Auteur: Meike Wessels, IPC Groene Ruimte
Via: Stadswerk magazine
De hemel kleurt helder en de zon lonkt op deze winderige lentedag in april. Het leven op het terrein van
Axxor, gesitueerd op bedrijvenpark Hessenpoort in Zwolle, kruipt langzaam uit zijn winterslaap en geeft alvast een voorbode van de weelde straks in de piek van het seizoen. ‘Het begint nu allemaal op te komen. Ik heb nog wel foto’s van als het hier vol in bloei staat’, steekt Mark Rotteveel van wal, initiatiefnemer van het verduurzamingsproject van dit terrein. Mark is projectadviseur bij Koninklijke Ginkel Groep en NL Terreinlabel Expert van het eerste uur.
Klimaatadaptatie, gezondheid en biodiversiteit
Wie bedrijvenpark Hessenpoort in Zwolle binnenrijdt, wordt in eerste instantie weinig verrast: asfalt-gedomineerd en louter ingericht op bedrijvigheid en groot transport. Het voormalige Transferro-terrein, nu Axxor, is wat dat betreft geen vreemde eend in de bijt, behalve dat het kavel van Axxor getooid is met grote plantvakken waar het krioelt van leven.
Middeljonge esdoorns, bloeiende sneeuwbalstruiken, laurierhagen en inheemse kruiden, afgewisseld met vaste planten staan hier niet alleen voor een mooier aanblik. Ze moeten klimaatrisico’s zoals wateroverlast, droogte en hittestress het hoofd bieden. Ook het positieve effect op biodiversiteit en gezondheid van medewerkers speelt een belangrijke rol. Zo oogt de pauzeplek voor medewerkers als een klein stadspark. Een meanderend wandelpad leidt hen naar de achterkant van het pand, waar een inheems kruidenveld afwisselend verlaagd en verhoogd is. Enerzijds om verschil in gradiënten te creëren voor een diversiteit van groeimogelijkheden, anderzijds om water op te vangen.
Mark: ‘In dit kruidenveld zijn verschillende inheemse heesters, bomen, waaronder fruitbomen, aangeplant. Hier kan de medewerker tijdens de pauze genieten van een groene, levende omgeving. Ook biedt het extra schuil-, voedsel- en voortplantingsmogelijkheden aan allerlei organismen zoals insecten, kleine zoogdieren, amfibieën en vogels. Door al deze inspanningen heeft het voormalige Transferro-terrein een NL Terreinlabel A-score behaald.’