvolgen, kunnen wij het ons voorstellen dat je het prettiger vindt dat je je eigen PBM’s wilt gebruiken. Mits je PBM’s voldoen aan de veiligheidseisen, is dit uiteraard toegestaan.

Startdata

Specialistische velling (optioneel ECC3 of NKC5)

Kies een datum om je in te schrijven.

02 sep.
IPC Groene Ruimte
van 02 sep. tot 05 sep. 09:00 - 16:00
14 okt.
IPC Groene Ruimte
van 14 okt. tot 17 okt. 09:00 - 16:00
20 jan.
IPC Groene Ruimte
van 20 jan. tot 23 jan. 09:00 - 16:00

Referenties

Gerelateerde berichten

Er zijn geen gerelateerde berichten gevonden.

Hebben jij en je collega's dezelfde opleidingsbehoefte?

Of heb je liever dat IPC Groene Ruimte naar jouw bedrijfslocatie komt voor de training? Misschien is de opleidings- of trainingsbehoefte nét iets anders dan wat we aanbieden op onze website. Dan is een incompany training bij IPC Groene Ruimte de perfecte oplossing voor jou.

De voordelen van een incompany training bij IPC Groene Ruimte

Voordeliger: Een incompany training of opleiding is per deelnemer in de meeste gevallen voordeliger dan een open inschrijving. Je bespaart ook op reistijd, reiskosten en verloren arbeidsuren.

Maatwerk: We stemmen het traject af op jouw organisatie en bedrijfsspecifieke omstandigheden, zodat de training naadloos aansluit op jullie behoeften.

Locatie naar keuze: Of het nu bij jou op kantoor is of op onze trainingslocatie in Arnhem, de keuze is aan jou.

Erkend resultaat: Na het succesvol volgen van het maatwerktraject ontvangen jij en je collega's een verklaring van deelname, certificaat of diploma.

Teamspirit: Gezamenlijk leren draagt bij aan de onderlinge interactie en zorgt voor een betere opname en toepassing van de opgedane kennis en kunde.

Incompany op maat in 4 stappen:

 1. Overleg met onze trainers of opleidingsadviseurs: Bespreek situaties uit de werkpraktijk zodat de trainer hiermee aan de slag kan tijdens het traject.
 2. Combineer trainingen: Kies of je verschillende trainingen met elkaar wilt combineren.
 3. Bepaal de duur: Stel de duur per trainings- of opleidingsdag vast.
 4. Aan de slag: Je incompany traject is beklonken. Tijd om te beginnen!

Klaar om samen met je team een op maat gemaakte training te volgen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van een incompany traject bij IPC Groene Ruimte.